De Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande stort in elkaar. Oppassen met vastgoedaandelen nu.

Evergrande in 2021

Evergrande in 2021 | LYNX Beleggen

De beursnotering van de Chinese vastgoedontwikkelaar bereikte in oktober 2017 een hoogste notering (grafiek niet getoond). Begin 2021 is de beursnotering ten opzichte van het recordniveau gehalveerd. De beursnotering daalde vandaag bijna 20%. Het is de grootste koersdaling op een handelsdag sinds 29 mei 2015 (-26,9%). Dat was overigens enkele dagen voordat de Shanghai & Shenzhen Composite Index de hoogste notering sinds de koerspiek in 2007 bereikte! Het nieuwe dieptepunt voorspelt weinig goeds voor de Chinese economie en de rest van de wereldeconomie.

iShares Asia Property Yield UCITS ETF (IASP) vanaf december 2019

iShares Asia Property Yield UCITS ETF (IASP) vanaf december 2019 | LYNX Beleggen

De koersdaling van Evergrande, genoteerd aan de beurs in Hong Kong, is mogelijk een catalysator in een te verwachten afwaardering in beursgenoteerde vastgoedaandelen in de Aziatische regio. Het hoofdschouderpatroon dat zich dit jaar aftekent in iShares Asia Property Yield UCITS ETF (IASP) werpt haar schaduw nu zichtbaar vooruit. De beursnotering van de ‘IASP’-ETF testte vorige week het dieptepunt van september dit jaar na afronding van het hoofd van de trendomkeerformatie. Een daling onder € 22,77 zou hetzelfde effect kunnen krijgen als in een reeks omvallende dominostenen. Een daling van ca. 10% in relatief korte tijd dreigt, hetgeen ongetwijfeld de vastgoedaandelen elders in de wereld zal doen wankelen.

Unibail-Rodamco-Westfield vanaf november 2017

Unibail-Rodamco-Westfield vanaf november 2017 | LYNX Beleggen

De beurskoers van Unibail-Rodamco-Westfield is in de afgelopen twee decennia gestegen van ca. € 30 naar € 262 in het voorjaar van 2015. Sindsdien is er sprake van een monumentale koersafbraak. Van deze sloopfase toont de afgebeelde koersgrafiek de dalende trends sinds eind 2017. De invloed van de meerjarige dalende weerstandslijn wordt vooral in de afgelopen maanden gevoeld. De weerstandslijn zorgt voortdurend voor terugkerend aanbod. In de maanden september, oktober en november eindigde de slotkoers telkens onder de openingskoers van de handelsmaand. Wanneer de beurskoers dus opveert – zoals vandaag – denkt de chartist in termen van aan- en verkoopbeleid vooral aan ‘verkopen op momenten van sterkte’.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart