In mijn vorige blog over ‘Mijn top 5 futures’ heb ik een inleiding gegeven over de verschillende kenmerken van futures die belangrijk zijn voor een handelaar. De openingstijden, multiplier en liquiditeit bepalen uiteindelijk welke futures in mijn top 5 staan. Op plaats 1 staat de E-mini S&P 500 future die tot de meest verhandelde en liquide futures ter wereld behoort.

Van de andere vier futures zijn er twee op Europese indices, een op de rente en een op de grondstoffenmarkt. Nummer 2 op de lijst is de future op de Euro Stoxx 50, de index die als benchmark op de Europese aandelenmarkten fungeert.

 

2. Euro Stoxx 50 future

De Euro Stoxx 50 future (ESTX50) is het product waar ik zelf actief in handel. Vandaar dat deze niet voor niets op de tweede plaats staat. De index bestaat uit de 50 belangrijkste aandelen (overzicht 50 aandelen) van de eurozone, waarvan de Nederlandse bedrijven ASML, ING, Philips en Unilever deel uitmaken. De samenstelling is vergelijkbaar met die van de S&P 500 in de zin dat het een benchmark vormt van de Europese markt. Het aantal aandelen dat deel uitmaakt is uiteraard een stuk kleiner. De index geeft een goed beeld van de Europese aandelenmarkten en is daarom erg populair onder institutionele beleggers.

Euro Stoxx 50 futures worden verhandeld via Eurex, de Duitse derivatenbeurs ontstaan in 1998 uit een fusie tussen de Deutsche Terminbörse (DTB) en de Zwitserse opties en financiële futures beurs (SOFFEX) die eigendom is van Deutsche Börse. De openingstijden zijn van 01:15 tot 22:05 uur.

Gap Euro Stoxx Future 50 ESTX50


Liquiditeit van de Euro Stoxx 50 future

Wat maakt de Euro Stoxx 50 future aantrekkelijk? Ten eerste de grote liquiditeit. De volumes in deze future zijn het grootst van heel Europa met een gemiddeld aantal contracten dat uitkomt rond de 1 miljoen op dagbasis. Doordat professionele partijen actief zijn in dit product, is de liquiditeit groot. De aantallen die op de bied- en laatprijs liggen zijn over het algemeen 300 tot 500 contracten. Aan de hand van het diepteboek is dit ook goed terug te zien.

De contractspecificaties vormen natuurlijk altijd de basis om meer te weten te komen over een product. Zoals aangegeven is de future geopend van 8:00 tot 22:00 uur. De multiplier bedraagt 10, waarmee de waarde per punt uitkomt op € 10. Met de huidige stand van ongeveer 3.700 punten bedraagt de nominale waarde per contract € 37.000 (€ 10 x 3.700). In vergelijking met andere futures is dit een relatief klein bedrag. De AEX-future bijvoorbeeld, met een multiplier van 200, vertegenwoordigt een nominale waarde van € 100.000 bij een stand van 500 punten. Dit betekent wel dat beleggers meer futures moeten verhandelen om uiteindelijk een soortgelijke positie aan te gaan als bij de AEX-future. Laten we voor het gemak stellen dat de verhouding 3:1 is, dan betekent dit een verdriedubbeling van de transactiekosten.

Dow Jones Euro Stoxx 50 (ESTX50)

Daarnaast is de ticksize, het minimale verschil tussen de bied- en laatprijs, van belang. Voor de Euro Stoxx 50 future bedraagt de ticksize 1 punt. Het verschil tussen de bied- en laatprijs is dus altijd minimaal 1 punt. Voor de E-mini S&P 500 future is de ticksize 0,25 punten.

Het verschil tussen de bied- en laatprijs zijn de indirecte kosten voor het handelen. Wanneer u koopt op 3694 punten en verkoopt op 3693 punten, dan bedraagt het verlies 1 punt. De transactiekosten laten we voor het gemak buiten beschouwing. Het verschil is dus € 10, wat neerkomt op een percentage van ongeveer 0,03% over de nominale waarde. Op de E-mini S&P 500 future is dit 0,25 punten, oftewel $ 12,50, maar procentueel slechts 0,01% over de nominale waarde. Dit moeten we bekijken aan de hand van de nominale waarde, die voor de S&P 500 future ruim $ 100.000 bedraagt en dus aanzienlijk hoger is dan die van Euro Stoxx 50. Het is daarom incorrect om te stellen dat $ 12,50 zo goed als gelijk is aan €10 en dat daarmee het verschil tussen de bied- en laatprijs identiek is. De indirecte kosten voor het handelen van de Euro Stoxx future zijn dus aan de hoge kant, zeker in verhouding met de S&P 500.

Het is u inmiddels vast niet ontgaan dat er eigenlijk wel wat nadelen kleven aan de Euro Stoxx 50 future. Echter, zoals ik aan het begin van deze blog heb aangegeven, dit is de future waarin ik zelf handel.

 

Waarom gaat mijn voorkeur dan naar deze future uit? Ten eerste is het een heel begrijpelijke index. Met 50 belangrijke Europese aandelen is de verdeling optimaal, waarbij het zwaarst wegende aandeel op het huidige moment zo’n 5% van de index bepaalt. Praktijken met Koninklijke Olie en Unilever zoals we kennen in Amsterdam, zijn dus niet aan de orde. Omdat het een graadmeter van de Europese aandelenmarkten is, handel je in de leading index. Dit is een cruciaal punt. Regelmatig hoor of zie je mensen (gefrustreerd) spreken over de ‘mickey mouse index van Amsterdam. Dit heeft te maken met de scheve verdeling van een aantal aandelen en de daardoor meer eenvoudigere manier van grote marktpartijen om hun belangen te beschermen. Op de Euro Stoxx speelt dit veel minder, al blijkt ook hier dat bij expiratie de markt regelmatig een klein zetje een bepaalde richting op krijgt.

Schaalbaarheid Euro Stoxx 50 future

De belangrijkste reden waarom ik in de Euro Stoxx 50 future handel, is schaalbaarheid. Wanneer u ambitie heeft om met futures aan de slag te gaan en hierin succesvol te worden, dan is schaalbaarheid cruciaal. Op de Euro Stoxx kan je zonder dat iemand het opmerkt grote aantallen wegzetten. Dit verstoort de markt niet en heeft geen gevolgen voor de uitvoering. Niet voor niets handelen professionele partijen juist in dit product.

Op de AEX of DAX wordt het al snel een stuk lastiger om groot te handelen. De aantallen die in het orderboek liggen zijn een stuk kleiner waardoor de slippage toeneemt. Slippage is het verschil tussen de theoretische en daadwerkelijke uitvoeringsprijs. Dit is misschien wel het grootste nadeel van het handelen in andere Europese futures. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat de DAX hier juist berucht om is. Regelmatig vinden spikes omhoog of omlaag plaats wanneer stoplosses geraakt worden. Slippage is aan de orde van de dag, met alle frustratie én kosten van dien. In de afgelopen jaren is het aantal keren dat ik slippage heb gehad op de Euro Stoxx 50 future bij het bereiken van een stoploss op één hand te tellen. En ik kan u verklappen dat ik zeer regelmatig met verlies ben uitgestopt.

Slippage

Slippage bij het bereiken van een stoploss is eigenlijk iets heel vervelends. Ten eerste betekent het dat je positie gesloten wordt en hoogstwaarschijnlijk ook nog met verlies. Nu wordt bijvoorbeeld een long positie dus niet gesloten tegen de vooraf opgegeven stoploss prijs, maar 0,10 punt lager op een AEX-future. Dit is extra verlies en weggegooid geld. Waarom is de slippage over het algemeen zo hoog op veel futures?

Dit heeft te maken met hoe de beurs stoplossorders behandelt. Dit type order is veelal namelijk niet native. Hiermee wordt bedoeld dat de broker de orders simuleert en pas naar de beurs verstuurt wanneer het opgegeven prijsniveau bereikt is. In deze tussentijd, al is het een paar milliseconden, kan de prijs alweer iets verder gezakt zijn. Op de Eurex werkt dit anders. Stoploss orders zijn hier wel native, waardoor deze al op de beurs liggen. Dit zorgt ervoor dat de kans op slippage beperkt is, wat in het voordeel van de handelaar is. Slippage hoeft natuurlijk niet onterecht te zijn, afhankelijk van de ordergrootte, echter deze zoveel mogelijk beperken is wel een pré. Op de Euro Stoxx 50 zijn de omstandigheden hiervan zo optimaal mogelijk.

In het handelsplatform van LYNX kunt u zien of uw stoploss order native is of niet. Een native order, die dus al op de beurs ligt, heeft als status de kleur groen. Een order die niet native is, en die dus pas naar de beurs wordt verstuurd als het opgegeven prijsniveau is bereikt, het als status de kleur blauw.

Is het verstandig om over te stappen naar de Euro Stoxx 50 future wanneer u nu posities aangaat van 2 AEX-futures handelt? Nee, dit heeft absoluut geen zin. Nemen we de nominale waarde nogmaals in ogenschouw, dan kan je stellen dat 1 AEX-future bijna gelijk is aan 3 Euro Stoxx futures. Op de AEX-future kan je zonder moeite 10 futures kopen of verkopen zonder met al teveel slippage te maken te krijgen. Handel je groter, dan werkt dit uiteindelijk tegen je. Het wordt dan aantrekkelijker om bijvoorbeeld 45 futures op de Euro Stoxx te handelen in plaats van 15 futures op de AEX. Hier praten we dan al over forse aantallen, maar handelaren met deze volumes zijn er wel degelijk. Het nadeel is natuurlijk de toename van transactiekosten. Deze verdriedubbelen wanneer je switcht van de AEX naar Euro Stoxx future en dezelfde nominale waarde handelt.

In mijn volgende blog zal ik iets minder uitgebreid ingaan op de andere drie futures die de top 5 compleet maken. Hierbij komt onder andere de Duitse Eurobund future (GBL) aan bod, de meest liquide rentefuture van Europa.

Future Euro Stoxx 50 future
Symbool ESTX50
Beurs Eurex
Valuta EUR
Expiratiedata maart, juni, sep. & dec.
Openingstijden 01:15 – 22:05,
5 dagen per week
Ticksize 1 punt
Multiplier 10
Initial Margin € 1.650
Overnight Margin € 3.300

 

Euro Stoxx 50 futures handelen via LYNX?

Bij LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. Meer weten? Lees hier alles over handelen in futures via LYNX.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.