De beste bitcoin aandelen

Beleggen in bitcoins is niet voor iedereen weggelegd vanwege het uiterst speculatieve karakter. En om bitcoin het nieuwe digitale goud te noemen is het nog wat te vroeg. Het hoge volatiele karakter van de digitale munt staat als een paal boven water en heeft de aandacht getrokken van investeerders, bedrijven en zelfs de overheden.

Welke ondernemingen houden zich bezig met de vernieuwende blockchaintechnologie?

Alle onderstaande aandelen zijn bedrijven die op één of andere manier inspelen op de blockchain of beleggen in bitcoin. Let wel dat niet elk onderstaand bitcoin aandeel uit hetzelfde hout gesneden is.

Beleggen in bitcoin aandeel Group SE

Het aandeel Bitcoin Group staat genoteerd op het Duitse Frankfurt en het bedrijf was eerder gekend onder de naam AE Innovative Capital SE. Dit bedrijf heeft 3.209 bitcoins in portefeuille en biedt een marktplaats aan via www.bitcoin.de. De waarde van het aandeel Bitcoin Group staat op dit moment rond € 65/aandeel, terwijl dit begin 2017 op € 6/aandeel stond. Het bedrijf heeft slechts een semestriële omzet van 1,8 miljoen euro. En de waardering van het aandeel lijkt dan ook buiten proporties. Bitcoin Group lijkt de prijsbewegingen van Bitcoin vrij precies te volgen. Kopers van dit aandeel moeten beseffen dat dit uiterst speculatief is en dat het risicokarakter gelijkwaardig is aan de digitale munt zelf

On-line Plc

Deze Britse schone is een investeringsbedrijf die de focust legt op hedendaagse internettrends. Het aandeel On-line staat genoteerd op de London Stock Exchange. Eind oktober kwam het bedrijf naar buiten met de boodschap dat er een naamsverandering zou plaatsvinden van On-line Plc naar On-line Blockchang Plc. Enkele uren na de aankondiging stond het dagvolume gelijk aan het totale volume van het afgelopen jaar. Het is niet de eerste keer dat investeerders en speculanten zeer kort door de bocht aandelen beginnen te kopen waarvan de naam het woord blockchain bevat. Zo kwam het bedrijf Kodak onlangs met de boodschap dat ze haar eigen digitale munt; KodakCoin, gaat creëren. Het aandeel Eastman Kodak stond voor dit bericht genoteerd aan 3 dollar. Op moment van het schrijven van dit artikel sluit de koers op 10.70 dollar.

Nvidia en de cryptografische sleutels

De bitcoins liggen niet zomaar voor het rapen. Er zijn enorm krachtige computers en servers nodig om de cryptocurrencies te produceren/minen. En dit is waar Nvidia ten tonele verschijnt. De chips van Nvidia, GPU, zijn uiterst geschikt voor het oplossen van de cryptografische sleutels. Nvidia wordt wereldwijd gezien als de leverancier van de miners. Het gaat Nvidia de laatste jaren dan ook voor de wind. Het aandeel Nvidia stond begin dit jaar op $ 115 en de voorlopige top werd bereikt dit jaar op $223. De koers blijkt enorm onderhevig te zijn voorlopig aan de crypto-gekte. Wie wat exposure wil van de cryptomarkt via de traditionele aandelen, kan Nvidia overwegen.

Nvidia is verder een pionier in de artificiële intelligentie. Het machinaal en automatisch leren vergt enorm veel rekenkracht. Eigenlijk iets wat te vergelijken is als het minen van crypto’s. Verder worden de GPU chips ook gebruikt in de medische sector. Ze zouden in de toekomst in staat moeten zijn om een onderscheid te maken tussen kankercellen en gezonde cellen. De techgigant speelt in op allerlei toekomstige trends en de link tussen de cryptomarkt en het bedrijf zijn dus niet de enige reden om dit aandeel in uw portefeuille te hebben.

Wees voorzichtig met aandeel Bitcoin Shop

BTCS staat ook wel bekend als Bitcoin Shop onder de beleggers en heeft haar notering op de Amerikaanse OTC-markt. Om een notering te hebben op de OTC-markt moet het bedrijf aan minder verplichtingen voldoen waardoor extra voorzichtigheid geboden is. Het bedrijf heeft in het verleden al redelijk wat verlies geleden en heeft begin dit jaar een kapitaalsverhoging gedaan van 1 miljoen dollar om dit in te dijken. BTCS is een bedrijf die op allerlei manieren wenst te kapitaliseren van de blockchain. BTCS baadt een online shop uit waar u kan betalen met meerdere cryptocurrencies. De prijs van het aandeel vertoont op dit moment niet echt een trend. Beleggers zijn dus niet overtuigd van het businessmodel van Bitcoin Shop.

Microsoft en blockchain

U zou misschien niet denken dat u kan beleggen in bitcoin of beter gezegd de blockchain via Microsoft. Dit bedrijf heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in technologie en zo ook in het concept van decentralisatie. Het is Microsoft te doen om de blockchain naar de bedrijven te brengen. Microsoft wil een open platform aanbieden die schaalbaar is en die steunt op de blockchain. Het product dat Microsoft heeft gelanceerd heet Azure. Azure ondersteunt meerdere blockchain-protocollen en heeft de mogelijkheid om de Smart Contracts te creëren. Uiteraard zijn we hier nog ver van af en is het in het huidige juridische klimaat niet aan de orde. Maar bijvoorbeeld de notarissen en verzekeraars kunnen via de Smart Contracts volledig buiten spel gezet worden.

Wanneer u het aandeel Microsoft koopt gaat het niet om een belegging in de bitcoin. Maar om de technologie achter bitcoin, namelijk de blockchain. Microsoft lijkt een het ideale aandeel voor de conservatieve belegger die exposure wenst op de blockchaintechnologie.

Overstock

Sinds meer en meer bedrijven te kennen geven dat de blockchain één van de fundamenten is van de toekomst, breken bepaalde aandelen record na record. Overstock was één van de eerste bedrijven die de blockchaintechnologie trachtte te incorporeren in hun business.

Waarom beleggen in bitcoin aandelen?

Het feit dat allerlei instanties en grote bedrijven de blockchain accepteren is een eerste indicatie dat de technologie hoge kans heeft om hier te blijven. Het verder bestaan van deze bedrijven hangt misschien af van de blockchain. Allerlei centrale banken zijn bezig met de implementatie van de blockchain en de financiële sector zal er binnen enkele jaren ongetwijfeld volledig anders uitzien. Voor elk beleggerstype is hierboven een aandeel beschreven die zich bezig houdt met crypto of de blockchain. Gaande van defensieve tot offensieve beleggingen.

Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Meer: