Artikel laten voorlezen
Sell in May and Go Away, But remember to come back in September” is misschien wel de meest bekende beurswijsheid. In de beleggingswereld hoor je vaak diverse zogenaamde beurswijsheden voorbijkomen.

Beursquotes en -wijsheden

Veel van deze beursquotes of -wijsheden ontstaan door beurstrends. Wat zijn deze beurstrends en beurswijsheden? En wat heb je eraan?

In dit artikel bespreek ik enkele opvallende en bizarre beurswijsheden. Wat betekenen ze en waar komen ze vandaan? En kloppen ze eigenlijk wel?

1. Sell in May and Go Away, But remember to come back in September.

Dit is waarschijnlijk een van de oudste en meest bekende beurswijsheid uit de beleggingswereld. De uitspraak ontstond in de jaren ’30, verrassend genoeg in Londen. De originele uitspraak luidde: “Sell in May and go away, and come back on St. Leger’s Day”. De uitspraak refereert naar het feit dat veel aristocraten, kooplieden en bankiers de stad verlieten tijdens de warme zomermaanden. St. Leger’s Day is een paardenrace die medio september werd gehouden en het einde van de zomer inluidde. Later waaide de uitspraak over naar de VS, waar handelaren veelal vakantie namen tussen Memorial Day (eind mei) en Labor Day (begin september).

Sell in May

De gedachte is dus dat tijdens de zomer, door het gebrek aan professionele handelaren, de rendementen en volumes tegenvallen. De uitspraak is de afgelopen decennia talloze keren onderzocht. Het klopt dat de beurzen gemiddeld genomen de beste rendementen lieten zien tussen oktober en april. In mei werd tussen 1929 en 2012 een gemiddeld rendement van -0,01% geboekt. In de zomermaanden zagen we echter wel positieve rendementen met een plus van 0,7% in juni, +1,5% in juli en een winst van 0,7% in augustus. Opvallend genoeg is september de slechtste maand van het jaar met een gemiddeld verlies van 1,1%. Statistisch gezien is het dus het beste om na de daling van september in te stappen. Uiteraard bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

2. The January-effect / As goes January, so goes the year

Deze twee beurswijsheden lopen een beetje door elkaar heen. Het “January-effect” werd voor het eerst ontdekt door een bankier in 1942, genaamd Sidney B. Warchel. De bankier ontdekte de beurstrend dat sinds 1925 kleinere aandelen altijd de grotere aandelen versloegen qua rendementen gedurende de maand januari. Volgens ‘the janaury-effect’ zal de beurs in januari vaak stijgen, omdat institutionele beleggers in december verliesgevende posities verkopen om de portefeuilles er zo gunstig mogelijk uit te laten zien. In januari steken deze fondsbeheerders het vrijgekomen kapitaal weer in de beurs. Volgens sommige zal de maand januari tevens de rest van het beursjaar bepalen. Indien de beurzen stijgen in januari zou dat dus een positief beursjaar betekenen. De bankier ontdekte tevens dat de rendementen het grootste waren indien de strategie werd toegepast tijdens het 3e jaar van een Amerikaanse president. Het effect leek vroeger wel aanwezig, maar uit recent onderzoek van Goldman Sachs blijkt dat het effect recentelijk enorm is afgenomen. Tussen 2000 en 2019 steeg de S&P 500 10 keer in januari, maar de beurs daalde eveneens 10 keer in die maand. Tussen 1980 en 2000 stegen de beurzen nog in 71% van de gevallen in januari.

3. I don’t like Mondays

Op maandagochtend 29 januari 1979 opende een schutter het vuur op een basisschool in San Diego. De schutter zou als reden hebben gegeven dat hij niet van maandagen houdt. De zanger Bob Geldof schreef als antwoord op de daad het nummer ‘I Don’t Like Mondays’. In 1997 stelden economen vast dat beurzen vaak stijgen op vrijdagen en dalen op maandagen. Slechts nieuws dat tijdens het weekend bekend word gemaakt kan door beleggers pas op maandag worden verwerkt. Ook hebben er meerdere beurscrashes plaatsgevonden op maandag. Denk aan Black Monday van 1987 en 1929. Ook recentelijk in 2015 vielen de markten op maandag nog enorm omlaag nadat zorgen over de Chinese economie toenamen. Door een samenloop van bovenstaande gebeurtenissen sloop de bovenstaande uitspraak de beurswereld in.

I Don't like Mondays


4
. Don’t try to catch a falling knife. 

“Probeer geen vallend mes op te vangen”. Het is niet precies duidelijk wanneer deze uitspraak bekend werd bij het grote publiek. Ik kan me voorstellen dat het wel snel gebeurde toen aandelen voor het eerst enorme duikelingen begonnen te maken. De uitspraak zegt eigenlijk dat je een snel dalend aandeel niet moet kopen. Een snel dalend aandeel kan namelijk goedkoop lijken, maar de koers zakt soms niet voor niks zo hard. Een hard dalend aandeel kan daarom het beste worden vergeleken met een vallend mes, als je dat probeert op te vangen zul je jezelf ernstig kunnen bezeren. Het is dus beter om zo een aandeel eerst even uit te laten razen, voordat je overhaaste beslissingen gaat nemen.

5. If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen. 

“Als je niet tegen de hitte kan, blijf dan uit de keuken.” Deze uitspraak dook op in 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog. De aanstaande Amerikaanse president, Harry S. Truman, gebruikte een soortgelijke uitspraak tijdens een interview met de plaatselijke krant uit de Amerikaanse staat Idaho. Toen een soldaat bezwaar maakte tegen het tempo antwoordde hij: “If you don’t like the heat, get out of the kitchen”. Truman gebruikte de uitspraak nog enkele keren als president van de VS tussen 1945-1953. Met de uitspraak bedoelde hij natuurlijk dat je jezelf niet moet begeven in een positie waarvan je de druk niet aankan. Deze uitspraak wordt in de beurswereld gebruikt om aan te geven dat je niet moet beleggen als je er niet tegen kan dat de beurs soms hard op- en neer kan gaan, en je vermogen dus ook.

If you can't stand the heat, stay out of the kitchen


6. Buy on the rumour, sell on the fact.

Dit is een van de bekendere beurswijsheden, en hij is dan ook erg goed. Volgens deze wijsheid moet je kopen op de geruchten, en zodra de geruchten een feit zijn geworden moet je verkopen. Vaak zien we dat beurzen of aandelen hard een kant op bewegen als er eigenlijk nog veel onbekend is. Zodra de feiten bekend zijn beginnen de koersen ineens de andere kant op te lopen.

7. The trend is your friend (paddle with the stream)

Deze beurswijsheid is vooral geliefd bij technisch analisten. Beurzen bewegen veelal in trends, hiertegen ingaan kan soms erg pijnlijk zijn voor je portefeuille. Volgens deze beurswijsheid is de beurstrend dan ook je vriend en moet je met de stroming mee gaan. Hierdoor is de kans op rendement namelijk het grootst.

Paddle with the stream

8. ‘Stocks take the stairs up and the elevator down’

Dit relatief bekende gezegde slaat op het feit dat beurzen vaak in een rustig tempo stijgen maar juist heel rap dalen. Dit komt doordat beleggers vaak in paniek verkopen als aandelen beginnen te dalen. Daarbovenop komt het feit dat veel beleggers beleggen met margin. Hierdoor zijn ze vaak genoodzaakt om posities af te bouwen waardoor een soort domino-effect ontstaat waardoor aandelen nog meer dalen. We hebben dit fenomeen recentelijk nog waargenomen op de beurzen. De S&P 500 steeg namelijk van circa 2.400 punten tot boven de 2.900 punten, dit duurde ruim één jaar. De daling van 2940 tot aan circa 2400 punten duurde van oktober tot eind december, een periode van slechts 3 maanden dus. Een nog extremer voorbeeld is de crash van 2008 waarbij aandelen binnen 1,5 jaar een stijging van 5 jaar lang wegvaagde.

9. Buy the dip

BTD of Buy The Dip is een zeer bekende beursuitspraak en wil zeggen dat je elke dip/daling eigenlijk gewoon moet kopen. Op lange termijn stijgen aandelenkoersen namelijk altijd. Het historisch gemiddelde rendement op aandelen ligt namelijk op circa 6% a 7% inclusief dividend. De uitspraak is echter wel wat te kort door de bocht. Uiteraard moet je altijd opletten wat en wanneer je koopt, niet alle bedrijven hebben een eeuwig bestaan. En een dip van 10% kan ook een dip worden van 50% of meer. De veiligste manier is nog altijd om ETF’s op de indices maandelijks bij te kopen, en op dips dan net nog even wat extra.

Buy the dip

10. Buy low, sell high (Fear, thats the other guy’s problem)

Deze beurswijsheid mag enigszins met een knipoog genomen worden. De uitspraak werd bekend door de legendarische beursfilm “Trading Places”. In de film vertelt een succesvolle zakenman aan een crimineel hoe hij te werk moet gaan op zijn eerste werkdag. Aan het einde van de dag is het natuurlijk wel waar het bij beleggen om draait, je moet laag kopen en weer hoog verkopen.

11. Cash is king

Deze beurswijsheid ontstond waarschijnlijk in 1988 na de beurscrash van 1987. Nadat de CEO van Volvo hem publiekelijke gebruikte werd de uitspraak bekend bij het groter publiek. Tot op de dag van vandaag wordt de uitspraak gebruikt en dan vooral op momenten dat beurzen hard dalen. Indien u geld achter de hand houdt, kunt u dan namelijk mooi gebruiken om hard afgestrafte aandelen op te pikken. Ook wordt de uitspraak in het bedrijfsleven gebruikt om aan te geven dat een positieve cashflow belangrijk is voor de continuïteit van een bedrijf.

Cash is King

12. Don’t fight the Fed

Deze uitspraak werd vooral in 1994 populair nadat de Fed de rente erg rap verhoogde. De afgelopen jaren werd de uitspraak opnieuw populair omdat volgens vele analisten aandelen alleen nog omhoog konden door het beleid van de Fed. Quantative Easing zou namelijk hebben gezorgd voor extreem lage rentes en een enorme hoeveelheid kapitaal dat voornamelijk op de beurzen terecht kwam. De beurswijsheid is ook een beetje een knipoog naar shorters.

13. TINA

TINA staat voor There Is No Alternative. Hoewel deze uitspraak in de 19e eeuw al werd gebruikt in Engeland, heeft deze in de 21e eeuw een geheel andere betekenis gekregen. In 1980 werd de uitspraak nog gebruikt door een Britse minister. Hedendaags is TINA vooral bekend in de beleggingswereld. Met de uitspraak doelt men op het feit dat er geen betere beleggingsmogelijkheid te vinden is dan aandelen. Na de kredietcrisis daalde de rentes naar historische lage niveau’s waardoor er simpelweg geen alternatief was voor aandelen. Obligaties geven bij een lage rente namelijk een enorm laag rendement. Beleggen in grondstoffen was ook geen alternatief, aangezien deze daalden door de lage inflatie.

14. If bull markets climb up a wall of worry, then bear markets slide down a slope of hope

Deze beurswijsheid zegt eigenlijk dat je je niet moet laten lijden door negatieve berichtgevingen. Er zijn altijd wel redenen te vinden waarom aandelen moeten dalen, toch stijgen ze vaak jaren door. Doordat er veel zorgen zijn in de wereld zullen veel beleggers nog aan de zijkant staan met geld om de beurs op te gaan. Zodra alle zorgen verdwenen zijn zal ook iedereen belegd zijn op de beurs. Als de beurs dan begint te dalen zal de meerderheid positief zijn en bij elke kleine opleving hopen dat het weer omhoog gaat.

If bull markets climb up a wall of worry, then bear markets slide down a slope of hope


15.  Let your profits run and cut your losses short

Een belangrijke les voor vrijwel iedere belegger en trader. Zorg ervoor dat je je winsten laat oplopen en je verliezen snel afkapt. Uit onderzoek is gebleken dat de mens van nature geneigd is om het juist andersom te doen. De mens is niet rationeel. De belegger is geneigd om winsten snel veilig te stellen en bij verlies te denken dat het wel weer goedkomt. Indien je echter je winnende trades laat lopen en je verliesgevende trades sneller afkapt zul je daardoor een beter rendement behalen. Als je namelijk 5 keer 10% wint en 5 keer 5% verliest zul je alsnog winst maken, terwijl je slechts 50% van de tijd goed zat.

Beleggen in aandelen via LYNX?

LYNX biedt u de mogelijkheid om wereldwijd aandelen te kopen. U heeft toegang tot ruim 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.