aex-opties-beleggen-aex-opties-euronext
Onder Nederlandse beleggers behoort de AEX-index tot de meest populaire onderliggende waarde van opties. Geen andere index kent opties met een looptijd van een dag, wat de AEX opties op zichzelf al tot een uniek product maakt.

Met de introductie van weekopties door Euronext vond in 2006 de eerste bijzondere stap plaats. In 2008 zijn de dagopties toegevoegd.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • VIDEO: AEX opties
  • Wat zijn AEX opties?
  • Wat maakt AEX opties uniek?
  • Expiratie en looptijden
  • AEX opties handelen via LYNX

Wat zijn AEX opties?

Een AEX optie is een optie met als onderliggende waarde de AEX-index. Omdat een optie een afgeleid product is, behoren opties onder de noemer derivaten. Onder Nederlandse beleggers zijn AEX opties ontzettend populair.

Tot enkele maanden terug bestond de speciale situatie dat AEX opties op twee beurzen verhandeld konden worden. De AEX opties waren op Euronext beschikbaar, maar ook via de TOM-beurs waren deze opties verhandelbaar.

Na een jarenlange felle strijd tussen beide partijen, heeft TOM dit jaar besloten om de stekker eruit te trekken. De AEX opties zijn nu dus alleen nog beschikbaar via Euronext. Dit is overigens dezelfde beurs als waar de onderliggende aandelen worden verhandeld.

Wat maakt AEX opties uniek?

De luxe die beleggers hadden om zelf hun beurs te kiezen om AEX opties te verhandelen is verleden tijd. Toch zijn de derivaten op de Amsterdamse index nog altijd uniek in hun soort, vergeleken met opties op overige indices.

Zo was Euronext de eerste beurs die weekopties introduceerde voor de AEX-index. Echter, naast de wekelijkse expiratie kent Euronext zelfs een dagelijkse expiratie voor AEX-opties. Deze opties zijn populair bij Nederlandse particuliere beleggers, omdat met een enorme hefboom geprofiteerd kan worden van een koersbeweging.

Persoonlijk raad ik het beleggers niet aan om zich op dit risicovolle vlak te bevinden. Door het enorm hoge verlies aan tijdswaarde leert de ervaring ons dat het kopen van de opties op lange termijn veelal geen succes oplevert. Vaak is het zelfs zinvol om tegenpartij te zijn en de opties dus te schrijven. Hiervoor moet u als handelaar echter wel over voldoende discipline beschikken en de risico’s nooit uit het oog verliezen.

Expiratie en looptijden

De maandexpiratie is de meest gangbare en populairste looptijd van de AEX opties. Iedere derde vrijdag van de maand vindt deze expiratie plaats. Deze maandelijkse expiratiedata zijn niet alleen beschikbaar voor de eerstvolgende maand, maar vaak voor de komende jaren.

Wat zijn AEX opties EOE tabel

Het bovenstaande screenshot maakt dit duidelijker. In de tabbladen bovenin zijn de expiratiedata terug te vinden. Op 21 juli (de derde vrijdag van de maand juli) vind de zogenoemde ‘juli expiratie’ plaats. 18 augustus is de volgende maandexpiratie en zo verder.

In het drop down menu staan de expiratiedata die verder weg liggen. Te zien is dat de eerste drie maanden beschikbaar zijn. Vervolgens gaat dit over op elk kwartaal en halfjaarlijks. Vanaf het jaar 2019 zijn alleen nog opties voor december beschikbaar. De expiratie van de langstlopende AEX optie vindt plaats op 17 december 2021.

AEX opties handelen via LYNX

Uiteraard zijn de AEX opties via LYNX verhandelbaar. Voorheen hadden LYNX klanten zelf nog de keuze om of via Euronext of via TOM te handelen, maar dit is na het sluiten van TOM niet meer mogelijk.

AEX Opties beleggen

Het LYNX Handelsplatform biedt u de Optietrader tool. Deze tool geeft u als belegger een duidelijk overzicht van alle informatie die een succesvolle optiehandelaar nodig heeft. Denk hierbij aan een overzichtelijke opsomming van alle mogelijke uitoefenprijzen en expiratiedata, de optiegrieken die per optieserie worden weergegeven, of de implied volatility per serie.

Tot slot kunt u binnen deze Optietrader direct uw opties toevoegen aan de Strategy Builder, waarmee optiestrategieën kunnen worden opgesteld en vervolgens met een druk op de knop ingenomen kunnen worden.

Hier vindt u een duidelijke uitleg over de Optietrader en de Strategy Builder.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.