Zonne-energie is een steeds belangrijkere energiebron aan het worden. Door innovaties worden zonnecellen constant beter en goedkoper. Hierdoor kan zonne-energie de concurrentie aan met andere manieren om energie op te wekken. Zonne-energie vormt een alternatief voor fossiele brandstoffen en kan daardoor helpen de CO2 uitstoot te beperken. Echter, de koersen van zonne-energie aandelen zijn historisch gezien altijd zeer volatiel geweest. In dit artikel geef ik daarom aan waar u op moet letten bij het beleggen in deze sector en vertel ik u wat mijn inziens de beste zonne-energie aandelen zijn.

 

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

 

  • Verschillende manieren om te beleggen in zonne-energie
  • De risico’s van beleggen in zonne-energie
  • Stijgende investeringen in zonne-energie
  • De 3 beste zonne-energie aandelen van dit moment
  • Meer weten over beleggen in zonne-energie via LYNX

Verschillende manieren om te beleggen in zonne-energie

Er zijn verschillende manieren om in zonne-energie te beleggen, deze energiebron wordt namelijk steeds goedkoper om op te wekken. Mensen investeren tegenwoordig in zonnepanelen op het dak, maar ook in zonne-energie aandelen en ETF’s. Met aandelen kunt u in bedrijven beleggen en u kiest dus voor bedrijven waarvan u denkt dat ze het in de toekomst goed gaan doen. Door middel van ETF’s kunt u gespreid beleggen in zonne-energie aandelen en dus profiteren van een brede spreiding.

Direct investeren in een zonnepark is ook mogelijk, maar vaak is de minimale inleg hoog en het is daarom minder interessant voor beleggers. Ook omdat de spreiding op die manier minimaal is.

De risico’s van beleggen in zonne-energie

Innovatie zorgt ervoor dat het produceren van zonne-energie steeds voordeliger wordt. Dit maakt van zonne-energie een groeimarkt, aangezien het steeds beter kan concurreren met alternatieven als fossiele brandstoffen. Deze continue innovatie heeft ook zijn nadelen. Fabrikanten van zonnepanelen moeten veel investeren in onderzoek om de concurrentie bij te blijven en nieuwe panelen zijn veel goedkoper dan die van een paar jaar geleden. Deze continue innovatie en uitbreiding van de capaciteit zorgt ervoor dat producenten van panelen zelden een mooi dividend kunnen bieden en erg risicovol zijn. Toch is er ook juist veel geld te verdienen als een beleggers erachter weet te komen welke producent de beste technologie heeft.

zonne energie aandelen

Investeren in zonnepalen op het eigen dak klinkt aantrekkelijk, maar het rendement is erg afhankelijk van regelgeving. De gunstige regelgeving zou wel eens aangepast kunnen worden nu nieuwe panelen veel goedkoper zijn. Vooral de mogelijkheid om tegen hetzelfde tarief energie terug te leveren staat deels onder druk. De overheid wil het rendement beperken, de inleg terugverdienen in zeven jaar is natuurlijk niet onaardig. Het rendement daarna zou door de goedkoper wordende panelen echter wel eens fors tegen kunnen vallen, vergeleken met de risico’s die u loopt.

Een alternatief voor zelf panelen op het dak is investeren in een fonds, zonne-energie aandeel of direct in een park. Het voordeel hiervan is dat de kosten door schaalvoordelen doorgaans lager zijn. Bovendien is het mogelijk om hierin te investeren als u zelf geen zonnig dak heeft en niet van plan bent te verhuizen. Eigenaren van deze parken keren vaak een goed dividend uit. Aandeelhouders moeten er echter wel rekening mee houden dat deze parken onderhoud nodig hebben en in de loop der tijd vervangen moeten worden.

Stijgende investeringen in zonne-energie

De investeringen in zonne-energie zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. Hierdoor is de capaciteit van zonnepaneelproducenten omhoog geschoten, terwijl de prijzen van de panelen sterk zijn gedaald. Deze lagere kosten heeft de investeringen in zonnepanelen sterk laten toenemen. Steeds meer utiliteitsbedrijven bouwen nu zonneparken om energie op te wekken. Zelfs Warren Buffett heeft via Berkshire Hathaway Energy fors in zonne-energie geïnvesteerd en heeft nu een capaciteit van 1.136 mega watt.

De 3 beste zonne-energie aandelen

3. First Solar

First Solar is één van de bekendste producenten van zonnepanelen. Ze bouwen zowel modules als gehele systemen voor bijvoorbeeld elektriciteitsbedrijven en onderhouden deze ook. Het bedrijf heeft een marktwaarde van $ 5,5 miljard, maar ook een stevige netto kaspositie van $ 2,7 miljard. Het bedrijf is winstgevend, maar de verwachtingen voor komend jaar zijn niet heel positief. Waar het bedrijf in 2012 nog $ 7,75 per aandeel winst maakte, was dit vorig jaar nog maar € 2,72 per aandeel. De prijs van aandelen is echter met $ 52,08 ook niet hoog. Er is echter veel concurrentie dus het blijft een risicovol aandeel, al helpt de netto kaspositie wel om onderzoek en groei te financieren.

First Solar zonne-energie aandelen

2. Terraform Power

Terraform Power is een eigenaar van zonneparken die energie leveren aan elektriciteitsbedrijven. Ze investeren in de aankoop van nieuwe zonneparken, maar keren met ongeveer 7% ook een sterk dividend uit. Voor de aankoop van nieuwe zonneparken is Terraform Power afhankelijk van de financiële markten. Het bedrijf werd tijden slecht geleid, maar in 2017 werd de leiding overgenomen door Brookfield dat nu een belang heeft van 51%. Brookfield heeft een uitstekende reputatie in het managen van harde bezittingen en heeft het bedrijf uitgebreid met de overname Saeta Yield. Dit bedrijf combineert investeren in zonne-energie met een mooi dividendrendement.

Zonne-energie aandeel: Terraform Power (TERP)

1. EDP – Energias de Portugal

EDP is een leverancier en producent van elektriciteit. Het bedrijf haalt 50% van haar omzet uit Portugal en heeft daarnaast veel activiteiten in Spanje, Brazilië en de Verenigde Staten. Energias de Portugal beheert energienetwerken en waterkrachtcentrales, maar investeert daarnaast ook veel in wind en zonne-energie. EDP keert 5,6% dividend uit, wat opzich al best aantrekkelijk is. Daarnaast is het dividend vrij zeker doordat netwerken een stabiel rendement leveren en EDP veel energie levert via langlopende contracten. Daarnaast kunnen aandeelhouders profiteren van economisch herstel op het Iberisch schiereiland en in Brazilië.

Zonne-energie aandelen: Energias de Portugal (EDP)

Mocht u liever enkel in hernieuwbare energie investeren, dan kunt u investeren in EDP Renováveis waarin EDP een belang heeft van 82%. Dit onderdeel richt zich enkel op hernieuwbare energie en levert dat door middel van langlopende contracten. Het bedrijf richt zich vooral op de uitbouw van haar bezittingen en keert daarom slechts een dividend uit van 0,7%.

EDP Renovaveis (EDPR) - de beste zonne-energie aandelen

 

 

Beleggen in zonne-energie aandelen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart