Het aandeel Caterpillar was één van de best presterende aandelen binnen de Dow Jones Industrial Average in 2020 en in het begin van 2021. Het aandeel Caterpillar kon een fraaie 190 procent in waarde stijgen sinds het dieptepunt in maart 2020. Niet verwonderlijk aangezien Caterpillar wordt gezien als een cyclisch aandeel dat extreem goed presteert tijdens economische groei. In juni daalde het aandeel echter met 16 procent, omdat beleggers zich zorgen maakten over een vertraging van de wereldeconomie vanwege de aankondiging van centrale banken dat ze hun activa-aankopen zouden terugschroeven.

In dit artikel zullen we bespreken wat dit betekent voor het aandeel Caterpillar en of beleggen in dit aandeel nog steeds een goede keuze is.

Wat u hier te weten komt over het aandeel Caterpillar:

Aandeel Caterpillar | Caterpillar koers | Beleggen in Caterpillar | Koers aandeel Caterpillar | NYSE CAT

Aandeel Caterpillar

Het aandeel Caterpillar is lang geclassificeerd als een cyclisch aandeel dat goed presteert tijdens economische herstelperiodes. Dit is echter onterecht. Het aandeel Caterpillar heeft het uitstekend gedaan, zelfs in periodes waarin de wereldeconomie niet spectaculair was. De onderstaande grafiek toont het aandeel Caterpillar op maandbasis en het is duidelijk dat het aandeel het uitstekend heeft gedaan, zelfs als we de dalingen in acht nemen.

Aandeel Caterpillar | Caterpillar koers | Beleggen in Caterpillar | Koers aandeel Caterpillar | NYSE CAT

Het bedrijf Caterpillar

Caterpillar is een Amerikaanse multinational die machines, motoren en financiële producten zoals verzekeringen ontwerpt en vervaardigt. Het bedrijf doet dit via een wereldwijd dealernetwerk dat hun producten in hun naam verkoopt. Caterpillar is ’s werelds grootste fabrikant van bouwmachines. Hierdoor hebben zij een plaats veroverd in de Dow Jones Industrial Average. Het aandeel Caterpillar maakt al sinds mei 1991 deel uit van die index.

Caterpillar ontstond in het jaar 1925 toen een fusie tussen de Holt Manufacturing Company en de Best Tractor Company een nieuw, in Californië gevestigd, bedrijf creëerde met de naam Caterpillar Tractor Company. Caterpillar reorganiseerde zichzelf in 1986. Het bedrijf verhuisde zijn hoofdkwartier naar de Amerikaanse staat Illinois en veranderde de naam naar Caterpillar.

De producten van Caterpillar

Caterpillar verdeelt zijn producten in drie categorieën: machines, motoren en financiële producten. In hun financiële verslaggeving splitst Caterpillar deze categorieën echter verder op in vijf segmenten. Grondstoffenindustrie, bouwnijverheid, aandrijfsystemen, financiële producten en overige segmenten zijn de vijf segmenten die Caterpillar gebruikt om zijn producten op financiële basis te scheiden.

Caterpillar heeft een breed assortiment van verschillende soorten machines. Het bedrijf vervaardigt machines variërend van tractoren en graafmachines tot locomotieven. Het is dan ook geen verrassing dat machines van Caterpillar bijna overal te zien zijn. De door Caterpillar gefabriceerde machines worden gebruikt in de bouw, mijnbouw, energie, transport, bosbouw, en nog veel meer.

Caterpillar produceert ook diesel- en gasmotoren die worden gebruikt in hun eigen machines maar ook in de locomotieven, vrachtwagens, schepen en vaartuigen. Deze motoren worden gebruikt als energiebron voor elektriciteitscentrales en noodgeneratoren. Caterpillar heeft een aantal bedrijven in de motorindustrie overgenomen om hun productie efficiënter en uitgebreider te maken. Caterpillar biedt hun klanten ook financiering en verzekering aan voor hun producten.

Nieuws over het aandeel Caterpillar

9 juni 2021: Caterpillar verhoogt het dividend voor het 27ste opeenvolgende jaar

Caterpillar heeft op 9 juni aangekondigd dat het zijn dividend opnieuw zal verhogen. Dit is het 27ste opeenvolgende jaar dat Caterpillar zijn dividend heeft verhoogd. De raad van bestuur stemde voor een verhoging van het kwartaaldividend met acht cent, wat neerkomt op een verhoging van het dividend met 8 procent tot één dollar en elf cent per aandeel, dat op 20 augustus aan de aandeelhouders zal worden uitbetaald.

Caterpillar was in staat om een hogere vrije kasstroom te genereren dankzij uitstekende bedrijfsactiviteiten. Het bedrijf beschikt al over een zeer sterke balans en hun liquiditeitspositie heeft het bedrijf in staat gesteld het dividend te verhogen. Caterpillar keert al sinds de oprichting van het bedrijf elk jaar een dividend uit. Het bedrijf betaalt ook elk kwartaal een dividend sinds 1933. Dit verstevigt de positie van het bedrijf als dividendaristocraat. Het aandeel is een essentieel onderdeel van de S&P 500 Dividend Aristocrat Index.

11 mei 2021: Caterpillar kondigt nieuwe 2030 duurzaamheidsdoelstellingen aan

Caterpillar heeft zijn nieuwe doelstellingen voor 2030 bekendgemaakt wat betreft vooruitgang op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur. Het bedrijf Caterpillar heeft zeven nieuwe duurzaamheidsdoelen voor 2030. Deze doelen zouden de prestaties van het bedrijf verbeteren, wat duidelijk wordt gemaakt door het management van het bedrijf.

De doelen zijn uiteraard gericht op ESG. Een van de doelstellingen omtrent het verminderen van de uitstaat van broeikasgassen met 30 procent. Dit zal een impact hebben op de fabricage van de producten. De andere belangrijke doelstelling is hergebruik. Caterpillar wil de omzet en inkomsten uit herfabricage met 25 procent verhogen tegen 2030. Dit zou betekenen dat het bedrijf hun kosten kan verminderen als ze oude producten kunnen hergebruiken.

2 februari 2021: Caterpillar neemt Weir Oil & Gas over

Caterpillar kondigde al in oktober 2020 aan dat het een akkoord had bereikt over de overname van Weir Oil & Gas. In februari werd de deal officieel afgerond. Weir Oil & Gas is een in Schotland gevestigd wereldwijd ingenieursbedrijf. De olie- en gasactiviteiten van het bedrijf hebben hun hoofdkantoor in Texas. Weir Oil & Gas zal producten blijven produceren zoals pompen, stromingsijzers en drukregeling. Caterpillar zei dat deze overname veel toegevoegde waarde zal opleveren voor de klanten van Caterpillar. De producten van Weir Oil & Gas kunnen in combinatie met Caterpillar’s motoren en transmissies voor nieuwe mogelijkheden zorgen.

Caterpillar heeft besloten een nieuw bedrijf op te richten onder de naam SPM Oil & Gas. Dit zal ervoor zorgen dat Weir Oil & Gas hun bedrijfsactiviteiten kunnen voortzetten en zich kunnen richten op innovatie en klantenservice.

Aandeel Caterpillar | Caterpillar koers | Beleggen in Caterpillar | Koers aandeel Caterpillar | NYSE CAT

De financiële resultaten van Caterpillar

Caterpillar heeft op 29 april de financiële resultaten over het eerste kwartaal van 2021 bekendgemaakt. De resultaten waren positief waardoor het aandeel Caterpillar aanvankelijk hoger noteerde. De euforie nam echter al snel af en het aandeel Caterpillar sloot die dag lager. Caterpillar zag een winst per aandeel van 2,87 dollar. Analisten hadden een winst per aandeel van 1,93 dollar verwacht. Ook de omzet kwam hoger uit, al was het slechts een klein beetje. Caterpillar zag een omzet van 11,9 miljard dollar, iets hoger dan de verwachte 11,05 miljard dollar. Het aandeel Caterpillar is een van de best presterende aandelen in de Dow Jones Industrial Average, ook al zijn hun financiële resultaten een tikkeltje ondermaats gebleven.

Het aandeel Caterpillar wordt vaak geclassificeerd als een cyclisch aandeel. Het aandeel doet het bijzonder goed tijdens economische herstel- en groeiperiodes. Het bedrijf heeft verschillende bedrijfsdivisies die enorm profiteren van een bloeiende economie. Hun transport- en energiesegmenten profiteren van een toename van de industriële productie. Caterpillar’s bouwdivisie daarentegen is het fundament van de vastgoedsector en de wereldwijde bouw.

De inkomsten van Caterpillar moeten nog wat herstellen, maar in vergelijking met 2020 zijn deze inkomsten tot nu toe gunstig. Zo kwam de vrije kasstroom voor het eerste kwartaal van 2021 uit op 1,7 miljard dollar. Over heel 2020 kon het bedrijf slechts een cashflow van 3,1 miljard dollar rapporteren. Het bedrijf heeft ook 2,24 miljard dollar aan dividenden kunnen uitkeren en heeft zijn dividend voor het 27e achtereenvolgende jaar opnieuw verhoogd. Dit betekent dat het bedrijf zijn plaats op de lijst van dividend aristocraten zal behouden.

Een grote verandering is de dealerinventaris. Caterpillar maakt gebruik van onafhankelijke dealers. Deze dealers bepalen zelf hun voorraden. Wanneer zij anticiperen op minder bestellingen van klanten, zullen hun voorraden afnemen, wat een impact heeft op de financiële resultaten van Caterpillar. In 2020 daalden de voorraden van de dealers met 2,9 miljard dollar, dit was de grootste jaarlijkse daling voor het bedrijf sinds de recessie van 2008. In het eerste kwartaal van 2021 zag dit aantal een stijging van 700 miljoen dollar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is natuurlijk een geweldig teken en suggereert dat de activiteiten weer toenemen.

Resultatenrekening Caterpillar

Aandeel Caterpillar | Caterpillar koers | Beleggen in Caterpillar | Koers aandeel Caterpillar | NYSE CAT

Balans Caterpillar

Aandeel Caterpillar | Caterpillar koers | Beleggen in Caterpillar | Koers aandeel Caterpillar | NYSE CAT

Operationele marge

Een belangrijke metriek voor Caterpillar is de operationele marge. Het illustreert hoe winstgevend Caterpillar is. In het eerste kwartaal van 2021 zag het bedrijf een gemiddelde van 15,3 procent. Dat is ruim boven het gemiddelde in 2020, dat 11,8 procent bedroeg. Het bedrijf verklaarde echter dat de operationele marge in het tweede kwartaal van 2021 zou kunnen dalen. De financiële resultaten zullen er ongelooflijk uitzien als ze worden vergeleken met 2020, maar gezien de omstandigheden van 2020 is het slim om niet veel aandacht te besteden aan jaar-op-jaar vergelijkingen, maar meer aandacht te besteden aan het vergelijken van de kwartalen van 2021.

Aandeel Caterpillar | Caterpillar koers | Beleggen in Caterpillar | Koers aandeel Caterpillar | NYSE CAT

Bent u benieuwd naar een uitgebreide analyse van het aandeel Caterpillar? Bekijk dan zeker de fundamental explorer waar u het Reuters Stock Report kunt terugvinden. Hierin vindt u o.a. een waarderingsscore van het aandeel Caterpillar. Er wordt ook een grondig waarderingsonderzoek gedaan van de concurrenten. In het rapport krijgt het aandeel Caterpillar ook een score toegekend die u in één oogopslag een idee moet geven, van hoe aantrekkelijk het aandeel is ten opzichte van de markt. Caterpillar krijgt de score drie op tien. Voor uitgebreide informatie, kunt u de tool in het handelsplatform raadplegen.

Aandeel Caterpillar | Caterpillar koers | Beleggen in Caterpillar | Koers aandeel Caterpillar | NYSE CAT

Aandeel Caterpillar: technische analyse

Het aandeel Caterpillar is een ongelooflijk aandeel geweest om te bezitten sinds de dieptepunten van 2020. Het aandeel Caterpillar had een ongelooflijk aantrekkelijke opwaartse trend. Caterpillar bewoog theoretisch perfect binnen een stijgend prijskanaal tot het eind februari uitbrak uit de bovengrens van het stijgend prijskanaal. Zo’n uitbraak geeft vaak aan dat het aandeel zijn opwaartse trend niet veel langer zal kunnen voortzetten omdat de bulls al hun krachten hebben verbruikt om de prijs op te drijven. Het aandeel brak snel terug binnen het prijskanaal. De relative strength index liet ook een negatieve divergentie zien, wat een waarschuwing zou zijn geweest voor de ervaren belegger. Het aandeel Caterpillar heeft sindsdien steun gevonden aan de ondergrens van het prijskanaal en zag oververkochte condities op de relative strength index. Wanneer dit gecombineerd wordt met diagonale steun, is dit een goed signaal dat het aandeel in de komende weken hoger zou kunnen evolueren.

Beleggers moeten echter op hun hoede zijn voor de heftige daling die het aandeel Caterpillar in juni zag. Een van de basisprincipes van technische analyse is dat prijzen de neiging hebben zich in herkenbare trends te ontwikkelen en de bestaande trend hoogstwaarschijnlijk zo lang mogelijk zullen voortzetten. In het geval van het aandeel Caterpillar is de opwaartse trend technisch gezien nog intact. Het dieptepunt op 205 dollar is nu echter een uiterst belangrijk niveau voor het aandeel. Als het aandeel Caterpillar zijn opwaartse wil voortzetten, moet het bij voorkeur boven dat niveau blijven handelen. Het volgende steunniveau zou het 200-daags voortschrijdend gemiddelde zijn. Dit gemiddelde is een belangrijke maatstaf om te meten of een aandeel technisch gezien in een opwaartse of neerwaartse trend zit.

Een belangrijk punt om rekening mee te houden zijn de recente uitspraken van de Amerikaanse Federal Reserve dat ze mogelijk hun activa-aankopen zullen terugschroeven en zo een afbouwprogramma zullen initiëren. Dit zou kunnen betekenen dat de Amerikaanse economie langzamer zal groeien. Dit kan gevolgen hebben voor aandelen zoals Caterpillar. Beleggers moeten zich echter niet echt zorgen maken over afbouwprogramma’s. Deze programma’s zijn lange tijd een theoretische benadering geweest om posities af te bouwen. Een heel aantal centrale banken hebben al geprobeerd om deze programma’s op te starten, maar zonder succes. Deze centrale banken moesten deze programma’s stopzetten en doorgaan met hun kwantitatieve versoepelingspraktijken. De Amerikaanse Federal Reserve, de Bank van Engeland, de Europese Centrale Bank, de Bank van Japan en de Zwitserse Nationale Bank zijn de centrale banken in kwestie. Dus zolang het aandeel Caterpillar technisch gezien in een opwaartse trend blijft, zouden dalingen naar steunzones goede gebieden moeten zijn om nieuwe posities in het aandeel te initiëren.

Aandeel Caterpillar | Caterpillar koers | Beleggen in Caterpillar | Koers aandeel Caterpillar | NYSE CAT

Vooruitzichten aandeel Caterpillar

Het aandeel Caterpillar heeft het goed gedaan het afgelopen anderhalf jaar. Beleggers vragen zich echter af wat de toekomst brengt. Het argument tegen aanhoudende groei voor het aandeel Caterpillar is dat het aandeel succes boekt door de aard van het cyclische karakter van het aandeel en het sterke economische herstel dat het grootste deel van de wereld heeft gekend. De subtiele uitspraken van de Amerikaanse Federal Reverse dat ze binnenkort een tapering-programma zouden kunnen initiëren, is ook een potentiële hindernis voor het aandeel Caterpillar. Het argument voor een aanhoudende groei van het aandeel is echter dat de mijnbouwindustrie in een lange periode van herstel zit, nadat de sector zeer lang was verwaarloosd als gevolg van beperkte investeringen door bedrijven en beperkte bedrijfsactiviteit. Ook de olie- en gasactiviteiten van Caterpillar zullen een impuls krijgen gezien de stijging van de industriële productie en de enorme vraag naar olie en het beperkte aanbod er van.

Het aandeel Caterpillar ziet er nog steeds zeer aantrekkelijk uit. Er zijn nog heel wat mogelijkheden voor het bedrijf om meer inkomsten en winst te genereren en het is erg vroeg om te zeggen dat de economie zich heeft hersteld. Hoewel de centrale banken over de hele wereld praten over terugschroeven van hun activa, is de kans zeer groot dat die programma’s nog lang geen werkelijkheid zullen worden.

De meest recente beoordelingen van analisten zijn vrij positief. De meeste recente adviezen zijn koopadviezen, met uitzondering van UBS en Morgan Stanley die het aandeel Caterpillar respectievelijk een hold- en sell-rating gaven. Het gemiddelde koersdoel van deze adviezen is 256 dollar per aandeel.

Datum Beurshuis Advies Koersdoel
22-juni-21 Robert W. Baird Kopen $ 270
17-juni-21 Bank of America Kopen $ 250
03-juni-21 Deutsche Bank Kopen $ 273
25-mei-21 Goldman Sachs Kopen $ 264
25-mei-21 Evercore Kopen $ 303
18-mei-21 UBS Houden $ 252
10-mei-21 Morgan Stanley Verkopen $ 181

Beleggen in het aandeel Caterpillar via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Caterpillar (CAT). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandelen kopen bij LYNX

Editorial credit: Arseniy Shemyakin Photo / Shutterstock.com – matsiukpavel / Shutterstock.com

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart