Indien de ‘Santa Claus’-rally dit jaar uitblijft, let dan op de zwaargewichten in de S&P 500 index.

Amazon.com (AMZN) + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index index

Deze week werden er door het Amerikaanse stelsel van centrale banken zes renteverhogingen in het vooruitzicht gesteld in de komende twee jaar. De S&P 500 index sloot deze maand nog op recordhoogte, maar winstnemingen duwde de indexstand gisteren (4.668,67) onder de koerstoppen van deze maand en vorige maand. De koersperformance van de S&P 500 index wordt voor ca. de helft bepaald door slechts vijf aandelen, w.o. het aandeel Amazon.com (AMZN). De beursnotering van Amazon heeft sinds juli vorig jaar geen positieve bijdrage aan de koerswinst in de S&P 500 index geleverd, zo blijkt uit de (roze) relatieve sterktelijn die blijft wijzen op aanhoudende underperformance.

Microsoft Corp. vanaf december 2019 + Relatieve Sterkte Index (RSI) + relatieve sterkte versus SPX

Het aandeel Microsoft heeft in de afgelopen twee jaar sterker gepresteerd dan de S&P 500 index (zie roze relatieve sterktelijn). Een opwaartse impuls eind oktober heeft de outperformance herbevestigd. Ook blijkt Microsoft nog boven de stijgende steunlijn getrokken vanaf de bodem in maart 2020 te noteren. Microsoft behoort ook de zwaargewichten in de top-10 van de S&P 500 index. Op dit moment toont de koersgrafiek een lagere top en verzwakkingen in de relatieve sterkte index. Hierdoor worden de kansen op een kerstrally beperkt.

General Electric & Co. (GE) vanaf december 2019 op weekbasis

General Electric is een wereldwijd opererende bedrijf die ongetwijfeld het wel en wee van de wereldeconomie aanvoelt. De koersgrafiek toont in de afgelopen weken een opmerkelijke verslechtering. De beurskoers is aan de onderkant van een zijwaartse bandbreedte tussen ca. $ 95 en $ 115 weggezakt. De herstelpoging vorige week blijkt na vier weken daling op rij slechts een tijdelijke herstelpoging. Het eerstvolgende steunniveau bevindt zich rond $ 85, maar daaronder bevindt zich nog een koersgat tussen $ 65 en $ 69. In theorie geldt ‘gaps should be filled’. De verkoopdruk deze week lijkt slechts het begin van een nieuwe dalingsfase.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart