Artikel laten voorlezen

De vraag-/aanbodverhoudingen in de olieprijzen zijn lastig te duiden. Grafieken kunnen enige hints geven.

West Texas Intermediate Light Sweet Crude Oil (WTI) future vanaf 2020 op dagbasis

West Texas Intermediate Light Sweet Crude Oil (WTI) future vanaf 2020 op dagbasis | TA Loef

De berichtgeving over de verwachte olieprijzen is moeilijk te duiden. De oorlog in Oekraïne en de olieboycot gericht tegen Rusland maken het onmogelijk om betrouwbare voorspellingen te doen. Er zijn daarnaast capaciteitsplafonds om voldoende olie op te pompen. En dan is er de vrees voor een recessie in de Westerse economieën, terwijl in China coronabeperkingen opheft, hetgeen gunstig zou moeten zijn voor de Chinese economie. En dan is er de klassieke technische analyse. Een stijgende steunlijn langs de koersbodems van afgelopen maanden in het WTI-olietermijncontract is recent neerwaarts gebroken. De opleving van de olieprijs in de afgelopen paar dagen zou een normale terugtest zijn, waarna het WTI-contract kan wegzakken naar $ 95.

WisdomTree Brent Crude Oil (BRNT) op maandbasis

WisdomTree Brent Crude Oil (BRNT) op maandbasis | TA Loef

De in euro’s genoteerde WisdomTree Brent Crude Oil ETF (BRNT) noteert zojuist € 52,89 op de beurs van Milaan. De openingskoers van deze maand kwam tot stand bij € 52,30. De beurskoers van deze olietracker heeft in juni € 57,50 als hoogste notering bereikt, terwijl een laagste notering deze maand bij € 48,91 werd gesignaleerd. Grote koersuitslagen dus, terwijl de slotkoers eind vorige maand tot stand kwam bij € 52,86. Na zes maanden op rij van (fors) stijgende beursnoteringen laat de maand-candle nu een aarzeling zien. Deze aarzeling doet zich voor na een test van de koerstoppen in 2013 en 2014. Het is heel gebruikelijk dat nabij een weerstand beleggers even pas op de plaats maken en een ‘wait & see’-houding aannemen.

Occidental Petroleum (OXY) op uurbasis vanaf 28 maart jl.

Occidental Petroleum (OXY) op uurbasis vanaf 28 maart jl. | TA Loef

Bij twijfel omtrent wat te doen (kopen, verkopen, houden / niets doen) bestaat wellicht de neiging om net als bij een belangrijk examen stiekem af te kijken bij de buurman of buurvrouw. Het is een bijna een week geleden (22 juni jongstleden) dat heimelijk gekeken werd naar de handelswijze van superbelegger Warren Buffett. De conclusie luidde: Technisch bezien zal Buffett waarschijnlijk een afweging maken tussen potentieel rendement en acceptabel risico. De grafiek op uurbasis toont vanaf het moment van publicatie een proces van opeenvolgende hogere bodems en hogere toppen. Mogelijk is dit nu toeval. Hoe dan ook…een scherpe focus op risicobeheer helpt bij het vaststellen van risicogrenzen. In het aandeel Occidental Petroleum ligt deze kritische grens bij ca. $ 55.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart