Beleggen in Penny Stocks; een vloek of een zegen?

Het kwam in de populaire Hollywoodfilm The Wolf of Wall Street uitgebreid aan bod. De penny stocks of ook wel pink sheets genoemd. Penny stocks zijn aandelen die vaak niet meer kosten dan een biertje op café. Wall Street beschouwt hen dan ook het wilde westen van de financiële markt. Oplichting en corruptie zijn er niet alledaags, maar zeker ook niet onbestaande. Zijn penny stocks iets voor jou?

Volgende onderwerpen worden besproken:

 • Wat zijn penny stocks?
 • Waar worden penny stocks verhandeld?
 • Welk gevaar schuilt om de hoek?
 • Praktische tips voor penny stock beleggers

beleggen in penny stocks

Wat zijn penny stocks?

Penny stocks zijn aandelen die vaak niet meer waard zijn $ 1 per aandeel. Sommige kunnen we zelfs onder de noemer centjesaandelen plaatsen. Penny stocks worden over-the-counter (OTC) verhandeld.  De publicaties van de bied- en laatprijzen worden gegeven door het Nationa Quotation Bureau. OTC betekent dat de koper en verkoper rechtstreeks met elkaar kunnen handelen i.p.v. het via een gecentraliseerde markt te laten verlopen. Zoals reeds aangehaald worden penny stocks ook pink sheets genoemd. Dit komt omdat de bied- en laatprijzen vroeger werden afgedrukt op roze papier.

Waar worden penny stocks verhandeld?

De centjesaandelen worden verhandeld op markten zoals OTCQX en OTCQB. De liquiditeit ligt hier doorgaans lager waardoor u als belegger te maken krijgt met een grotere spread. Maar vergis u niet. Er zijn ook penny stocks die noteren op grote Amerikaanse gereguleerde markten zoals AMEX en NYSE. Wanneer het aandeel noteert op een OTC-markt zoals OTCQB en OTCQX dan hoeft het bedrijf niet te voldoen aan allerlei noteringsvoorwaarden. Deze voorwaarden zijn zeker strikt te noemen op de primaire markten. Maar dienen dan ook om u als belegger te beschermen.

Welk gevaar schuilt om de hoek bij Penny Stocks?

Penny stocks zijn een zekere nichemarkt waardoor een lage liquiditeit een probleem kan zijn voor beleggers. Wanneer het liquiditeitsprobleem opduikt is het vaak in de verkoopgevallen. Wanneer u niet kan verkopen op de door u vastgestelde prijs zit u uiteraard met een probleem.

Het tweede gevaar is dat er geen vereiste is om aan wettelijke voorwaarden te voldoen, noch aan rapporteringsvereisten. Dit brengt veel flexibiliteit mee voor het bedrijf maar is in vele gevallen niet zo gunstig voor de belegger.

Het derde mogelijke probleem is de prijsmanipulatie. Wie actief is in de markt van de penny stocks heeft wel al eens gehoord van ‘pump and dump’. De mogelijkheid tot een pump and dump heeft alles te maken met de lage liquiditeit. Een illiquide markt gaat enorm reageren op volumeverhogingen. Wanneer iemand met slechte bedoelingen, veel kopers weet te lokken naar dezelfde pink sheet op hetzelfde moment, zal de prijs verticaal omhoog gaan. De oplichter kan dan zijn laag ingekochte aandelen voor soms een honderdvoud van de hand doen. Uiteraard is dit een illegale praktijk die strafrechtelijk vervolgd wordt.

beleggen in penny stocks - pinksheets

Praktische tips voor penny stock beleggers

Uiteraard zijn niet alle penny stocks, louche bedrijven. Was dit wel het geval dan zou deze niche niet bestaan. Pink sheets kunnen deel uitmaken van uw portefeuille mits het risicoprofiel in dezelfde lijn ligt als uw beleggersprofiel. Hieronder geef ik u graag nog enkele tips mee alvorens u belegt in penny stocks:

 • Tracht een goede fundamentele analyse te doen van het bedrijf. Wanneer u een fundamenteel goed aandeel te pakken heeft, is de kans kleiner dat het om een nepbedrijf gaat.
 • Wanneer het management met te mooie beloftes komt, moet dit een belletje doen rinkelen. Vaak wordt de situatie te rooskleurig voorgesteld en de communicatie verloopt veelal via e-mail. Probeer bij nieuwsbrieven en publicaties steeds de kleine lettertjes te lezen. Wanneer deze al vragen opwekken weet u dat u beter wegblijft van de penny stock.
 • Tracht voor de penny stock te gaan die een hoger volume heeft dan de gemiddelde penny stock. Zo dient u zich geen kopzorgen te maken of u de positie wel van de hand kan doen als de tijd rijp is. Probeer penny stocks met een dagelijks volume lager dan 200.000 absoluut te vermijden.
 • Probeer het gebruik van marktorders te vermijden. Probeer steeds met limietorders te werken zodat u geen slechte uitvoering krijgt. Slechte ‘fills’ zijn eigen aan de OTC-markt en wordt ook wel slippage genoemd.

Penny stocks of pink sheets handelen bij LYNX

beleggen in penny stocks - pinksheets - LYNXBij LYNX belegt u in een ruim aanbod penny stocks en pink sheets via het bekroonde handelsplatform. U kunt penny stocks of pink sheets/ OTCBB aandelen kopen, verkopen of aandelen short gaan. Met de vele mogelijkheden die het professionele platform te bieden heeft, loopt u altijd een extra stap voor op andere beleggers.

Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Profiteer ook van beleggen met een voorsprong

LYNX biedt u vele voordelen en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers van België

Information package image
Inhoud informatiepakket
 • Onze brochure met uitgebreide informatie over online beleggen en daytrading bij LYNX
 • Onze tarievenlijst: aandelen, opties, futures, forex, ETF's & sprinters
 • Uw openingsformulier
Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker