Geschatte leestijd: 12 minutes

Beleggen in goudmijnaandelen
Beleggen in goudmijnaandelen is een strategie die veel beleggers aantrekt vanwege het hoge winstpotentieel. Zeker in tijden van economische onzekerheid en hoge marktvolatiliteit komt goud vaak als winnaar bovendrijven.

Goud wordt namelijk gezien als een veilige haven en heeft historisch gezien aanzienlijke waarde behouden, ook tijdens financiële crises en periodes van hoge inflatie.

In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van beleggen in goudmijn aandelen, evenals een lijst met 10 interessante goudmijnaandelen om in overweging te nemen. Bent u op zoek naar een online broker waarmee u wereldwijd in talloze goudmijnaandelen kunt beleggen? Klik dan hier.

Beleggen in goudmijnaandelen

Geopolitieke spanningen, inflatie en economische onzekerheid kenden in 2023 hun hoogtepunten. Over heel de wereld zijn er conflicten aan de gang. De inflatie was nog steeds relatief hoog, maar kwam wel geleidelijk aan naar beneden en de vrees voor een recessie woelde door de financiële markten.

Deze elementen zijn de ideale voedingsbodem voor een stijgende goudprijs. Veel beleggers profiteerden dan ook van dit scenario en kochten massaal goud aan. Dit zorgde ervoor dat de goudprijs met 15% steeg in 2023.

Naast het fysieke metaal kan er ook belegd worden in bedrijven die actief zijn in de ontginning van goud. Doorgaans kiezen beleggers ervoor om in goudmijnaandelen te beleggen omdat ze zo een blootstelling hebben aan de goudprijs maar met een veel hoger opwaarts potentieel.

Wat zijn goudmijnaandelen?

Goudmijnaandelen zijn aandelen van bedrijven die zich actief bezighouden met het uitgraven van plekken op aarde waar goud zich in de grond bevindt. Het zoeken en opgraven van goud is een kostbare bezigheid. Bedrijven moeten personeel betalen, maar ook machines, apparatuur en vergunningen behoren tot de kosten. De meest doorslaggevende factor voor een goudmijnbedrijf is de marge, oftewel het verschil tussen de kosten voor productie en de verkoopprijs van het goud.

Een goudmijnbedrijf heeft slechts één factor zelf in de hand, en dat is de productie. Helaas voor deze bedrijven beslissen ze niet over de goudprijs. Wanneer een bedrijf meer winst wil maken, moet vrijwel altijd de productie opgeschroefd worden. Om kosten te besparen worden kleine mijnbedrijven constant overgenomen door grotere spelers. Dit heeft ertoe geleid dat er enkele zeer grote spelers in de markt actief zijn, die vaak veel goedkoper en efficiënter kunnen werken.

Let op de ‘hefboom’ bij goudmijnaandelen

Goudmijnaandelen zijn doorgaans zeer volatiel en bewegen met een soort van hefboom ten opzichte van de bewegingen van de goudprijs. Wanneer de goudprijs bijvoorbeeld stijgt met 1 procent, is de kans groot dat de goudmijnaandelen stijgen met een factor van 2, 3, 4 of zelfs meer. Dit is afhankelijk van factoren als de marktkapitalisatie (beurswaarde) en de goudvoorraad.

Dit komt doordat kleine koersbewegingen van de goudprijs grote invloed kunnen hebben op de winstgevendheid van deze bedrijven. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Wanneer de goudprijs daalt, is de kans groot dat de goudmijnaandelen zakken met een multiplier.

Voordelen van beleggen in goudmijnaandelen

Hedge tegen inflatie: Goud heeft historisch gezien op de lange termijn een sterke correlatie met de inflatie, waardoor het een effectieve manier kan zijn om de koopkracht van uw kapitaal te beschermen.

Veilige haven: In tijden van economische onzekerheid en marktvolatiliteit zoeken beleggers vaak hun toevlucht in goud vanwege de historische stabiliteit van het edelmetaal.

Portfoliodiversificatie: Beleggen in goudmijnaandelen kan dienen als diversificatiestrategie, omdat goud zich doorgaans anders gedraagt (negatieve correlatie) dan traditionele aandelen en obligaties.

Mogelijkheden voor groei: Als de goudprijs stijgt, kunnen goudmijnaandelen aanzienlijke winsten opleveren, vaak met een hefboomeffect in vergelijking met de prijs van fysiek goud.

Nadelen en risico’s van beleggen in goudmijnaandelen

Volatiliteit: Goudmijnaandelen kunnen aanzienlijke prijsschommelingen vertonen, waarbij de winsten, maar ook de verliezen snel kunnen oplopen.

Operationele risico’s: De mijnbouwindustrie kent aanzienlijke operationele risico’s, zoals mijnongevallen, technische problemen en politieke onrust in de regio’s waar de mijnen zich bevinden.

Afhankelijkheid van goudprijs: De prestaties van goudmijnaandelen zijn sterk afhankelijk van de prijs van goud. Als de goudprijs daalt, zullen de aandelen van goudmijnbedrijven doorgaans eveneens in waarde dalen. Goudmijnbedrijven hebben dus een geringe invloed op hun eigen financiële resultaten.

Kapitaalintensief: Goudmijnbedrijven vereisen aanzienlijke kapitaalinvesteringen voor exploratie, mijnbouw en infrastructuur, wat hun financiële positie negatief kan beïnvloeden.

Belangrijke factoren bij de selectie van goudmijnaandelen

  • Schulden: Bij goudmijnaandelen is het belangrijk om te kijken naar hoeveel schulden er op de balans staan. De debt/equity ratio kan worden gebruikt om snel inzicht te krijgen in de schuldenratio. Het zegt namelijk iets over de solvabiliteit, de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen. Dit is belangrijk gezien de goudprijs sterk fluctueert en goudmijnbedrijven moeten ook in mindere tijden solvabel genoeg zijn om aan alle (betaal)verplichtingen te blijven voldoen.
  • Verwachting goudprijs: De verwachting van de goudprijs is een cruciale factor bij het kiezen van goudmijnaandelen. Een optimistische prognose voor de goudprijs kan gunstig zijn voor de winstgevendheid van goudmijnbedrijven, terwijl een pessimistische prognose het tegenovergestelde effect kan hebben.
  • Reserves: Een sterk goudmijnbedrijf heeft ook grote reserves. Reserves slaan enerzijds op de kwaliteit en kwantiteit van de goudmijnen die het bedrijf ter beschikking heeft. Anderzijds op de financiële reserves. Is er genoeg geld aanwezig om bepaalde mijnen te kunnen onderhouden of kopen? Dit is een belangrijke factor die u dient mee te nemen in uw analyse.
  • Cash cost & AISC (All-in sustaining costs): Deze ratio’s vertellen u veel over de continuïteit van het bedrijf bij een bepaalde goudprijs. De cash cost geeft weer welke goudprijs noodzakelijk is om bepaalde kosten te dekken. Bij de cash cost gaat dit om kosten zoals loonkosten, royalty’s, energie-, verbruik- en transportkosten. Wanneer we kijken naar het gemiddelde van de bedrijven actief in de goudsector, komen we uit op een goudprijs van rond de $ 800 per troy ounce.

    De AISC is een ratio in de goudmijnsector die gebruikt wordt sinds 2013. Het is eigenlijk een aanvulling op de cash cost met administratieve kosten, werkkapitaal en interestkosten. Het geeft met andere woorden een transparanter en duidelijker beeld van het kostenplaatje om het goudmijnbedrijf en de mijnen draaiende te houden. In 2022 bereikten de gemiddelde all-in sustaining costs (AISC) in de goudmijnindustrie een recordhoogte van $ 1276 per troy ounce.
  • Jurisdictie: De jurisdictie waarin een goudmijnbedrijf opereert, kan aanzienlijke invloed hebben op zijn operationele en financiële risico’s. Houdt hier rekening met politieke stabiliteit, mijnbouwwetten, belastingregimes, regelgevingsklimaat en sociale acceptatie in de jurisdicties waar een bedrijf actief is. Bedrijven die actief zijn in stabiele, mijnbouwvriendelijke jurisdicties hebben over het algemeen minder operationele en politieke risico’s.
  • Management: Het managementteam van een goudmijnbedrijf speelt een cruciale rol bij het bepalen van het succes en de prestaties van het bedrijf. Belangrijk hier is de ervaring, expertise en het trackrecord van het managementteam in de mijnbouwsector. Een competente en goed geleide onderneming is beter in staat om operationele uitdagingen aan te pakken, waarde te creëren voor aandeelhouders en langetermijnstrategieën uit te voeren.
  • ESG factoren: Milieu, sociale en governance (ESG) factoren worden steeds belangrijker voor beleggers bij het evalueren van goudmijnbedrijven. Vandaag moet men meer en meer letten op het milieu-impact van mijnbouwactiviteiten, sociale verantwoordelijkheid, inclusief arbeidspraktijken en lokale gemeenschapsrelaties, en de governancestructuur van het bedrijf.

Beste goudmijnaandelen

In de onderstaande tabel hebben we een lijst met 10 interessante goudmijnaandelen voor u samengesteld. Daaronder volgen korte analyses van een goud-ETF en drie goudmijnaandelen.

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price YTD 1D 1M 1Y
Wheaton Precious Metals Corp. WPM 23,35 52,32 6,04 % -0,30 % 16,55 % 6,54 %
Agnico Eagle Mines Ltd. AEM 31,04 62,89 14,66 % -0,05 % 13,03 % 11,76 %
ALAMOS GOLD INC AGI 5,87 15,08 11,95 % -0,33 % 11,70 % 18,37 %
Sandstorm Gold Ltd SAND 1,57 5,36 6,56 % 0,00 % 8,28 % -6,46 %
Newmont Mining Corp. NEM 43,18 37,61 -9,13 % -0,28 % 11,37 % -21,02 %
Barrick Gold Corp. GOLD 28,83 16,45 -9,07 % -1,47 % 5,99 % -13,74 %

VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX)

Via ETF’s kunt u heel eenvoudig een positie krijgen in een mandje van diverse goudmijnaandelen. Met de VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX) belegt u bijvoorbeeld in de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld die voornamelijk actief zijn in de mijnbouw van goud en zilver. Deze ETF belegt in aandelen en heeft als doel om de NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR) te volgen. Het betreft een herbeleggende ETF, waarbij het dividend dus niet wordt uitgekeerd maar wordt herbelegd.

VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX) | Beleggen in de beste goudmijn ETF's

De VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF heeft in totaal 51 posities. Een aantal van de grootste posities van deze tracker zijn: Newmont Mining, Barrick Gold, Franco Nevada en Wheaton Precious Metals. Met een total expense ratio van 0,53% zijn de kosten relatief hoog. De Gold Miners ETF heeft momenteel ruim $ 672,8 miljoen aan belegd vermogen. Met deze of een andere soortgelijke ETF belegt u eigenlijk heel eenvoudig in de beste goudmijnaandelen uit de industrie.

Grafiek VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX) | Beleggen in de beste goudmijn ETF's

Barrick Gold Corporation (GOLD)

Barrick Gold is op basis van marktwaarde de op één na grootste goudmijnbouwer ter wereld. Het Canadese bedrijf is al actief sinds 1983 en heeft een heel grote portefeuille aan goudmijnen opgebouwd.

Barrick Gold kende een zeer zwak 2023. De koers deed nagenoeg niets in vergelijking met de goudprijs die 15% steeg. Mede veroorzaakt door hoge productiekosten en lagere productie waren de resultaten ondermaats.

De Q4 FY2023 resultaten rapporteerden een daling van 6% in de goudproductie. De omzet lag weliswaar 10% hoger voor het vierde kwartaal. Ook lag de free cashflow een pak hoger in vergelijking met 2022. $ 646 miljoen in 2023 in vergelijking met $ 432 miljoen. De winst per aandeel voor Q4 FY2023 steeg met 10.27%, van $ 0,24 naar $ 0,27. De verwachting gezien de stijgende AISC en lagere productie lag op $ 0,21.

De financiële resultaten waren ondanks de lagere productie en hogere AISC toch positief. Met de lager dan verwachte productie waren beleggers minder positief naar de toekomst toe voor Barrick, vandaar dat het aandeel ook werd afgestraft de voorbije maanden.

De toekomstverwachting volgens analisten is ook zeer positief. De winst-per-aandeel voor 2024 zou volgens analisten op $ 1,04 liggen, wat een stijging zou betekenen van 23,45% in vergelijking met de winst per aandeel van $ 0,84 voor het volledige jaar 2023.

Met de huidige winst-per-aandeel staat Barrick genoteerd aan 17 keer de winst. Dit is voor een grote speler in de goudmijnsector geen onderwaardering, maar ook zeker geen overwaardering. Aan huidige koers-winstverhouding is het iets hoger dan de sector, welke op 15,2x de winst staat.

Grafiek aandeel Barrick Gold Corporation (GOLD)

Agnico Eagle Mines (AEM)

Agnico Eagle Mines Limited is een Canadees mijnbouwbedrijf dat gespecialiseerd is in de exploratie, ontwikkeling en productie van edelmetalen, met name goud. Het bedrijf heeft diverse mijnbouwprojecten en actieve mijnen in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Europa.

Agnico Eagle legt de focus op lage kosten. Met een AISC van $ 1.150 per ounce is dit zeer laag in vergelijking met sectorgemiddelden die rond de $ 1.400 liggen. Dit zorgt voor grotere winstmarges en hogere free cashflows per ounce die geproduceerd wordt.

De schuldgraad is ook zeer positief voor beleggers. Met $ 1.46 miljard liquiditeit beschikbaar en een netto schuld van $ 1.59 miljard hebben we een liquiditeit-schuldverhouding van 0.92. Voor goudmijnbedrijven van deze omvang is dit zeker positief.

De EBITDA voor 2023 wordt geschat op ongeveer $ 3 miljard. In vergelijking met 2022 is dit een stijging van ongeveer 20%. Sterke winstcijfers vanwege de lage kosten gecombineerd met een hoge goudprijs in 2023. De omzet is de afgelopen drie jaar maar liefst verdubbeld. Van $ 3.19 miljard in 2020 naar een verwachte omzet van $ 6.50 miljard in 2023. Hetzelfde geldt voor de winst. EBITDA steeg in diezelfde periode van $ 1.48 miljard naar een verwachtte $ 3.20 miljard voor volledig 2023. De komende vijf jaar focust het bedrijf op de optimalisatie van de lopende projecten om de organische groei te verbeteren.

De verwachte K/W voor dit jaar ligt op 12,8x en de verwachting voor 2024 ligt op 21,4x, wat wel aan de hogere kant is. Het huidige dividend van $ 1,60 zorgt voor een dividendrendement van 3,45%. Agnico wist het dividend al 16 jaar op rij te verhogen. Agnico Eagle keert sinds 1983 consequent contant dividend uit.

Grafiek aandeel Agnico Eagle Mines (AEM)

Newmont Mining (NEM)

Newmont Corporation is een mijnbedrijf dat zich bezighoudt met het ontginnen en exploiteren van grondstoffen zoals goud, zilver, koper, zink en lood. De focus van het bedrijf ligt op de ontginning van goud. Ze hebben goudmijnen in de Verenigde Staten, Australië, Peru, Ghana, Suriname, Mexico en Argentinië. Newmont Corp is het grootste goudmijnbedrijf ter wereld en het enige goudmijnaandeel in de S&P 500. Het bedrijf is voortgekomen uit een fusie tussen de bedrijven Goldcorp uit Canada en Newmont mining uit de VS.

Newmont Corp behoort tot de beste goudmijnaandelen ter wereld, omdat het al jaren een gevestigde waarde is met een mooi potentieel. Het bedrijf heeft de grootste reserves in de goudmijnindustrie, een debt/equity ratio van 0,32 (onder 0,4 wordt als goed beschouwd). Newmont heeft sterke ambities om de AISC in 2024 te verlagen. De AISC voor het derde kwartaal van 2023 lag op $ 1,426 per ounce. De gemiddelde AISC per ounce voor goudmijnbedrijven lag in het tweede kwartaal van 2023 op $ 1,315 per ounce. Newmont steekt daar fel boven uit.

De omzet voor 2023 zou naar verwachting uitkomen op $ 11,8 miljard en in 2024 verwachten analisten een omzetstijging van 10% tot $ 13,12 miljard. Een verwachte nettowinst van $ 1,76 miljard 2023 en $ 2,09 miljard in 2024 betekent dat het aandeel wordt verhandeld op 18,1x de verwachte winst voor 2023 en 14,9x voor dit jaar.

Het bedrijf betaalt bovendien een dividend uit van $0,40 per kwartaal. Dat komt overeen met een dividendrendement van 3,93%.

Grafiek aandeel Newmont Mining (NEM)

“Jullie platform is één van de weinige platformen waarin je in Nederland direct Australische goudmijnaandelen kan handelen.”Willem Middelkoop over LYNX

Beleggen in goudmijnaandelen via LYNX

Via LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in goudmijnaandelen. U kunt inspelen op de goudprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s en CFD’s.

Geraadpleegde bronnen:

https://www.gold.org/goldhub/gold-focus/2023/04/gold-miners-costs-reached-record-high-2022-dropped-final-quarter-year

https://www.lynxbroker.de/boerse/boerse-kurse/aktien/die-besten-aktien/die-besten-gold-aktien/

Gold Miners ETF – download KID informatie

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart