Artikel laten voorlezen

Aankoopbeslissingen zijn zo gedaan. Maar daarna oordeelt de markt of het besluit goed was. Waar ligt uw ‘exit’-signaal?

WalMart Inc. (WMT) vanaf juli 2022 + 20-daags gemiddelde

WalMart Inc. (WMT) vanaf juli 2022 + 20-daags gemiddelde | TA van Edward Loef

De beurskoers van de Amerikaanse supermarktketen WalMart opende zojuist 8% lager op $ 136,43. De aandeelhouders kregen geen tijd om rond de slotkoers van gisteren (= $ 148,21) het koersverlies te beperken. In de technische analyse blog van 21 april jongstleden werd de volgende tip gegeven: “ondergrens nu met $ 5 verhogen naar $ 155”. Wanneer technische analyse wordt gebruikt voor aan- en verkoopbesluiten, moet het uitzicht op rendement driemaal groter zijn dan het risico op verlies. De ondergrens van $ 155 werd op 27 april jl. neerwaarts gebroken. Op 5 mei jl. draaide het 20-daags gemiddelde omlaag bij $ 152,74. Daarna viel de beurskoers van WalMart terug onder voormalige koerstoppen. Dit waren verkoopsignalen. Nu test de beurskoers de steunzone rond $ 135. Wie nu koopt legt een ondergrens (lees: stop loss) bij ca. $ 130 want een steun zou vraag moeten uitlokken.

Twitter Inc. (TWTR) + 10% glijdende stop lossmarge

Twitter Inc. (TWTR) + 10% glijdende stop lossmarge | TA van Edward Loef

Je weet nooit zeker of een investering de verwachte koerswinst realiseert. Wat wel vrij zeker is, is wanneer een investering een slecht idee was. Een simpele vuistregel is het buikpijngehalte. Zodra de zorgen omtrent verliesgevende posities in buikkramp resulteren, is het vrijwel zeker dat de grens voor risicotolerantie overschreden wordt. Met andere woorden, er is teveel risico genomen. Een hulpmiddel voor ontspanning is de 10% grensmarge boven of onder de actuele koersnotering al naar gelang de positie ‘short’ of ‘long’ is. De beurskoers van Twitter Inc. (TWTR) passeerde op 17 maart de 10%-grensmarge ten opzichte van de laagste slotkoers. Mogelijk is er gekocht rond $ 37,30. Op 12 april werd dezelfde 10%-grensmarge ten opzichte van de hoogste slotkoers neerwaarts gebroken. Mogelijk kon er tegen de slotkoers bij $ 44,48 winst worden genomen. Op dit moment is er geen aanleiding voor een haussepositie, tenzij de beurskoers meer dan 10% stijgt ten opzichte van de laagste slotstand in de afgelopen dagen (= $ 37,39).

Dow Jones Industrial Average + 10% grensmarge

Dow Jones Industrial Average + 10% grensmarge | TA van Edward Loef

Koerscorrecties in de aandelenindices zijn heel normaal. Aandelenbeleggers moeten dus tegen een koersverlies zijn opgewassen. Het blijft altijd raadzaam om grenzen te stellen aan de mate van risicotolerantie. De 10%-prijsmarge ten opzichte van de recente hoogste of laagste slotkoers in de Dow Jones Industrial Average functioneert als een soort glijdende vangrail. Een doorbraak van deze vangrail kan de 10%-prijsmarge omklappen (zie grafiek). Op 7 maart dit jaar werd voor het eerst sinds de bodem in maart 2020 een koersverlies geleden groter dan 10% ten opzichte van de hoogste slotkoers. Nadien zijn herstelpogingen beperkt gebleven onder de 10% prijsmarge ten opzichte van de laagste slotkoers die op 8 maart jl. bij 32.632,74 tot stand kwam. Vanwege recente nieuwe dieptepunten is de 10%-prijsmarge neerwaarts bijgesteld naar 34.903,33 (= 10% boven de slotkoers van 12 mei jl. bij 31.730,30). Pas boven 34.903,33 verbetert het sentiment voldoende voor optimisme.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart