Artikel laten voorlezen

De prijs van een vat ruwe olie is terug op het niveau waarop de Oekraïnecrisis escaleerde. Is dit geruststellend?

West Texas Intermediate (WTI) Light Sweet Crude Oil future vanaf november 2021

West Texas Intermediate (WTI) Light Sweet Crude Oil future vanaf november 2021 | TA Loef

Grafieken van beurskoersen voorspellen volgens menig technisch analist het toekomstige nieuws in de media. Beurskoersen tonen immers wat bekend is en wat de consensus verwacht. Dit laatste hint op anticiperend gedrag. In de TA-blog van 28 juni jl. toonde de koersgrafiek van het WTI-oliecontract bij $ 110 een ‘normale terugtest’ van een gebroken stijgende steunlijn (zie verticale stippellijn in de grafiek). Na deze ‘afscheidskus’ van een voormalig bullish trendlijn luidde de conclusie dat de olieprijs kon wegzakken naar $ 95. Deze week is het koersdoel bij $ 95 bereikt. In maart en april dit jaar bleek sprake van een technische steun rond $ 95. De speculanten in de oliemarkt kennen dit steunniveau. Eergisteren (14 juli 2022) werd een hamerpatroon gevormd bij een openings- en slotkoers aan de bovenzijde van de dagrange en diep lager gelegen intraday notering. Speculanten mogen spoedig een opleving verwachten tot ca. $ 105.

MODERNA (MRNA) in 2022

MODERNA (MRNA) in 2022 | TA Loef

De rolwisseling tussen toppen en bodems wordt veroorzaakt door drie type marktparticipanten. Dit zijn marktpartijen die hebben gekocht (= long) of hebben verkocht (= short) of die geen positie (meer) hebben. In het aandeel Moderna Inc. (MRNA) is medio juni rond $ 122 een bodem gevormd. De ‘long’-marktparticipanten durven bij te kopen vanwege de vorige bodemniveaus rond $ 122, de ‘short’-marktpartijen zijn zich bewust dat open shortposities beter teruggekocht kunnen worden en de twijfelaars zonder posities overwinnen hun schroom dankzij zichtbaar bewijs in de grafiek van koersherstel. Omgekeerd werkt dit principe hetzelfde. Een terugval in Moderna tussen $ 150 en $ 155 zou aanleiding moeten geven voor een nieuwe stijgingsfase naar $ 180 tot $ 185.

NOVAVAX Inc. (NVAX).

NOVAVAX Inc. (NVAX). | TA Loef

Op 7 juli jongstleden werd het coronavirus in deze blog genoemd als een besmettelijke factor voor speculatie in vaccinaandelen. De beurskoers van het aandeel Novavax bleek bij een beurskoers rond $ 75 namelijk al enige weken te anticiperen op een toenemende belangstelling voor bescherming tegen het Covid-19 virus. Verbeteringen waren zichtbaar medio juni boven een dalende trendlijn. De indruk bestond dat marktparticipanten zouden wachten met verkopen “totdat $ 120 weer bereikt wordt”. Die verwachting krijgt als gevolg van de koersdaling naar zojuist $ 50 een gevoelige dreun. Klaarblijkelijk hebben ‘long’-marktparticipanten toch meer haast met verkopen dan aanvankelijk vermoed. Het is te hopen dat er spoedig een hogere bodem wordt gevormd boven het dieptepunt van juni en bij voorkeur boven de gepasseerde dalende trendlijn.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart