Artikel laten voorlezen

Beleggers, adviseurs, economen, centrale bankiers, waarheen met mijn geld? De chartist: kijk naar de grafieken!

Koersprestaties diverse beleggingscategorieën in 2022

Koersprestaties diverse beleggingscategorieën in 2022 | TA Loef

Voor iedereen geldt deze dagen het vraagstuk hoe het belegde vermogen en de koopkracht op peil te houden. Op zoek naar antwoorden geven economen, vermogensbeheerders, beleggingsadviseurs, financieel planners, fiscalisten, centrale bankiers en soms ook uw buurman (meestal zijn het mannen) hun visie. De technische analyse in pure zin voorspelt niet, maar registreert wat is. Een blik op de koersgrafiek zegt vaak al veel meer dan duizend woorden. Juist nu de onzekerheid nog verder toeneemt, is een fotomoment van de koersontwikkeling van verschillende ‘asset classes’ wellicht handig. Technisch commentaar is overbodig. De grafiek toont wat alle ogen kunnen zien en alle vingers kunnen aanwijzen.

MSCI USD World Index vanaf 1976 + procentuele verandering in vijf handelsdagen

MSCI USD World Index vanaf 1976 + procentuele verandering in vijf handelsdagen | TA Loef

De procentuele koersverandering gemeten in een periode van vijf opeenvolgende handelsdagen geeft in de MSCI USD World Index deze week een koersverlies te zien van bijna 10%. Het is niet uniek, want in februari en maart 2020 leverde de wereldbekende aandelenbarometer ook een aantal keren tien procent in. De koersuitslagen van deze 5-daags ‘Rate of Change’ tonen vergelijkbare paniekperioden in oktober 1987 en tijdens het omvallen van grote financiële instellingen in het najaar van 2008. Op de lange termijn (lees: 10 jaar of langer) komt alles goed, zo sussen de professionele beleggers. De particuliere beleggers hebben echter een ‘buy & hold’-beleid dat gemiddeld niet verder reikt dan 5,5 tot zeven maanden. Dat het nu onrustig wordt onder particuliere beleggers is dan ook begrijpelijk. Er is nog genoeg ruimte voor een daling naar de decennialange stijgende steunlijn in de MSCI USD World Index.

USD/EUR vanaf 2021

USD/EUR vanaf 2021 | TA Loef

Emoties zijn de belangrijkste vijand van elke belegger. Professionele beleggers adviseren stil te zitten als je wordt geschoren. Stil zitten is de grootste uitdaging op dit moment. Kun je niet stil zitten, niet afwachten en niet lijdzaam afwachten, terwijl je vermogen onder vuur ligt? Dan is er een oplossing. De oplossing is kijken, kijken en nog eens kijken. Maar dan wel kijken naar wat waarde toevoegt. In de technische analyse is dat formeel een zichtbare reeks opeenvolgende hogere bodems en een reeks opeenvolgende hogere toppen. In de afgelopen tijd zit de Amerikaanse dollar in de lift. Tegenover de euro is de trend stijgend. Wat nu te doen? Antwoord: de stijgende steunlijn doortrekken als vangrail voor bezit van dollars, totdat het tegendeel wordt aangetoond.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart