Is swing trading de beste strategie?

Wie start met beleggen weet vaak niet waar te beginnen. De financiële wereld kan behoorlijk overweldigend overkomen en dit is begrijpelijk.

Maar na het lezen van dit artikel, zal u weten welke strategieën er bestaan en wat swing trading zo populair maakt.

De onderwerpen die besproken worden:

  • Wat is swing trading?
  • Verschillende soorten trading strategieën.
  • Waarom kiezen voor swing trading?
  • Beste boeken over swing trading.
  • Swing trading bij LYNX.

Wat is swing Trading?

Swing trading is een manier van handelen op de financiële markten waarbij posities geopend en gesloten worden op een relatief korte periode. Iemand die swing trading toepast, zal zowel long als short gaan en de positie sluiten binnen enkele dagen tot enkele weken. De techniek die een swing trader gebruikt is technische analyse.

swing trading - soorten trading strategieën handelsstrategieën - scalping

Verschillende soorten trading strategieën

Niet elke beurshandelaar baseert zich op één en dezelfde trading strategie. Dit is ook logisch want het karakter van een belegger moet overeenstemmen met de trading strategie die gekozen wordt. Een nerveus iemand laat bijvoorbeeld beter het scalpen aan zich voorbij gaan en kiest voor een meer rustige handelsstrategie. Voor meer info over scalpen, kan u volgend artikel lezen: Scalping, een zeer actieve handelsstrategie.

Scalping versus swing trading

Welke beleggingsstrategie past bij u? Om een duidelijk beeld te geven benaderen we beide stijlen vanuit verschillende aspecten. Op basis van onderstaande tabel kan u de knoop doorhakken.

 Scalping of day trading  Swing trading
 Tijdshorizon  Enkele seconden tot enkele uren  Enkele dagen
 Hoeveelheid trades  Tientallen per dag  Enkele per maand
 Risicoprofiel  Risicovoller  Minder risicovol
 Trading opportuniteiten  Zeer veel  Gemiddeld
 Scherm tijd  Zeer veel  Weinig
 Stress niveau  Zeer hoog  Gemiddeld
 Potentiële winst/verlies  Zeer hoog  Gemiddeld

 

Bovenstaande tabel leert ons dat de ene belegger eerder naar een scalper zal toeneigen, terwijl anderen eerder swing trading als hun strategie zien. Wie een beroept uitoefent naast het beleggen zal automatisch eerder swing traden.

Waarom kiezen voor swing trading?

Het doel van iemand die swing trading doet, is om winst te maken op een beweging die enkele dagen tot enkele weken duurt. Dit houdt in dat een swing trader niet elke minuut van de dag aan zijn of haar scherm moet gekluisterd zitten zoals bij day trading en scalping. In tegenstelling tot een buy-and-hold strategie, moet een swing trader geen maanden tot jaren wachten om winst of verlies te nemen. Swing trading is de ideale strategie voor iemand die al wat ervaring heeft op de beurs en er ook actief mee wil bezig zijn.

Backtesting

Iemand die beslist om swing trading, scalping of een andere strategie toe te passen, moet voor ogen houden dat eender welke strategie moet gebacktest worden. Dit is de enige manier om te achterhalen of het al dan niet winstgevend is. Bovendien zal backtesting de emoties uit het handelen halen. Wat al een voordeel op zich is.

Beste boeken over swing trading

Door de populariteit van swing trading is er al veel inkt gevloeid over het onderwerp. Deze manier van beleggen kan op alle producten toegepast worden. Zowel op aandelen, futures, opties en andere derivaten. Hieronder vindt u enkele boeken over swing trading met de reden waarom het een interessant is.

 Titel  Reden
 Come Into My Trading Room
Dr. Alexander Elder
 Uitgebreide bespreking van emoties, methodiek en money management.
 The Master Swing Trader Toolkit
Alan S. Farley
 Leert u opzoek te gaan naar potentiële swing trades met een laag risico.
 The Hedge Fund Edge
Mark Boucher
 Een blik door de institutionele bril. Met nadruk op diversificatie en wiskundige modellen.
 The Master Swing Trader
Alan S. Farley
 Screenmethodes, bespreking correlaties, volumebespreking. Het boek bevat veel info.

 

Swing trading bij LYNX

Het handelsplatform van LYNX biedt alle mogelijkheden voor een belegger met interesse in swing trading. Zoals eerder aangehaald zal een swing trader beslissingen nemen op basis van technische analyse. De technische analyse gebeurt op basis van de grafiek. LYNX biedt u de mogelijkheid om rechtstreeks te handelen op de grafiek. Hieronder vindt u een grafiek van de goud future. U kan de openstaande orders meteen terugvinden en aanpassen op de grafiek. Het professionele handelsplatform van LYNX heeft meer dan 100 technische indicatoren ter beschikking.

Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws