Artikel laten voorlezen

De BEL-20 index is afgelopen 12 maanden en in 2022 teleurstellend. De blik is gericht op verkopen.

BEL-20 index vanaf juli 2022 + 20-daags simpel gemiddelde

BEL-20 index vanaf juli 2022 + 20-daags simpel gemiddelde | TA Loef

In de tweede helft van vorig jaar bewoog de Belgische beursgraadmeter rusteloos heen en weer in een tradingrange tussen ca. 4100 en 4350. Wie oog had voor de voorafgaande bodems en toppen had korte ritjes omhoog en omlaag kunnen maken van ca. 6%. Dat is een 50% betere handelsmarge dan in de afgelopen weken tussen ca. 3650 en 3800 (= marge ca. 4%) het geval is. Het 200-daags gemiddelde afgeleid van de BEL-20 index was in H2 2021 stijgend. Een ‘long’-trade nabij bodems zou daarom passend zijn geweest. Op 11 april dit jaar werd de scherpe opleving in de BEL-20 na de daling in maart dit jaar te positief beoordeeld op basis van koerstoppen begin 2018 en begin 2020. De verwachte verkoopangst kreeg vervolgens snel weer de overhand met als gevolg nu een dalend 200-daags gemiddelde. Verkopen nabij recente koerstoppen (lees: 3800) heeft dan ook trendvolgend bezien de voorkeur.

EURONAV op maandbasis vanaf 2011 + relatieve sterkte index (RSI)

EURONAV op maandbasis vanaf 2011 + relatieve sterkte index (RSI) | TA Loef

Er is mogelijk nog een andere reden om met verkopersogen naar de BEL-20 index te kijken. Neem de koersontwikkeling van het aandeel Euronav in ogenschouw. In de afgelopen zeven maanden verdubbelde de beurswaarde en de maand augustus begint zeer bemoedigend. Toch lijkt het raadzaam om even afstand te nemen van de waan van alledag. De meerjarige koersontwikkeling toont nu een weerstandszone tussen € 13,90 en € 15,295, zijnde de slotkoers en hoogste notering in de maand juli van het beursjaar 2015. Destijds volgde een trendomslag als gevolg van beurscrisis in de Chinese aandelenmarkt. Misschien vormt China nu opnieuw een risico? Het antwoord luidt ‘geen idee!’. In elk geval raakt de relatieve sterkte indicator (RSI) op maandbasis nu overgewaardeerd.

UCB op weekbasis vanaf 2019

UCB op weekbasis vanaf 2019 | TA Loef

Over de talrijke onzekerheden in de wereld en mogelijke risico’s voor de aandelenmarkten kunt u overal in de media lezen. Koersgrafieken zijn een weergave van alle beschikbare kennis en vermoedens. Met die wetenschap wordt met zorgelijke blik gekeken naar de koersontwikkeling van het Belgische UCB. In februari volgden beleggers nog een ‘buy the dip’-tactiek tijdens de (succesvolle) test van een meerjarige stijgende steunlijn. Na de daling in mei onder deze steunlijn is de tactiek gedraaid naar een ‘sell the rally’-beleid. Een recente herstelpoging heeft een lagere top opgeleverd en dat duidt op haast om van de gekochte stukken af te komen. De koersrisico’s zijn momenteel zeer groot, want tussen het actuele koersniveau rond € 75 en de bodem in maart 2020 nabij € 60 ligt er geen enkel vangnet.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart