Aandeel Novacyt
Het aandeel Novacyt kende in 2020 een koersexplosie van meer dan 7400 procent. Novacyt is een biotechnologiegroep die zich toelegt op klinische diagnostiek. Het bedrijf voorzag de wereld van COVID-19 PCR-tests, maar dit jaar is het aandeel aanzienlijk gedaald.

Kan het succes dat het aandeel in 2020 kende zich in 2021 herhalen? Het bedrijf heeft al PCR-tests voor verschillende varianten van het coronavirus geproduceerd, wat het aandeel Novacyt opnieuw hoger zou kunnen duwen. De wereld krabbelt echter geleidelijk uit de pandemie dankzij snelle en efficiënte vaccinaties, zou dit kunnen betekenen dat coronavirustests niet meer nodig zullen zijn? In dit artikel bespreken we het aandeel Novacyt en of het opnieuw hoger kan gaan handelen.

Wat u hier te weten komt over het aandeel Novacyt:

 

Aandeel Novacyt

Aandeel Novacyt maakt gebruik van de pandemie

Vóór het coronavirus was het aandeel Novacyt onbekend en presteerde het erg slecht. Het aandeel handelde al bijna zeven jaar in een neerwaartse trend. Het ging van 8 euro per aandeel naar een dieptepunt van 0,06 cent per aandeel, ofwel een koersdaling van 99,3 procent. Maar vanaf het moment dat COVID-19 virus in het nieuws kwam, kreeg het aandeel Novacyt wat tractie. Het aandeel steeg met een koele 4200 procent, nog voordat het virus als een pandemie werd verklaard. Nadat de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 officieel tot een pandemie verklaarde op 11 maart 2020 steeg het aandeel Novacyt steeg nog eens 950 procent.

Het aandeel Novacyt is één van de aandelen die enorm hebben geprofiteerd van het spijtige maatschappelijke voorval. Op 26 oktober 2020 bereikte het aandeel een historisch hoogtepunt van 13,9 euro per aandeel. Sindsdien wordt het aandeel echter verhandeld rond 4,2 euro per aandeel. De grootste zorg van beleggers is dat dit succes tijdelijk zal zijn. Daar zit een kern van waarheid in. Het bedrijf kent namelijk een reële groei door de levering van tests voor het coronavirus, maar hoe lang dit kan aanhouden is de vraag. Kan Novacyt deze groeicijfers blijven realiseren als de pandemie achter de rug is? In het beste geval was de pandemie de financiële boost die het bedrijf nodig had om het economisch parcours volledig om te gooien.

Aandeel Novacyt - Koers

Het bedrijf Novacyt

Novacyt is een Brits-Franse biotechnologiegroep die zich toelegt op klinische diagnostiek met kantoren in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het bedrijf is vooral bekend voor zijn productie van in vitro en moleculair diagnostische tests. Novacyt levert wereldwijd een uitgebreid gamma aan tests.

Momenteel is het bedrijf bekend om zijn coronavirustests. In januari 2020 kondigde het bedrijf aan dat hun afdeling moleculaire diagnostiek een moleculaire test voor het COVID-19 virus had gelanceerd. De testen werden al snel goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Novacyt heeft samengewerkt met AstraZeneca, GlaxoSmithKline en de Universiteit van Cambridge.

Nieuws over het aandeel Novacyt

3 juni 2021: Novacyt heeft de lancering aangekondigd van twee nieuwe PCR COVID-19-tests

Novacyt kondigde op 3 juni de lancering aan van twee nieuwe PCR-tests. Hiermee heeft Novacyt haar portfolio voor variantendetectie uitgebreid. Genesig COVID-19 3G is een test waarmee kan worden voldaan aan bepaalde internationale testvoorschriften en -eisen, onder meer voor certificaten zoals het nieuwe Fit-to-Fly, dat mensen de mogelijkheid geeft om met het vliegtuig te reizen. Ook aan de voorschriften van de Amerikaanse Food and Drug Administration is met deze nieuwe test voldaan. SNPsig EscapePLEX is een andere test in een kit waarmee de vier grootste en meest kritische COVID-19-mutaties die momenteel worden erkend kunnen worden opgespoord. Deze nieuwe tests kunnen de mutaties detecteren die zijn waargenomen in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië en India.

De nieuwe tests vormen een aanvulling op een al gevestigde reeks PCR-kits. Deze tests zijn echter ontwikkeld vanwege de snel veranderende testbehoeften als gevolg van een aantal nieuwe mutaties.

26 mei 2021: Novacyt lanceert VersaLab Portable

Novacyt kondigde op 26 mei de lancering van VersaLab Portable aan. VersaLab Portable biedt een extra niveau van ondersteuning in testomgevingen die zich dicht bij de patiënt bevinden.

VersaLab zelf werd al in december 2020 gelanceerd met als doel particuliere sectoren te ondersteunen bij het testen van infectieziekten. Het werd natuurlijk vooral gelanceerd vanwege de opkomst van het coronavirus.

VersaLab Portable is voor Novacyt blijkbaar een broodnodige aanvulling voor zijn commerciële strategie. Het zal de particuliere sectoren veel gemakkelijker kunnen bereiken en hen helpen sneller en doeltreffender te testen. Het product wordt een “PCR in een doos” genoemd. VersaLab Portable wordt geleverd met alle apparatuur die nodig is om in niet-klinische omgevingen, zoals kantoren en werkplekken, PCR-tests uit te voeren met gebruikmaking van de PROmate-werkwijze van Novacyt.

Het is ontworpen met kleine tot middelgrote organisaties in gedachten. Novacyt ziet echter ook andere mogelijke toepassingen, zoals sportevenementen, muziekevenementen en onderwijsinstellingen.

17 maart 2021: Lancering van mobiele verwerkingslaboratoria om COVID-19 op te sporen

Novacyt heeft op 17 maart een uitbreiding van zijn bestaande VersaLab-dienst aangekondigd. De lancering van mobiele verwerkingslaboratoria zorgt voor snelle PCR-tests ter plaatse. De tests gebeuren door middel van neusstaafjes die even doeltreffend zijn, maar minder invasief zijn dan nasofaryngeale staafjes.

De mobiele laboratoria van Novacyt zijn uitgerust met de PROmate tests en PCR-instrumenten van Novacyt. Met deze nieuwe mobiele laboratoria worden de kosten van het testen aanzienlijk verminderd, evenals de risico’s die gepaard gaan met het omgaan met het virus. De werkwijze binnen deze mobiele laboratoria maakt het voor Novacyt mogelijk om patiënten snel resultaten te geven, in minder dan 80 minuten kan een patiënt zijn uitslag krijgen. Elk mobiel laboratorium kan ongeveer 900 tests per dag verwerken. Novacyt zei dat deze mobiele verwerkingslaboratoria hen nieuwe mogelijkheden zullen bieden voor inkomstengroei.

De financiële resultaten van Novacyt

Novacyt geeft de financiële resultaten uiterst traag vrij en slechts tweemaal per jaar. Het bedrijf kondigde aan dat de resultaten voor het volledige jaar 2020 pas op 29 juni zullen worden vrijgegeven, een half jaar na het einde van 2020. Het bedrijf maakt ze gewoonlijk niet zo laat bekend, maar vanaf nu zal Novacyt zijn financiële resultaten in Britse ponden rapporteren in plaats van in euro’s. De reden hiervoor is dat de kostenbasis van het bedrijf nu voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk ligt, waar de Britse pond uiteraard de belangrijkste valuta voor de verkoop is. De resultaten voor 2019 zullen ook worden gewijzigd naar Britse ponden, zodat beleggers de resultaten gemakkelijker kunnen vergelijken. Beleggers zullen dus nog even moeten wachten op de financiële resultaten voor 2020.

Dit betekent dat de financiële resultaten voor 2021 ook wat later zullen zijn. We hebben echter al een voorproefje gekregen van het bedrijf als het gaat om de financiële resultaten voor het jaar 2021. Er wordt verondersteld dat de inkomsten en winst iets lager zullen uitkomen dan aanvankelijk verwacht op basis van de huidige marktomstandigheden, dit is natuurlijk te wijten aan de kwestie met het contract dat werd opgezegd door het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg. Het bedrijf verwacht echter dat het nog steeds goed gepositioneerd is om te profiteren van toekomstige groeimogelijkheden. De omzet voor het eerste kwartaal van 2021 bedraagt naar verluidt 83 miljoen euro.

Resultatenrekening aandeel Novacyt

Aandeel Novacyt - Resultatenrekening

Balans aandeel Novacyt

Aandeel Novacyt - Balans

Bent u benieuwd naar een uitgebreide analyse van het aandeel Novacyt? Bekijk dan zeker de fundamental explorer waar u het Reuters Stock Report kunt terugvinden. Hierin vindt u o.a. een waarderingsscore van het aandeel Novacyt. Er wordt ook een grondig waarderingsonderzoek gedaan van de concurrenten. In het rapport krijgt het aandeel Novacyt ook een score toegekend die u in één oogopslag een idee moet geven, van hoe aantrekkelijk het aandeel is ten opzichte van de markt. Novacyt krijgt de score vier op tien. Voor uitgebreide informatie, kunt u de tool in het LYNX Handelsplatform bekijken. Elke maand kan u een nieuw fundamentele analyse raadplegen van het aandeel Novacyt.

Aandeel Novacyt - Stock Report

Aandeel Novacyt: Technische analyse

Over het aandeel Novacyt valt heel weinig te vertellen als we naar de grafiek kijken. Het aandeel wordt nu een stuk lager verhandeld nadat het nieuws bekend werd dat zij geen overeenkomst hadden met het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg. Er is niet echt een duidelijke richting die het aandeel Novacyt op zou kunnen gaan.

In de grafiek hieronder hebben we gekeken naar de 4-uurs grafiek omdat die ons wat meer informatie geeft over wat de koers van het aandeel in de nabije toekomst zou kunnen uitspoken. We kunnen een aantal belangrijke steun- en weerstandsgebieden zien. In april 2021 brak het aandeel Novacyt een belangrijk steungebied rond de 6 euro per aandeel. Het aandeel zou opnieuw naar die zone kunnen terugkeren. Een divergentie met de relative strength index zou kunnen betekenen dat het aandeel Novacyt een beetje van zijn neerwaartse momentum heeft verloren. Dit zou kunnen betekenen dat het aandeel weer hoger gaat handelen. Het is echter nog steeds een goed idee om zeer voorzichtig te zijn met dit aandeel. In theorie zit het aandeel Novacyt nog steeds in een opwaartse trend, maar dit zou snel kunnen veranderen.

Aandeel Novacyt - Technische Analyse

Wilt u meer lezen over hoe u de Relative Strength Index zelf kunt gebruiken om betere beleggingsbeslissingen te nemen? In het artikel hier kunt u meer lezen over de RSI-indicator.

Om u een overzicht te geven van de omvang van het succes van het aandeel: in de onderstaande grafiek ziet u het aandeel Novacyt op een lineaire schaal.

Aandeel Novacyt - Lineaire Schaal

Vooruitzichten aandeel Novacyt

Het ongeluk van de één is het fortuin van de ander

Toen COVID-19 in het spel kwam, veranderde Novacyt snel van koers. Het bedrijf richtte zijn inspanningen op het creëren van een snelle testkit die in staat zou zijn om de verspreiding van het virus te traceren. De omschakeling van het bedrijf bleek een uitstekende beslissing te zijn, omdat Novacyt het eerste bedrijf werd dat een testkit op de markt bracht.

Het succes van Novacyt was echter van korte duur, omdat beleggers vreesden dat het bedrijf zijn succes niet zou kunnen voortzetten wanneer de pandemie eenmaal achter de rug is. Novacyt heeft een breed scala van andere producten die niet gerelateerd zijn aan COVID-19, maar de verkoop van deze producten komt in de verste verte niet in de buurt van de omzet die de COVID-19 tests genereren.

Pech trof het bedrijf opnieuw in april 2021 toen het Britse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg het leveringscontract met Novacyt voor de testkits beëindigde. Hierdoor werden de inkomsten van Novacyt bijna gehalveerd. Novacyt onderneemt juridische stappen om het contract te herstellen.

Het bedrijf is echter nog niet uitgeput. Zoals we al eerder hebben vermeld, heeft het onlangs twee nieuwe testkits aangekondigd die bedrijven kunnen helpen bij hun tests, zodat ze de richtlijnen gemakkelijker kunnen volgen. En er is een andere test gelanceerd die de Zuid-Afrikaanse, Indiase en Braziliaanse varianten van het coronavirus kan identificeren. Deze testkits zouden voldoende kunnen zijn om de inkomsten weer wat op te krikken.

Meer kapitaal betekent meer kansen

De testkits van Novacyt gaven het bedrijf een broodnodige inkomsten boost. Novacyt heeft nu een kassaldo van 91,8 miljoen Britse pond. Dit geeft het bedrijf een ongelooflijke kans om het nodige onderzoek voor toekomstige producten te financieren. Dit kan het aandeel Novacyt aantrekkelijk maken op de lange termijn.

Rechtszaken kosten veel geld, tijd, en energie.

Zoals hierboven vermeld had Novacyt een contract met het Britse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg om hen COVID-19-tests te leveren. Sinds april 2020 heeft Novacyt zich ertoe verbonden 280.000 tests per week te leveren aan de Britse nationale gezondheidsdienst, NHS, goed voor een totaal bedrag van 103 miljoen pond. Novacyt ondertekende een nieuw contract dat het partnerschap met het ministerie van Volksgezondheid & Sociale Zorg zou uitbreiden, met een totale waarde van ongeveer 150 miljoen pond in de eerste 15 weken en nog eens 100 miljoen pond in de weken daarna. Deze overeenkomst werd uiteindelijk geschrapt en Novacyt liep veel potentiële inkomsten mis. Nu zal het bedrijf de juridische weg bewandelen om de overeenkomst af te dwingen.

Het is zeer moeilijk om te beleggen in een bedrijf dat verwikkeld is in een juridische strijd met een overheidsinstantie. Een rechtszaak kost veel geld, tijd en energie. Als Novacyt de rechtszaak verliest, zal het een groot deel van de omzet die het bedrijf in het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 heeft geboekt, moeten afschrijven. Als Novacyt er echter in slaagt deze juridische strijd te winnen, kan het bedrijf een enorme winst- en inkomstenstijging realiseren, wat het bedrijf zou helpen toekomstige projecten te financieren.

Zelf beleggen in het aandeel Novacyt bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Novacyt. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandelen kopen bij LYNX

 

 
 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart