Kostenonderzoek VEB - extra kosten brokers

extra kosten brokers Kostenonderzoek VEBIn de mei/juni editie van het magazine van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) deed het gerenommeerde beleggersblad onderzoek naar de extra kosten die brokers berekenen aan hun klanten. Uit het onderzoek bleek dat veel brokers nog hoge vaste kosten en kosten voor aanvullende diensten aan hun klanten doorberekenen. Kosten die niet direct zichtbaar zijn in de brokervergelijkingen, maar wel van direct invloed zijn op uw rendement.

De afgelopen jaren zijn de transactiekosten bij brokers over de hele linie verlaagd. Toch zijn dit niet de enige kosten die u als belegger betaalt. Veel brokers hanteren hoge extra (vaste) kosten, iets waar u als belegger misschien niet altijd bij stil staat.

Extra diensten en kosten bij brokers

In het onderzoek van de VEB is gekeken naar extra kosten die brokers rekenen voor de aanmelding voor een aandeelhoudersvergadering, de kosten voor het inschrijven voor een emissie, de kosten voor het wegboeken van effecten en de kosten voor het overboeken naar de betreffende partij. Daarnaast is de berekende debet- en creditrente aan bod gekomen.

De gerekende kosten verschillen behoorlijk tussen de brokers uit het onderzoek. Zo betaalt u bij DeGiro voor het overboeken van aandelen naar een andere broker € 10 per regel (na de peildatum van het artikel zelfs verhoogd naar € 100 per regel). Bij Binck bent u € 25 per regel kwijt. Voor het bijwonen van een aandeelhoudersvergadering rekent DeGiro € 10, terwijl Saxo Bank en IG Markets niet bereid zijn om u aan te melden. Bij LYNX zijn al deze genoemde diensten gratis.

Bewaarloon niet meer van deze tijd

Dan de vaste kosten, beter bekend als bewaarloon. Dit is nog een ouderwetse term en stamt nog uit de tijd dat aandelen fysiek werden opgeslagen. Brokers maken uiteraard al lang geen kosten meer voor het bewaren van deze stukken, toch rekenen enkele brokers hier nog kosten voor aan hun klanten. Sommige partijen zijn afgestopt van de term bewaarloon en rekenen een vaste fee over de waarde van de portefeuille, beterkend onder de naam ‘service fee’.

VEB meldt dat het bij vijf brokers, waaronder LYNX, helemaal gratis is om een effectenportefeuille aan te houden. Het is voor beleggers van belang om eventuele vaste kosten mee te nemen in hun zoektocht naar een broker. Op de lange termijn zorgen deze kosten voor een enorme hap uit uw rendement. In onderstaand overzicht vindt u de vaste kosten per broker terug zoals opgenomen in het onderzoek van de VEB.

  Broker/bank   Kosten van de rekening (bewaarloon, abonnement, etc.)
 ABN Amro Zelf 0,18% over de waarde van de beleggingen met een minimum van € 15
 ABN Amro Zelf Plus € 9 per maand + 0,08% over de waarde
 Alex Aandelen € 9 per maand abonnement
 Alex Algemeen 0,05% per kwartaal, + 21% BTW
 Alex Derivaten € 9 per maand abonnement
 Binck Active 0,20% t/m € 50.000, over het meerdere t/m € 250.000 0,10%, over het meerdere t/m€ 5 miljoen 0,05%, over het meerdere daarboven 0,01% + 21% BTW
 Binck Basic geen
 DeGiro  Basic/Active/Trader geen, behalve bij Euronext Fund Service, niet beursgenoteerde beleggingsfondsen en aandelen Indonesië, Maleisië, Nieuw Zeeland en Taiwan
 DeGiro Custody geen, behalve bij Euronext Fund Service, niet beursgenoteerde beleggingsfondsen en aandelen Indonesië, Maleisië, Nieuw Zeeland en Taiwan
 iDealing geen
 IG Markets IG Markets geen. Er is wel een inactivity fee van € 14 per maand bij inactiviteit van 2 jaar of meer
 ING € 16 per jaar + 0,24% tot en met € 75.000, 0,12% over het meerdere t/m € 500.000, 0,06% over het meerdere t/m € 2,5 miljoen
 LYNX geen
 Rabobank Actief € 10 per kwartaal + 0,05% over gemiddeld belegd vermogen per kwartaal (minimum € 5, maximum € 30)
 Rabobank Basis 0,05% over gemiddeld belegd vermogen per kwartaal (minimum € 5, maximum € 30
 Saxo Bank 0,12% per jaar met een minimum van € 5 per maand, + 25% BTW. Er is tevens een service of inactivity fee van $ 100 bij 6 maanden inactiviteit, geldt niet voor een premium- en platinum-rekening
 TradersOnly geen

*Bron: Effect beleggers magazine VEB mei/juni 2016.

Tarieven zijn belangrijk, totaalplaatje belangrijker

LYNX komt zeer positief uit het onderzoek van de VEB naar voren en daar zijn wij trots op. Enkele nevendiensten worden behandeld, echter zijn ook enkele veelgebruikte diensten niet aan bod gekomen. Zo is het bij LYNX mogelijk om gratis een telefonische order te plaatsen, iets waar nagenoeg alle andere brokers kosten voor in rekening brengen. Ook met het gratis laten uitoefenen van opties onderscheidt LYNX zich van de meeste andere partijen.

Het zijn dus niet alleen de transactiekosten die beleggers kwijt zijn aan hun broker. Uiteraard zijn de tarieven een zeer belangrijk aspect, maar staar u hier niet blind op. De bijkomende kosten zijn minstens zo belangrijk voor beleggers om onder de loep te nemen, in de zoektocht naar de beste broker.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart