Welke Chinese aandelen kopen
Het kan u niet ontgaan zijn dat China in de hoek zit waar de klappen vallen door de escalerende handelsoorlog. Ik heb het de laatste tijd vaker gehad over Chinese aandelen omdat deze mijn inziens mooie kansen bieden.

U kunt in mijn artikel ‘Beleggen in BAT-aandelen’ lezen waarom ik zo gecharmeerd ben van Chinese bedrijven.

De grote indices in China zijn tussen de 15% en 25% gedaald vanaf de top eerder dit jaar. Deze dalingen hebben te maken met angst voor de afkoeling van de Chinese economie door het handelsconflict met de VS. Het grootste deel van deze importheffingen worden echter alweer opgeheven door de afwaardering van de Chinese munt. Fundamenteel is er echter niks mis met veel van deze Chinese bedrijven en ze groeien vaak als kool.

Welke Chinese aandelen kopen

In mijn vorige artikel besprak de ‘beste Chinese aandelen van 2018’. In dit artikel wil ik de 5 meest gedaalde Chinese aandelen van dit jaar bekijken. Wellicht liggen daar juist wel kansen voor herstel. Aan de hand van technische analyse zal ik beoordelen of deze aandelen al koopwaardig zijn.

Voor dit artikel kijk ik naar de aandelen die genoteerd zijn op de Hong Kong Stock Exchange (HSI). Deze beurs is vrij toegankelijk voor buitenlandse beleggers en behoort tevens tot de grootste beurzen wereldwijd gemeten naar handelsvolume.

 

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Hoe ligt de HSI erbij?
  • Meest gedaalde Chinese aandelen 2018 (YTD)

Hoe ligt de Hong Kong Stock Exchange erbij?

De beurs van Hong Kong is dit jaar circa 15% gedaald vanaf de top. De beurs lijkt echter op een interessant kantelpunt te zijn aangekomen. In de onderstaande weekgrafiek zien we dat de index uit Hongkong de laatste weken stabiliseert rond de koerstoppen die in mei 2015 werden gevormd. Rond dit niveau lijken koopjesjagers dus weer actief te worden.

Technisch kan de recente terugval dus worden beschouwd als een potentiële pullback (terugval naar uitbraakniveau). Vaak gaat een pullback vooraf aan een nieuwe (duurzame) stijging. Het kan dus lonen om nu te kijken welke Chinese aandelen interessant zijn om aan de portefeuille toe te voegen. Ik zal hieronder de 5 meest gedaalde aandelen bespreken en bekijken of het tijd is om deze Chinese aandelen te kopen.

Grafiek Hang Seng Index - Chinese aandelen

Top 5 meest gedaalde Chinese aandelen dit jaar

5. Hengan International Group (-18,61%) (Ticker: 1044)

Hengan is de grootste producent van maandverbanden en babyluiers in China. Het produceert maandverbandproducten, wegwerpluiers, volwassene luiers en andere producten voor persoonlijke hygiëne. Het aandeel is dit jaar hard gedaald vanwege de flinke stijging van de prijs (+15%) van houtpulp. Houtpulp is een materiaal dat bereid wordt door het cellulose uit de vezels van hout af te scheiden. Het is de belangrijkste grondstof die het bedrijf gebruikt in haar producten en is goed voor 40% van de productiekosten. Daarnaast nam ook de verkoop van wegwerpluiers af en het bedrijf lijkt het dus lastig te hebben om de groei door te kunnen zetten.

U betaalt momenteel 19 keer de winst voor het aandeel. Het is dus niet erg goedkoop en het is de vraag of het aandeel de analistenverwachtingen wel kan waarmaken. Eind augustus komt het bedrijf met cijfers naar buiten. Analisten hanteren een koersdoel van gemiddeld 82,57 HKD.

Technisch ligt het aandeel er zwakjes bij. Op de weekgrafiek zien we dat het aandeel nogmaals is teruggevallen richting de 67/68 HKD. Rond dit niveau, gevormd door de koerstoppen van begin 2017, wist het aandeel in april al eens op te veren. Speculanten zouden het aandeel rond dit niveau kunnen oppikken. Indien Hengan onder dit steunniveau zakt kan het aandeel lagere niveaus gaan opzoeken. Na een doorbraak onder de steun wordt 53 HKD het volgende neerwaartse koersdoel.

Koersgrafiek van het aandeel Hengan International Group - Chinese aandelen

 4. China Merchants Port Holdings -21.25% (Ticker: 144)

China Merchants Port is een groot conglomeraat gevestigd in Hongkong en is actief in de logistieksector. Het bedrijf is gedeeltelijk eigendom van de staat en exploiteert via haar dochterondernemingen havens, luchthavens, en andere container- en vrachtterminals over de hele wereld. Meer dan 75% van de omzet haalt Port op het vasteland van China. Het bedrijf is behoorlijk afgestraft op de beurs vanwege de angst en onzekerheid over het handelsconflict met de VS.

Het bedrijf heeft een koers/winstverhouding van slechts 8,69 HKD en lijkt daarmee redelijk goedkoop. Over de komende 12 maanden wordt slechts een lichte stijging verwacht van de K/W. Analisten hanteren een gemiddeld koersdoel van 21,11 HKD voor het aandeel.

Technisch ligt het aandeel er erg slecht bij. Ik heb hieronder een wat langere grafiek erbij gepakt van de afgelopen 10 jaar. Het aandeel is aan het begin van dit jaar door een belangrijke steunzone gezakt. De doorbraak hieronder heeft ruimte vrijgemaakt voor verdere dalingen. Een daling richting de bodems van 2008/2009 mag niet worden uitgesloten. Pas bij een terugkeer boven de koersbodems rond 19 HKD klaart het technische beeld op.

Koersgrafiek aandeel China Merchants Port Holding - Chinese aandelen

3. WH Group (-26,62%) (Ticker: 288)

Het Chinese WH Group is wereldwijd de grootste producent van varkensvlees. Het bedrijf behelst de hele productieketen van de varkensproductie, tot aan de verwerking en distributie van verpakt vlees en vers varkensvlees. In 2013 nam WH Groupde Amerikaanse varkensproducent Smithfield Foods over. In 2014 kreeg het bedrijf een beursnotering op de HSI index in Hongkong.

Het plan van China om een tarief van 25% aan importheffingen, op varkensvlees dat uit de VS wordt geïmporteerd, in te voeren is bij beleggers in het verkeerde keelgat geschoten. Het aandeel is dit jaar daarom ruim 25% aan beurswaarde verloren. WH Group profiteert echter van toenemende vraag en kan de producten uit de VS exporteren naar Zuid-Korea, Japan en Mexico.

Met een koers/winst-verhouding van 10,31 is het aandeel zeker niet duur. De komende jaren verwacht men dat de winst gestaag blijft toenemen. Analisten handhaven gemiddeld een koersdoel van 9,95 HKD voor het aandeel. Dat ligt circa 60% boven de huidige koers.

Technisch is het aandeel flink verzwakt nadat de stijgende trend werd verlaten eerder dit jaar. De afgelopen weken stabiliseert de koers echter boven de koerstoppen uit 2015. WH Group lijkt hier een stevige bodem te hebben gevonden. Ik vind dit dan ook een redelijk mooi koersniveau om de aandelen op te pikken. Wel raad ik aan een stoploss vlak onder de bodems van 6 HKD te leggen.

Koersgrafiek aandeel WH Group - Chinese aandelen

2. AAC Technologies Holdings (-28,94%) (Ticker: 2018)

AAC Technologies Holdings levert wereldwijd micro-technologische onderdelen aan de consumentenelektronica-industrie. Het technolgiebedrijf produceert daarnaast onder andere luidsprekers, ontvangers, en microfoons. De producten worden bijvoorbeeld gebruikt in smartphones, tablets en ultradunne notebooks.

Analisten zijn voorzichtig gestemd in aanloop van de aankomende kwartaalcijfers. Apple, dat een van de grootste klanten van het bedrijf is, heeft minder onderdelen besteld door tegenvallende vraag naar de nieuwste iPhone.

AAC Technologies is met een koers/winst-verhouding van boven de 20 redelijk geprijsd. De winstverwachtingen voor de komende jaren zijn hoog en het mag dan ook best in de categorie groeiaandelen geplaatst worden. Voor de komende 12 maanden wordt dan ook verwacht dat de K/W afneemt naar circa 17. Analisten geven het aandeel gemiddeld een koersdoel mee van 136,35 HKD.

Technisch is het aandeel flink verzwakt nadat de dalende trend werd verlaten. Voorlopig zijn er nog geen signalen van bodemvorming. De eerste steun ligt in de zone 80/90 HKD. Bij een eventuele doorbraak boven de laatste koerstop rond 134,60 HKD klaart het technische beeld pas op. Dan mogen hogere koersen worden verwacht.

Koersgrafiek aandeel ACC Technologies Holdings - chinese aandelen

1. Geely Automobile Holding (-29,03%) (Ticker: 175)

Geely Automobile is een Chinese autoproducent dat ook scooters en lichte motoren maakt. Geely is de op twee na grootste onafhankelijke autoproducent van China. Het bedrijf groeit erg hard en wilt in 2019 met haar luxere automerk Lync & Co een gooi doen naar de Europese markt. Lync & Co opent dan winkels in onder andere Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Brussel en Londen. Daar komen showmodellen in offline stores te staan. Je kunt de auto’s direct bij de fabrikant kopen of leasen, zonder tussenkomst van een dealer. Het aandeel is dit jaar vooral gedaald vanwege de angst voor een escalatie van het handelsconflict met de VS.

Met een koers-winstverhouding van 13,84 over de afgelopen 12 maanden is het aandeel niet heel duur. De autosector is uiteraard wel een lastige cyclische sector. In vergelijking met andere autoaandelen is de K/W wat hoger. Voor de komende 12 maanden wordt echter een K/W verwacht van 10,66 aangezien de winst per aandeel blijft groeien. Analisten geven een gemiddeld koersdoel van 31,13 HKD.

Het aandeel is in 2016 aan een indrukwekkende stijging begonnen waarbij het aandeel vertienvoudigde(!) in slechts twee jaar tijd. Eind vorig jaar werd een top gevormd vlak onder de 30 HKD. Aan het begin van het jaar begon het aandeel ook te dalen en zien we weer wat lagere toppen en bodems. Het lijkt misschien niet veel, maar er is al circa 36% af vanaf de top. Het lijkt erop dat de correctie een bullflag vormt. Dit technische koerspatroon is een tijdelijke onderbreking van de stijgende trend. Na een uitbraak uit de ‘vlag’ kan de stijgende trend worden hervat. Beleggers kunnen het beste een uitbraak uit de bullflag afwachten.

 Koersgrafiek aandeel Geely automobile holding - Chinese aandelen

Hoe kunt u Chinese aandelen kopen?

Chinese aandelen zijn verdeeld in twee groepen: H-shares en A-shares. De H-shares aandelen zijn genoteerd aan de beurs van Hongkong en worden verhandeld in Hong Kong dollars. De tickercode van deze aandelen bestaat veelal uit een reeks getallen, zoals u ook kunt zien bij de bovenstaande Chinese aandelen. De H-aandelen zijn vrij toegankelijk voor alle beleggers.

De A-aandelen staan genoteerd op de Chinese beurzen in het vasteland en staan genoteerd in Chinese Renminbi. De A-aandelen worden voornamelijk verhandeld door Chinese beleggers en voor buitenlanders zijn deze aandelen beperkt toegankelijk. De handel wordt gereguleerd door het Qualified Foreign Institutional Investor system.

Overzicht van de besproken aandelen in het LYNX Handelsplatform:

5 chinese aandelen - Chinese aandelen kopen

Meer weten over beleggen in de Chinese aandelen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. Ook de veel Chinese aandelen zijn verhandelbaar bij LYNX. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 30 landen, waaronder China. Bekijk het aanbod:

 
 


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.