De Beste Goudmijnaandelen 2019
De goudkoers heeft er in 2020 een volatiele rit opzitten. Eerst was er de crash in februari en maart, waarin alles naar beneden kwam als gevolg van de coronacrisis. Hierna volgde het herstel en kort daarna was er een ware rush naar goud. Dit resulteerde in augustus in een nieuwe recordkoers voor het edelmetaal sinds 2011. De koers was door de historische kaap van 2000 dollar per ounce gegaan. Nadat het nieuwe record gevestigd was, volgde er een correctie. Dit resulteert in de huidige koers van vandaag: 1773 dollar per ounce. Een volatiele goudprijs betekent ook volatiele goudmijnaandelen. Vandaar dat we in dit artikel een selectie maken van de beste goudmijnaandelen.

De topics die we in het artikel over de beste goudmijnaandelen 2021 bespreken:

Beste goudmijnaandelen: wat zijn goudmijnaandelen?

De omzet van een goudmijnaandeel wordt bepaald door twee factoren. De meest doorslaggevende factor is de goudprijs, maar deze factor hebben goudmijnbedrijven niet zelf in de hand. De andere belangrijke factor die de omzet beïnvloedt is de productiehoeveelheid. Dit is de enige factor waar een goudmijnbedrijf controle over heeft. Wanneer een bedrijf tot de beste goudmijnaandelen wil behoren, moet de productie opgeschroefd worden.

Enkele jaren geleden kregen meer en meer goudmijnen moeite om hun productie op te drijven. Het was moeilijker geworden om goud te vinden en het werd lastiger om het te exploiteren. Daardoor is de productie bij veel goudmijnen door de jaren heen afgenomen. Als gevolg werd de goudprijs de belangrijkste factor om goudmijnaandelen te waarderen.

Door deze omstandigheden hebben goudmijnaandelen een golf van centralisatie gekend. Newmont Corp heeft Goldcorp overgenomen begin 2019 en Barrick Gold onderging een fusie met Randgold in het najaar van 2018.

Het afgelopen jaar hebben er zich opnieuw interessante ontwikkelingen voorgedaan op de grondstoffenmarkt. Tijdens de eerste uitbraak van het coronavirus, wanneer alle markten crashten, zakte ook de goudprijs met ruim 10 procent tot onder 1500 dollar per ounce. Daarna begon de goudprijs aan een opwaartse rally. Gedreven door stimulus checks en een depreciatie van de dollar brak de goudprijs door de historische grens van 2000 dollar per ounce. Aangezien de goudprijs wordt uitgedrukt in dollar zorgt een zwakkere dollar ervoor dat goud goedkoper wordt voor niet-Amerikanen. Als gevolg stijgt de goudprijs meestal wanneer de dollar afneemt in waarde.

Goudmijnaandelen volgen meestal met een zekere hefboom de bewegingen van de goudkoers. Wanneer de goudprijs bijvoorbeeld stijgt met 1 procent, is de kans groot dat de (beste) goudmijnaandelen stijgen met een factor van 2, 3, 4 of zelfs meer. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Wanneer de goudprijs daalt, is de kans groot dat de (beste) goudmijnaandelen zakken met een zekere hefboom.

Goudmijnaandelen

Wat hebben de beste goudmijnaandelen gemeen?

Het ene goudmijnaandeel is het andere niet, daar komt u al snel achter indien u op zoek gaat naar een gepast goudmijnaandeel voor in uw portefeuille. De volgende selectiecriteria geven u een beter inzicht in de belangrijkste parameters van een goudmijnaandeel.

Selectiecriteria

 • Schulden:
  Bij goudmijnaandelen is het belangrijk om een kijkje te nemen naar hoeveel schulden er op de balans staan. De debt/equity ratio is belangrijk voor de bedrijven die actief zijn in de grondstoffenmarkt. Het zegt namelijk iets over de solvabiliteit van het bedrijf. Voor goudmijnaandelen is het belangrijker dan voor andere bedrijven om voldoende solvabiliteit op te bouwen. Door cycli is het namelijk zo dat de goudprijs sterk kan zakken. Het bedrijf moet dan solvabel genoeg zijn om aan alle verplichtingen te blijven voldoen.
 • Reserves:
  Een goudmijnaandeel dat behoort tot de beste goudmijnaandelen moet toezien op de reserves. Reserves slaan enerzijds op de kwaliteit en kwantiteit van de goudmijnen die het bedrijf ter beschikking heeft, en anderzijds op de financiële reserves. Is er genoeg geld aanwezig om bepaalde mijnen te kopen? Dit is een belangrijke factor die u dient mee te nemen in uw analyse, aangezien de overname van nieuwe mijnen één van de belangrijkste middelen is om de productie van goud op te drijven.
 • Cash cost & AISC (All-in-Sustaining-Costs):
  Cash cost en AISC ratio zijn belangrijk voor fundamentele goudmijnbeleggers. Dit zegt namelijk iets over de continuïteit van het bedrijf bij een bepaalde goudprijs. De cash cost is een ratio die gerapporteerd moet worden sinds 1996 door bedrijven die actief zijn in de mijnbouw. De cash cost geeft aan welke goudprijs noodzakelijk is om bepaalde kosten te dekken. Het gaat hier om loonkosten, royalty’s, energie-, verbruik- en transportkosten. Wanneer we naar het gemiddelde van bedrijven in de goudsector kijken, komen we uit op een goudprijs van +/- $ 600/ounce. Het dient echter te worden opgemerkt dat er nog meer kosten van toepassing zijn dan de kosten die worden opgenomen in de cash cost.
  De AISC is een ratio die in de goudmijnsector gebruikt wordt sinds 2013. Het is eigenlijk een aanvulling van de cash cost met administratieve kosten, werkkapitaal en interestkosten. Het geeft met andere woorden een transparanter en duidelijker beeld van het kostenplaatje en de daarbij horende continuïteit van het goudmijnbedrijf. Normaal gezien is een goudprijs van $ 1000/ ounce voldoende om tegemoet te komen aan de AISC.

Volgens Caesar Bryan, beheerder van Gabelli Gold Fund, speelt ook de geologische ligging van goudmijnen een belangrijke rol. Hij zegt dat goudmijnen in Rusland of Venezuela een politiek risico lopen en dat u daar beter van weg blijft. In Zuid-Afrika zijn de goudmijnen dan weer te diep, waardoor de operationele kosten daar veel hoger liggen dan in Amerika, Azië of Australië.

Verder in het artikel maken we voor u een selectie van aandelen die potentieel tot de beste goudmijnaandelen voor 2021 behoren. Hierbij is niet enkel rekening gehouden met hoe goed het aandeel heeft gepresteerd, maar ook met de balans, schuldgraad, toekomstplannen, dividendbeleid en meer.

Wat zijn de 5 beste goudmijnaandelen 2021?

In willekeurige volgorde wordt de selectie van de potentieel beste goudmijnaandelen besproken.

Beste goudmijnaandeel 1: Newmont Corp – USD

Newmont Corp is een mijnbedrijf dat zich bezig houdt met het ontginnen en exploiteren van grondstoffen zoals goud, zilver, koper, zink en lood. De focus van het bedrijf ligt op de ontginning van goud. Ze hebben goudmijnen in de Verenigde Staten, Australië, Peru, Ghana, Suriname, Mexico en Argentinië. Newmont Corp is het grootste goudmijn bedrijf ter wereld en het enige goudmijnaandeel in de S&P 500. Het bedrijf is voortgekomen uit een fusie tussen de bedrijven Goldcorp uit Canada en Newmont mining uit de VS.

Newmont Corp behoort tot de beste goudmijnaandelen ter wereld, omdat het al jaren een gevestigde waarde is met een mooi potentieel. Het afgelopen jaar is Newmont Corp er steeds in geslaagd om de verwachtingen van analisten te overtreffen, met 2020 als toppunt. Het bedrijf heeft de grootste reserves in de goudmijnindustrie, een debt/equity ratio van 0,25 (onder 0,4 wordt als goed beschouwd) en een AISC van $ 1015 in 2020. In hun jaarrapport vermelden ze nog dat ze tegen 2023 een AISC van $ 800-$ 900 verwachten, en dat ze de productie tegen 2024 willen optrekken tot 6.5 – 7.0 miljoen ounces. In 2020 hebben ze 6.0 miljoen ounces geproduceerd.

Het aandeel Newmont Corp startte het jaar 2020 aan $ 45,06 per aandeel en sloot het jaar af op $ 59,89. Dit komt neer op een stijging van 32,91 procent over het beursjaar 2020. Tijdens het schrijven van dit artikel ligt de marktkapitalisatie op $ 46,43 miljard. Ze betalen momenteel een dividend uit van $ 1,60 per jaar. Dat komt overeen met een dividendrendement van 2,77 procent.

Aandeel Newmont Corp koers

Beste goudmijnaandeel 2: Barrick Gold – USD

Barrick Gold is een Canadees mijnbedrijf die hoofdzakelijk bezig is met het ontginnen van goud en koper. Het bedrijf bezit mijnen in Canada, de Verenigde Staten, Peru, Argentinië, Australië en de Dominicaanse Republiek. Barrick Gold fusioneerde eind 2018 met het Zuid-Afrikaanse Randgold Resources. Tot voor de fusie van Newmont Mining en Goldcorp was Barrick Gold het grootste beursgenoteerde goudmijnaandeel. Het is eigenaar van de Pascua-Lama-mijn in het Andesgebergte. Dit is één van de grootste ondergrondse goudvoorraden ter wereld.

Barrick Gold heeft één van de laagste cash costs in de goudmijnindustrie. In 2019 was hun AISC $ 894 per ounce. In combinatie met hun grote productie maakt dit hen één van de beste goudmijnaandelen ter wereld. Barrick gold heeft verder nog de ambitie om hun netto schulden zo snel mogelijk te reduceren tot 0.

Het aandeel Barrick Gold was begin 2020 $ 18,59 dollar per aandeel waard en het eindigde het jaar met een waarde van $ 22,78 dollar per aandeel. Dit is een toename van 22,54 procent over het jaar 2020. Ondertussen staat het aandeel genoteerd aan 20,76 dollar per aandeel. Dit komt overeen met een marktkapitalisatie van $ 37,02 miljard. Het bedrijf betaalt jaarlijks een dividend van $ 0,36  per aandeel. Dit komt overeen met een dividendrendement van 1,66 procent.

In het tweede kwartaal van 2020 kocht Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffet en Charlie Munger, aandelen van Barrick gold ter waarde van 563,5 miljoen dollar. Ondertussen heeft Berkshire Hathaway zijn positie in het vierde kwartaal van 2020 alweer gesloten.

Aandeel Barrick Gold koers

Beste goudmijnaandeel 3: Newcrest Mining – AUD

Newcrest Mining is een Australisch mijnbedrijf die zich hoofdzakelijk bezighoudt met het ontginnen van goud en koper. De mijnen van Newcrest Mining bevinden zich in Australië, Indonesië, Ivoorkust en Papoea-Nieuw-Guinea. In 2010 fuseerde Newcrest met Lihir Gold waardoor ze de vijfde grootste goud producent van de wereld werden.

Newcrest Mining legt de focus op duurzame mijnen die lage kosten met zich meebrengen. Dankzij deze strategie kon Newcrest zijn AISC in 2020 beperken tot $ 862 per ounce. Ze hebben in 2020 2,2 miljoen ounce aan die prijs kunnen produceren en dat leverde een winst van $ 750 miljoen op.

In 2020 startte het aandeel Newcrest Mining het jaar aan AUD 29,53 en sloot het het jaar af aan een koers van AUD 25,78. Het aandeel staat momenteel gewaardeerd aan AUD 24,52 oftewel een marktkapitalisatie van AUD 20 miljard. Newcrest Mining is het enige aandeel in deze lijst dat 2020 heeft afgesloten met een verlies. Het bedrijf betaalt momenteel een dividend uit van AUD 0,44 per aandeel. Dit komt overeen met een dividendrendement van 1,70 procent.

Aandeel Newcrest Mining koers

Beste goudmijnaandeel 4: Franco Nevada – USD

Franco-Nevada is een bedrijf die actief is in de volledige grondstoffensector, maar met een focus op het goud. Het grote verschil met andere bedrijven in deze sector is dat Franco-Nevada niet zelf mijnen ontgint. Het bedrijf verdient een inkomen door het gebruik van royalty’s. Franco-Nevada spreekt onderling af met andere goudmijnbedrijven om goud af te nemen aan een vooraf afgesproken prijs. Dit businessmodel geeft meer diversificatiemogelijkheden dan bij traditionele goudmijnbedrijven. Verder heeft het bedrijf geen kapitaalkosten en is het risico kleiner.

Het aandeel Franco-Nevada opende 2020 aan $ 103,30 en heeft het beursjaar 2020 afgesloten aan $ 125,33. Het aandeel Franco-Nevada steeg 21,33 procent in waarde doorheen 2020. Momenteel is het aandeel $ 116,41 per aandeel waard. Dit komt overeen met een marktkapitalisatie van 22,27 miljard dollar. Het bedrijf betaalt net als de andere goudmijnaandelen een dividend. Het dividendrendement is momenteel 0,87 procent of $ 1,04 per aandeel.

Aandeel Franco Nevada koers

Beste goudmijnaandeel 5: Kirkland Lake Gold – USD

Kirkland Lake Gold is een Canadese goudmijnonderneming. Dit goudmijnaandeel is het kleinste in deze lijst, maar het verdient wel z’n plaats bij de beste goudmijnaandelen ter wereld. Het bedrijf is gefocust op het mijnen van goud en doet dat vooral in Canada en Australië.

Kirkland scoort goed op alle belangrijke parameters in deze sector. Het bedrijf heeft geen schulden dus de debt/equity ratio is gelijk aan 0. Daarnaast hebben ze meer dan een half miljard dollar in cash op hun balans staan waarmee ze eventueel overnames kunnen doen. Tot slot was hun AISC voor 2020 $ 804 en voor 2021 verwachten ze een AISC van $ 790-$ 810.

Kirkland Lake gold is een bedrijf dat in de afgelopen jaren enorm snel gegroeid is. Het aandeel is als gevolg meegegroeid. Kirkland Lake Gold was het afgelopen decennium het best presterende aandeel op de Canadese aandelenmarkt. Het aandeel is in de afgelopen 10 jaar meer dan 6000 procent gestegen. Ondanks de sterke groei staat het aandeel relatief goedkoop gewaardeerd ten opzichte van andere aandelen in de sector. Het heeft namelijk een P/E ratio van 12. Dit is de laagste P/E ratio uit deze lijst. Tot slot betaalt Kirkland ook een dividend uit van $ 0,75 per aandeel. Dit komt overeen met een dividendrendement van 1,95 procent.

Aandeel Kirkland Lake koers

Wat ondersteunt de prijs van goud?

In Augustus 2020 brak de goudkoers een record en liet het een prijs van ruim 2000 dollar per ounce noteren. Een zwakke dollar, de enorme stimulus van centrale banken en de vrees voor inflatie dreef de belegger naar goud: ‘een veilige haven in onzekere tijden’. De vorige recordkoers van het edelmetaal dateert van 2011, toen er onzekerheid heerste omtrent de euro door de Europese schuldencrisis. Hieronder leest u welke factoren een invloed kunnen hebben op de goudkoers.

Monetair beleid van centrale banken

De hoofdreden van de recente rush naar goud ligt bij het beleid van centrale banken. Door de enorme geldcreatie van centrale banken het afgelopen jaar vrezen beleggers voor een hogere inflatie de komende jaren. Daarnaast drijven de historisch lage rentevoeten beleggers ook steeds meer naar alternatieve beleggingen zoals goud. Ondertussen beginnen beleggers te beseffen dat ze verlies maken door hun geld op een spaarrekening of in een obligatie te steken door de negatieve reële rente (negatief door inflatie). Dit zorgt ervoor dat mensen hun geld meer en meer in andere zaken investeren zoals aandelen en goud. Goud biedt beleggers geen rente aan, maar op lange termijn beschermt het wel tegen inflatie. Dat is vandaag de dag al heel veel.

Zwakke Dollar

Volgens goudspecialiste Georgette Boele van ABN AMRO is de prijsstijging van goud in 2020 vooral te danken aan de depreciatie van de dollar ten opzichte van andere munten. De goudkoers wordt uitgedrukt in dollar. Als de dollar minder waard wordt ten opzichte van andere munten wordt het dus voordeliger voor beleggers om goud in dollar aan te kopen. Bijgevolg zal de prijs van goud toenemen. Het afgelopen jaar is de waarde van de Amerikaanse munt met ruim 10 procent afgenomen ten opzichte van de euro. De prijs van goud is het afgelopen jaar met 8 à 9 procent toegenomen, maar stond op een bepaald moment op meer dan 20 procent winst sinds 1 januari 2020.

Wereldwijde spanningen

Ook geopolitieke spanningen kunnen beleggers naar het edelmetaal doen grijpen. De afgelopen paar jaar zijn er regelmatig politieke spanningen geweest tussen de VS en China. Voormalige Amerikaanse president Donald Trump wilde het handelstekort met China verminderen en legde hogere tarieven op voor importgoederen uit China. Bijgevolg ontstond er een handelsoorlog. De vraag is hoe dit zal evalueren onder de nieuwe en huidige Amerikaanse president Joe Biden en welke gevolgen dit zal hebben voor de goudkoers.

Andere goudmijnaandelen

Er zijn uiteraard een heleboel goede goudmijnaandelen die we hier niet hebben besproken. Via het handelsplatform van LYNX, kan u gebruik maken van een geavanceerde screener/scanner. Deze tool kan u helpen om goudmijnaandelen te vinden die aan uw vereisten voldoen. Denk hierbij aan mijnbedrijven die een bepaalde ESG-score of groeiratio kunnen voorleggen. U vindt het allemaal door middel van de market scanner.

Goudmijnaandelen Market Screener

Heeft u al enkele goudmijnaandelen op het oog, maar wenst u toch nog even het fundamentele plaatje te bekijken? Bekijk dan zeker de LYNX – Fundamental Explorer. Deze tool is een verzameling van alle relevante fundamentele informatie. U vindt er o.a. het bedrijfsprofiel, balans, resultatenrekening, analistenratings, bedrijfsnieuws en zoveel meer. Hieronder vindt u een voorbeeld van Newcrest Mining.

Aandeel Newcrest Fundamentals

Beleggen in de beste goudmijnaandelen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf te beleggen in de bovenstaande beste goudmijnaandelen. Bekijk het complete aanbod van LYNX:

Beleggen in aandelen


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart