Artikel laten voorlezen

In oktober 2017 berichtte The Economist over een zeepbel in van alles. Prikt de Federal Reserve de zeepbel stuk?

NYSE Composite op maandbasis in de afgelopen 20 jaar

Het is geen geheim dat de omvang van de vrij beschikbare liquiditeiten van belang is voor het wel en wee in o.a. de aandelenmarkten. Hedenavond wordt een renteverhoging in de V.S. verwacht van 75 basispunten. Sinds de grote financiële crisis in 2008 heeft het Amerikaanse stelsel van centrale banken besloten om vooral te zorgen voor heel veel liquiditeiten in het financiële systeem. Hierdoor werd o.a. een bodem gevormd in maart 2020 aan de onderzijde van een meerjarig stijgend trendkanaal in de New York Stock Exchange Composite (= NYSE index), maar werd een plafond gevormd vorig jaar in aanloop naar renteverhogingen. Zolang de NYSE index boven de koerstop van 2020 noteert, geldt ‘oude weerstand wordt nieuwe steun’. In de komende tijd zal blijken of dit bekende technisch gezegde woord houdt.

S&P 500 index in 2022 op dagbasis

De S&P 500 index heeft in de vrije val naar de bodem vorige maand koersgaten geslagen in de koersgrafiek op dagbasis. Het koersgat dat op 10 juni jl. ontstond tussen 3.974,39 en de laagste notering op 9 juni jl. bij 4.017,17 werd vorige week vrijdag bij een hoogste intraday notering op 4.012,44 bijna volledig opgevuld. Het technisch gezegde ‘gaps should be filled’ vraagt feitelijk nog om een klein duwtje omhoog naar 4.017,17 om deze ervaringsregel volledig waar te maken. Tegelijkertijd zijn steun- en weerstanden nooit tot op de punt en de komma in steen gebeiteld en geldt dit ook voor het volledig vullen van koersgaten. Voor daytraders is het dieptepunt van 26 juli jl. van belang (= 3.910,74). Boven 3.910,74 zou een hogere bodem gevormd moeten worden om de reactie vanavond op het FED-besluit voor kennisgeving aan te nemen. Zo niet, dan kan een zeepbel in de aandelenwaarderingen worden doorgeprikt.

Nasdaq-100 index op uurbasis

Sinds het dieptepunt in de Nasdaq-100 vorige maand tekent zich een herstelbeweging af dat wordt gekenmerkt door een proces van opeenvolgende hogere bodems en toppen. Opvallend is de terugval in de afgelopen dagen die opgevangen wordt rond 12.100 (= recente koerstoppen). Hier lijkt nu de oude weerstand voor nieuwe steun te zorgen, hetgeen een bewijs is voor terugkerend vertrouwen onder de bulls met posities in de Nasdaq-100 index. Een trend is intact, totdat het tegendeel blijkt. Deze technische ‘oneliner’ moet in de komende uren/dagen aandelenbeleggers extra houvast geven in het prille herstel van de afgelopen weken. Een daling onder de stijgende steunlijn zou immers zeer teleurstellend zijn.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart