Artikel laten voorlezen

De koerscapriolen in de Nasdaq-100 index geven bulls en bears stof tot nadenken. Noteer 12.000 en 13.450 als kritische niveaus.

Nasdaq-100 op jaarbasis (log-schaal) + staafdiagram jaarlijkse koersveranderingen + RSI(14)

Nasdaq-100 op jaarbasis (log-schaal) + staafdiagram jaarlijkse koersveranderingen + RSI(14) | TA Loef

In de periode 1985 t/m eind 1999 was er sprake van enorme beurshausse in Wall Street. Dat gold in het bijzonder voor de Nasdaq-100 index dankzij de technologische vooruitgang. Alleen in het kalenderjaar 1990 werd door de uitbraak van de golfoorlog in Irak kortstondig pas op de plaats gemaakt. Vooral in de tweede helft van de ‘roaring nineties’ waren de koerswinsten in de Nasdaq bovengemiddeld. De relatieve sterkte index (RSI) bereikte eind 1999 een waardering van 99,36 op een schaal van 0:100. De roodgekleurde jaarcandle in 2000 bleek een ‘dark cloud cover’-patroon op te leveren en waarschuwde voor een trendomslag. De actuele rode jaarcandle is nog in ontwikkeling, maar blijkt nu een ‘engulfing bear’ na een lager gelegen RSI-waardering op 93,12. Op basis van deze waarneming zijn langetermijnbeleggers gewaarschuwd voor een uitdagende beleggingsperiode.

Nasdaq-100 op maandbasis vanaf 2008 (log-schaal) + relatieve sterkte index (RSI)

Nasdaq-100 op maandbasis vanaf 2008 (log-schaal) + relatieve sterkte index (RSI) | TA Loef

Aandelenbeleggers in Wall Street hebben in de eerste helft van dit jaar een forse koersdaling voor de kiezen gekregen. Op het eerste gezicht lijkt er geen aanleiding voor hel en verdoemenis te verwachten, want het meerjarige stijgende trendkanaal vanaf de ‘bear’marktbodems eind 2008/begin 2009 is nog op maandbasis intact. Eind juli werd in de Nasdaq-100 index een ‘engulfing bull’-patroon afgerond. En in augustus bleken terugkerende winstnemingen beperkt tot de helft van de gerealiseerde koerswinst in de maand juli. De groengekleurde maandcandle is nog niet voltooid, maar geeft de bulls opnieuw inspiratie om binnen het stijgende trendkanaal te anticiperen op een betere afloop in de tweede helft van dit beursjaar.

Nasdaq 100 op dagbasis vanaf medio november 2021 (log-schaal)

Nasdaq 100 op dagbasis vanaf medio november 2021 (log-schaal) | TA Loef

De meerjarige stijgende trendlijn in de Nasdaq-100 index vanaf de bodem in 2008 is in juni dit jaar succesvol getest. De steunlijn heeft haar ondersteunende rol voor de bulls vervuld: een positief teken! Vanaf de koerstop eind 2021 zijn twee lagere koerstoppen tot stand gekomen. De dalende weerstandslijn langs deze koerstoppen bevindt zich nu nabij 13.450. Dat is een minder positieve waarneming. Zorgelijk is de daling onder de korte termijn stijgende steunlijn getrokken langs de bodem van juni en juli dit jaar. Deze verzwakking stelt vraagtekens bij de kansen in de komende dagen/weken om de dalende weerstandslijn op te zoeken en/of te passeren. Rond de 12.000-punten grens is de meest recente correctiebodem tot stand gekomen. De haussiers in de Nasdaq-100 index leggen daarom de vangrail voor behoud van optimisme bij de 12.000-punten grens.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart