Artikel laten voorlezen

De kracht van de Amerikaanse dollar is recent onderwerp van discussie. Dat vraagt om een contraire houding.

USD/EUR op maandbasis vanaf 2008

USD/EUR op maandbasis vanaf 2008 | TA Loef

Europese beleggers en Europese valutaspeculanten zijn gewend om met een Europese bril op te kijken naar het valutapaar EUR/USD. Het spiegelbeeld is uiteraard USD/EUR. Recent is er een discussie op gang gekomen naar aanleiding van de almaar stijgende Amerikaanse dollar. De maandgrafiek van USD/EUR toont een meerjarige stijgende trend, maar ook sinds 2015 een reeks toppen op rij. De maandcandle kleurt deze maand voor het eerst dit jaar rood, hetgeen uitdrukking geeft aan een verzwakking. Die verzwakking krijgt een bijzondere betekenis gelet op de stand van de relatieve sterkte index (RSI) op maandbasis. De technische overwaardering van de RSI (boven de grenswaarde 70) dwingt voorzichtig te worden met voorspellingen over een duurdere US dollar.

US Dollar index (DXY) op dagbasis vanaf mei 2021

US Dollar index (DXY) op dagbasis vanaf mei 2021 | TA Loef

In de afgelopen weken wist de US dollar index te versnellen. De trend in de afgelopen 12 maanden was al stijgend, maar de opwaartse uitbraak boven de stijgende weerstandlijn vorige maand voedt de positieve verwachtingen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de roep in de financiële markten om grotere rentestappen door het Amerikaanse stelsel van centrale banken om de inflatie te beteugelen. In theorie blijkt na een opwaartse uitbraak de stijgende weerstandlijn vaak de rol van nieuwe steun te gaan vervullen. Dat betekent vanaf het huidige waarderingsniveau rond 101,50 dat de US dollar index weer moet opveren. Blijkt dit technische principe te falen, dan zullen veel ingenomen posities anticiperend op een stijging kwetsbaar worden voor een stevige terugval.

EUR/USD op weekbasis vanaf 2021

EUR/USD op weekbasis vanaf 2021 | TA Loef

Het valutapaar EUR/USD toonde vorige week een zgn. ‘engulfing bull’-patroon. De openingskoers bevond zich aan het begin van vorige week onder de slotkoers van de voorgaande week, maar de slotkoers van vorige week eindigde boven de openingskoers van de voorafgaande week. Dat betekent dat de verkoopdruk van twee weken geleden is geneutraliseerd. De actuele weekcandle toont een verdere verbetering. De ca. 3% koersappreciatie in EUR/USD in twee weken tijd is sinds begin 2021 niet eerder vertoond. In de komende weken/maanden is een verdere herstelbeweging van de euro naar $ 1,11 mogelijk. Onder $ 1,11 blijft EUR/USD evenwel kwetsbaar voor het pariteitsscenario.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart