grondstoffen

Heeft u er ooit aan gedacht om in grondstoffen te handelen? Aandelen zijn sinds de bodem in maart enorm gestegen. Grondstoffen hebben echter ook enorme prijsstijgingen gekend. Koper, goud en zilver hebben allemaal torenhoge prijzen gekend in de laatste paar weken.

Grondstoffen zijn een buitengewoon lucratieve aanwinst om te verhandelen en kunnen u een zeer behoorlijk rendement opleveren. Te veel investeerders en handelaren zoeken echter niet naar het potentieel in deze producten.

Daarom gaan we in dit artikel de beste grondstoffen in 2020 bespreken om te verhandelen of om in te investeren.

De volgende onderwerpen worden besproken:

Wat zijn grondstoffen?

Grondstoffen zijn de producten die u in uw dagelijkse leven tegenkomt, denk aan graan, maïs, zilver, etc. Deze producten hebben vraag en aanbod en hun prijzen fluctueren constant afhankelijk van die vraag en aanbod. De prijzen van grondstoffen kunnen om een aantal redenen snel omkeren en omhoog of omlaag schieten. Producenten en kopers van deze grondstoffen kunnen zich deze volatiele prijzen niet veroorloven, dus dekken ze zich ertegen af via futures-contracten op de financiële markten. Deze futures-contracten kunnen en worden echter ook gebruikt voor speculatie door beleggers en handelaren. Als u denkt dat sojabonen in prijs zullen stijgen, kunt u ook futures-contracten kopen om van die prijsstijging te profiteren.

De afgelopen jaren hebben het voor handelaren en beleggers gemakkelijker gemaakt om deel te nemen aan alle soorten markten, inclusief grondstoffen, door het gebruik van derivaten zoals ETF’s of CFD’s. Grondstoffen zijn dus niet alleen toegankelijk voor handelaren of investeerders met een hoge kapitalisatie. Zelfs beginners kunnen nu deelnemen aan de prijsfluctuaties van grondstoffen

Grondstoffen en inflatie

De huidige periode doet veel marktparticipanten twijfelen aan de effectiviteit van de acties van centrale banken om een haperende economie nieuw leven in te blazen. De Europese Centrale Bank, de Federal Reserve, de Bank of Japan, enz. Hebben allemaal miljarden van hun valuta op de markt gegooid in de hoop de kans op een economische recessie of depressie te elimineren en de economie weer op gang te brengen nadat de wereldwijde lockdowns de wereldeconomie tot stilstand hebben geduwd.

Met deze acties van de centrale banken zou wel eens het risico op inflatie kunnen ontstaan. Inflatie betekent dat de grondstofprijzen ook zullen stijgen. Daarom worden grondstoffen door beleggers vaak gezien als een hedge tegen inflatie. De vraag naar producten zal toenemen waardoor de prijzen van de grondstoffen die nodig zijn om die producten te produceren ook zullen stijgen aangezien er dus meer vraag naar is. Voorbeeld: een toename van de vraag naar nieuwe woningen zal ervoor zorgen dat de prijzen van hout stijgen.

Dit is een korte verklaring waarom grondstoffen en inflatie vaak gecorreleerd zijn. Wilt u weten wat correlatie voor u betekent? Zorg ervoor dat u het artikel hier leest.

Welke grondstoffen zagen succes in 2019?

U vraagt zich misschien af wat de beste grondstoffen waren in 2019 en of deze grondstoffen hun succes zouden kunnen herhalen? Dat is precies wat we in de volgende sectie zullen bespreken.

Goud (+19%)

Goud wist in 2019 voor een gezonde winst te zorgen. Het grootste deel van die winst kwam eind 2019 toen de VS spanningen veroorzaakten met China in de handelsoorlog. Een probleemsituatie in Iran zorgde dan ook nog voor een extra boost in de goudprijs. Een technische lange-termijn consolidatie was ook een sleutelfactor voor de hogere goudprijzen.

De vraag naar goud komt meestal van investeringen of sieraden en een relatief lage vraag komt van de verwerkende industrie, elektronische en technische apparaten hebben goud nodig, maar slechts in zeer kleine hoeveelheden. Goud is echter nog steeds een van de meest populaire grondstoffen om zich in te dekken tegen inflatie. Daarom wordt goud vooral beïnvloed door investeringen, indekking tegen inflatie en sieraden.

Platina (+23%)

De prijsstijging van platina kwam nadat het metaal uit een meerjarige neerwaartse trend kwam. Het metaal had moeite met de vraag. Platina kon echter een deel van de neerwaartse trend herstellen en bereikte voor het eerst sinds 2018 een prijs van $ 1000. Platina wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van auto’s, meer bepaald auto’s met dieselmotoren. Het metaal is nodig om katalysatoren te produceren. Platina concurreert met palladium, maar omdat dieselmotoren vrij snel aan populariteit verliezen en elektrische auto’s worden steeds meer ‘mainstream’. Tesla kondigde recent nog de productie van elektrische auto’s aan voor slechts $ 25.000. De vraag naar het metaal is dus aanzienlijk gedaald, maar een herstel in 2019 kon de platinaprijzen toch nog steeds opdrijven.

Nikkel (+34%)

Nikkel kende een geweldig jaar in 2019. De prijzen schoten in negen maanden tijd omhoog van $ 700 naar $ 1300, voordat ze in het laatste kwartaal van 2019 behoorlijk wat prijsstijging teruggaven. De vraag naar nikkel komt voort uit de verfijning van staal. Nikkel veroorzaakt een chemisch effect dat staal corrosiebestendig maakt en de hardheid verhoogt. Nikkel wordt ook gebruikt bij de productie van elektrische vervoermiddelen zoals elektrische auto’s, elektrische fietsen, elektrische scooters, enz. Door de toenemende vraag naar deze elektrische producten nam nikkel snel toe en zou dit in de toekomst kunnen blijven doen als deze vraag intact blijft.

WTI ruwe olie (+36%)

De tweede plaats is gereserveerd voor WTI-ruwe olie. De grondstof presteerde ook beter dan ruwe Brent-olie (+24%) . De belangrijkste drijfveren voor deze stijging van de olieprijs waren natuurlijk de spanningen in en rond het Midden-Oosten, maar ook de handelsoorlog tussen de VS en China oefende tijdelijke druk uit op de olieprijs. Het Midden-Oosten was echter de belangrijkste katalysator met de escalerende conflicten met de VS nadat Iran drones had neergeschoten en olietankers had aangevallen in de Straat van Hormuz. In deze zeestraat wordt een zeer hoog percentage olie richting andere delen van de wereld vervoerd, dus een aanval in dat gebied deed de bezorgdheid rijzen over een afname van de olievoorraad, wat tot hogere olieprijzen leidde.

Palladium (+45%)

De beste prestatie van 2019 was palladium. De prijzen verdubbelden bijna toen het van $1100 naar $1900 ging. De rally in 2019 kwam na dat de voorbije jaren ook al een mooi succes kende. Dit moet niet als een verrassing komen. Palladium was het metaal met de hoogste vraag in vergelijking met goud, zilver of platina. Het metaal heeft steeds meer toepassingsmogelijkheden. Auto’s, coatings en nanotechnologie zijn slechts enkele voorbeelden van sectoren waar veel vraag is naar palladium. Een buitengewone prestatie van palladium op de grondstoffenmarkten is dus ongetwijfeld verdiend.

De beste grondstoffen in 2020

Nu we een beter overzicht hebben van de beste grondstoffen in het jaar 2019, kunnen we onze aandacht richten op grondstoffen die in 2020 beter of even goed zouden kunnen presteren. Zeggen dat het jaar 2020 bizar is geweest, zou een ‘understatement’ zijn. Ook de grondstoffenmarkt is turbulent geweest. Ruwe olie raakte tijdens een historische crash kort negatieve prijzen, de vraag naar industriële metalen nam ook af doordat het coronavirus een tijdelijke einde maakte aan consumptie en productie. Het herstel is echter al aan de gang en de prijzen keren langzaam terug naar hun ‘normale’ niveaus. In de volgende sectie zullen we kijken naar de beste grondstoffen die we in 2020 (en waarschijnlijk in 2021) kunnen bezitten.

Goud

Het idee van hogere goudprijzen is geen “gekke” voorspelling. Zoals we al eerder zeiden, is het risico van inflatie als gevolg van acties van de centrale bank een reële bedreiging. Vanuit een fundamenteel oogpunt is een verdere stijging van de goudprijs dus zeker een mogelijkheid. Een aantal landen worstelen nog steeds met het herstel van de schade door de eerste golf van het virus en een tweede golf zou wel eens net om de hoek kunnen liggen. Wat als de centrale banken geen instrumenten meer hebben om een economische recessie tegen te gaan? Dit alles zou de financiële markten onder druk kunnen zetten, waardoor zowel beleggers als handelaren naar de safe-haven-metaal toestromen en een toename van de vraag staat hier gelijk aan een stijging van de prijs…

Beste grondstoffen 2020 | Goud koers

Zilver

Zilver is al jaren een slaper. Het metaal herstelde zich nooit richting de piek van $ 50 in 2011, in plaats daarvan varieerde het gedurende meerdere jaren tussen $ 13 en $ 20. Het risico van inflatie zorgde er echter voor dat zilver ook in prijs steeg. De neerwaartse trend eindigde officieel met een gewelddadige prijsstijging na de bodem in maart. De correlatie tussen zilver en goud is iets om in de gaten te houden. Het is hoogstwaarschijnlijk een van de meest waarschijnlijke factoren geweest voor hogere prijzen in zilver. Het zou dus geen verrassing zijn als een opwaartse trend in goud gelijk zou kunnen staan aan een opwaartse trend in zilver. Houd er echter rekening mee dat zilver veel meer wordt gebruikt in de productie en dat als er nieuwe lockdowns ontstaan, de vraag naar zilver snel kan haperen. Goud is dus de betere kandidaat om u in te dekken tegen crisissen.

Beste grondstoffen 2020 | Zilver koers

Platina

Dit metaal zou eindelijk zijn traditie van een neerwaartse trend kunnen doorbreken nadat 2019 in staat was om de prijzen terug te draaien naar een opwaartse trend op korte termijn die de $ 1000 kon raken. Platina zag een even indrukwekkende prijsstijging nadat de bodem in maart kortstondig de grens van $ 1000 overschreed, voordat het weer lager verhandelde. Een voortdurende opwaartse trend zou worden gesignaleerd als platina de $ 1000 langdurig zou kunnen overschrijden. Wat op basis van een aantal marktcommentatoren niet erg waarschijnlijk is in de nabije toekomst, maar het zou heel goed op een later tijdstip kunnen gebeuren. De vraag naar het metaal is weer hersteld in de auto-industrie, wat betekent dat we de komende maanden wel platina zouden kunnen zien stijgen.

Beste grondstoffen 2020 | platina koers

Palladium

We hebben al eerder gezegd dat palladium een van de grondstoffen is met de grootste toename van de vraag door de verwerkende industrieën. De afgelopen vier jaar is de prijs van palladium met 500% gestegen. Een opwaartse trend van deze omvang zou echter niet zo lang meer kunnen duren. De kans bestaat dat palladium het einde van zijn langdurige opwaartse trend heeft meegemaakt. Echter, met centrale banken die op volle toeren draaien en zeer goedkope leningen verstrekken, zou palladium wel eens enorm kunnen toenemen in prijs door een stijging van de vraag naar het metaal.

Beste grondstoffen 2020 | Palladium koers

Olie

De ineenstorting van de olieprijzen heeft de olie-industrie tot op het bot geschud. Een verschuiving in de organisatie van olieproducenten is nu een vereiste om te overleven. Daarom wordt een verschuiving van marktaandelen naar de grootste olieproducenten zeer waarschijnlijk. Deze bedrijven hebben de grootste kasreserves en kunnen veel gemakkelijker de obligatiemarkt of aandelenmarkt betreden. Fusies en overnames zullen de komende maanden tot jaren waarschijnlijk de olie-industrie domineren. Projecten van kleine olieproducenten kunnen worden opgekocht door concurrenten met veel meer vuurkracht. De verwachting is echter dat de olieprijzen in de nabije toekomst laag zullen blijven. Het verkeers- en vluchtvolume is nog lang niet in de buurt van de normale niveaus. De volgende meest waarschijnlijke uitkomst voor olie valt nog te bezien, maar een consensus over hogere prijzen in de toekomst zou olie-investeerders optimisme moeten geven.

Beste grondstoffen 2020 | Olie koers

Beleggen in de agrarische sector

Het ontstaan van derivaten vind haar oorsprong in de agrarische sector. De landbouwers kunnen zich met futures indekken tegen onverwachte prijsschommelingen en zo hun voortbestaan verzekeren. Hieronder vindt u enkele grondstoffen die op de markt verhandelbaar zijn.

Koffie

Beleggen in grondstoffen | Koffie aandelen

De koffiesector is een groot deel van de agrarische sector en er bestaan veel derivaten op. Wereldwijd wordt op jaarbasis voor meer dan 20 miljard USD geëxporteerd. Koffie is dan ook na olie de meest gewilde grondstof ter wereld.

Producttype Symbool Naam
Aandeel TATACOFFE Tata Coffee Ltd
SBUX Starbucks Corporation
DNKN Dunkin’ Brands Group
ETF JO iPath Bloomberg Coffee
  COFF ETFS Coffee
Future KC Coffee

Suiker

Beleggen in grondstoffen | Suiker aandelen

Wereldwijd produceren 70 landen suiker en in Europa zijn direct en indirect zo’n 180.000 jobs betrokken in de suikersector. In het verleden had suiker de bijnaam het witte goud, door de hoge kostprijs. Wie exposure wil op de grondstoffenmarkt kan zeker de suikermarkt overwegen. Lees hier meer over beleggen in suiker bij LYNX.

Producttype Symbool Naam
Aandeel CZZ Cosan Ltd
MAWANASUG Mawana Sugars Ltd
RSI Rogers Sugar Inc
ETF SGG iPath Bloomberg Sugar
  SGAR iPath Pure Beta Sugar
Future SB Sugar

Cacao

Beleggen in grondstoffen | Cacao aandelen

Cacao is een zachte grondstof die gebruikt wordt om chocolade op smaak te brengen. De grondstof wordt geteeld in Afrika, Azië en Zuid-Amerika voor respectievelijk 68, 18 en 14 procent. Wij Belgen staan onder andere gekend voor onze Belgische chocolade. De haven van Antwerpen is hierdoor de grootste invoerhaven voor cacao.

Producttype Symbool Naam
Aandeel HSY Hershey Co.
TR Tootsie Roll Industries
RMCF Rocky Mountain Choc Factory
ETF NIG iPath Bloomberg Cocoa
  CHOC iPath Pure Beta Cocoa
Future C Cocoa

Sector (edel)metalen

De edelmetalen zijn waarschijnlijk het bekendste deel van de grondstoffensector en ook één van de meest verhandelde op de financiële markt. Wanneer we het daarentegen hebben over de metalen spreken we over grondstoffen zoals koper en aluminium. Deze zijn gevoelig aan de economische conjunctuur doordat de vraag hoofdzakelijk komt van de industriële sector.

Goud

Beleggen in grondstoffen | Goud beleggen

Bij de zin ‘beleggen in grondstoffen’ denken velen onder ons automatisch aan beleggen in goud. Niet geheel onlogisch gezien de geschiedenis van de grondstof. Wie wil beleggen in goud heeft vele mogelijkheden. Wilt u meer weten over beleggen in goud? Bekijk ons artikel over de beste goudmijnaandelen van 2020.

Producttype Symbool Naam
Aandeel NVO Novo Resources
GFI Gold Fields
NEM Newmont Mining
ETF GLD SPDR Gold Trust
  IAU iShares Gold Trust
Future GC Gold
  YG (mini future) Gold mini
Spot XAUUSD London Gold spot


Zilver

handelen in grondstoffen tips - beleggen in grondstoffen

De zilversector leunt zeer dicht aan bij de goudsector. Beide prijzen evolueren dan ook in tandem met elkaar in grote lijnen. Zilver werd in het verleden, net zoals goud, gebruikt als betaalmiddel en behoort daarom zonder twijfel tot de belangrijkste edelmetalen. Zilver is dan wel het kleine broertje van goud, de prijsbewegingen van het wit metaal zijn sterker dan die van de grote broer. Lees hier alles over beleggen in zilver bij LYNX. 

Producttype Symbool Naam
Aandeel PAAS Pan American Silver
FRES Fresnillo
HOC Hochschild Mining
ETF SLV iShares Silver Trust
  SIVR ETFS Physical Silver Shares
Future SI Silver
  YI (mini future) Silver mini
Spot XAGUSD Silver Gold spot

Koper

hoe beleggen in grondstof koper - beleggen in grondstoffen

Koper is wereldwijd het derde meest gebruikte metaal na ijzer en aluminium en is niet weg te denken uit de bouwsector. Het grootste deel van de productie bevindt zich in Zuid-Amerika. Terwijl de grootste vraag naar koper komt uit de Verenigde Staten en China. Lees hier meer over het beleggen in koper.

Producttype Symbool Naam
Aandeel KAT Katanga Mining
MIN Excelsior Mining
IVN Ivanhoe Mines
ETF JJC iPath Bloomberg Copper
  CPER United States Copper Index
Future HG Copper
  QC (mini future) Copper mini

Energiesector

De energiesector is een deel van de grondstoffensector die meteen bekeken wordt wanneer er wordt beslist om in grondstoffen te beleggen. In de top 100 grootste bedrijven wereldwijd staan er vele die actief zijn in de energiesector.

Olie

Beleggen in grondstoffen | Olie aandelen

Op de financiële markt zijn er verschillende soorten olie die verhandelbaar zijn. De twee meest gebruikte benchmarks zijn Brent olie en WTI (West Texas Intermediate). Een derde benchmark die aan invloed aan het winnen is, is Oman. Wenst u meer te weten over de oliesector? Lees dat dit artikel over de relatie tussen olie en aandelen  en ontdek hier de beste olie-aandelen voor 2020.

Producttype Symbool Naam
Aandeel FANG Diamondback
XOM ExxonMobil
EOG EOG Resources
ETF USO United States Oil Fund
  OIL iPath S&P GSCI Crude Oil
Future CL Light Sweet Crude Oil
  QM (mini future) Nymex Light Sweet Crude Oil


Aardgas

Beleggen in grondstoffen | Aardgas aandelen

Aardgas wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het verwarmen van gebouwen en het opwekken van elektriciteit. Om te beleggen in de grondstof aardgas heeft elke belegger verscheidene liquide mogelijkheden. Ontdek hier de tips en tricks over het beleggen in aardgas.

Producttype Symbool Naam
Aandeel AR Antero Resources
COG Cabot Oil & Gas
PSX Phillips 66 Common Stock
ETF UNG United States Natural Gas
  UGAZ VelocityShares 3x Long NG
Future NG Henry Hub Natural Gas
  QG (mini future) Nymex Miny NG Index

Chemische elementen

Last but not least zijn er de chemische elementen. De elementen die we hieronder bespreken zijn grondstoffen die verkregen worden na een synthetisch proces. Ze komen dus niet rechtstreeks uit de natuur.

Lithium

Beleggen in grondstoffen | Lithium aandelen

Het ontginningsproces die uiteindelijk leidt tot lithium is niet eenvoudig en allerminst goedkoop. Toch is lithium zeker een mogelijkheid wanneer u wenst te beleggen in grondstoffen. De grondstof heeft een zeer grote bijdrage aan groene energie. In het artikel “De beste Lithiumaandelen” leest u alles wat u dient te weten over de sector.

Aandeel Symbool Naam
SQM Sociedad Quimica Minera
2466 Tianqi Lithium
  LACDF Lithium Americas
  VEOEY Veolia Environnement
ETF LIT Global X Lithium ETF


Uranium

Beleggen in grondstoffen | Uranium aandelen

Het zwaar metaal uranium wordt voornamelijk gebruikt in de kernenergie waardoor de sector een lange tijd aan de grond zat. Alle partijen die ook maar iets te maken hadden met uranium zijn tientallen procenten van hun waarde verloren doorheen de jaren. Mogelijks bodemt de uraniumprijs dit jaar waardoor een belegging in de uraniumsector enorm interessant kan zijn.  Lees hier wat de beste uranium aandelen zijn.

Kobalt

Beleggen in grondstoffen | Kobalt aandelen

Kobalt is een metaal die een zilverkleur heeft. Samen met het broertje lithium is kobalt één van de interessantste grondstoffen voor elk type belegger. Meerdere sectoren van de toekomst kennen een ongekende vraag naar de grondstof. Kobalt wordt onder andere gebruikt in oplaadbare batterijen, magneten en legeringen. Wanneer u meer wenst te weten over beleggen in kobalt, lees dan zeker ‘Beleggen in kobalt; met welke aandelen kan u profiteren van de enorme prijsstijgingen?

Aandeel Symbool Naam
GLEN Glencore
KAT Katanga Mining
  KBLT Cobalt 27
  FT Fortune Minerals
3993 China Molybdenum

Waarom beleggen in grondstoffen in 2020?

1. Hedge tegen inflatie

Inflatie is de eerste reden waarom het interessant is om te beleggen in grondstoffen. Het verleden leert ons dat grondstoffen quasi altijd stijgen in waarde wanneer de inflatie stijgt. Omdat de centrale banken alles uit de kast halen om de inflatie te doen stijgen, is het juist een kwestie van tijd alvorens de grondstoffen meestijgen. Het spreekwoorden ‘follow the SMART-money’ is hier duidelijk van toepassing.

2. Schaarste

Het schaarste element is iets wat u bij het beleggen in grondstoffen niet uit het oog mag verliezen. Op middellange en lange termijn zal dit altijd de prijs van grondstoffen blijven ondersteunen.

3. Economische groei en stijgende grondstofprijzen gaan hand in hand

Wanneer er veel economische activiteit is, stijgt de vraag naar grondstoffen. Een stijgende vraag zorgt op zijn beurt voor een stijgende grondstofprijs. De verwachte wereldwijde economische groei stijgt wat positief is voor grondstoffensector.

4. Grondstoffenindex

Als belegger in grondstoffen moet u het volledige plaatje bekijken. Hieronder vindt u een grondstoffenindex.
De neerwaartse trendlijn is doorbroken. Technisch gezien is dit enorm ‘bullish’ voor de grondstoffen. Wanneer het fundamentele en technische plaatje in dezelfde richting wijzen, is de kans groot dat dit een winnende trade wordt.

Koersen grondstoffen DBC Powershares Commodity Index - Beleggen in grondstoffen

Wilt u meer weten over beleggen in grondstofaandelen bij LYNX?

Via het LYNX Handelsplatform kunt u beleggen in alle hierboven besproken grondstof aandelen. U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld. Wereldwijd heeft u direct toegang tot meer dan 100 beurzen in 24 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel.


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart