Het verhaal achter Deutsche Bank

Deutsche Bank haalde de afgelopen tijd al meerdere malen het nieuws en stond zelfs enkele keren op de voorpagina. Er staan namelijk heel wat herstructureringen voor de deur.

Waarom zit de Deutsche Bank momenteel in de problemen? En wat voor invloed heeft dit op de koers van het Deutsche Bank aandeel? Na het lezen van dit artikel heeft u een overzicht van alle recente ontwikkelingen van deze grootbank.

De onderwerpen die worden besproken:

  • Wie is Deutsche Bank?
  • De prijs van Deutsche Bank-aandelen
  • Waarom zit Deutsche Bank in de problemen?
  • Fusie met Commerzbank
  • Actuele ontwikkelingen
Deutsche bank nieuws

De Deutsche Bank

Deutsche Bank is een wereldwijde investeringsbank die hoofdzakelijk actief is in Europa en Noord-Amerika. Begin 2018 was Deutsche Bank de derde grootste Europese bank op het gebied van balansactiva. De grootbank is ook – maar in mindere mate – actief in Azië en in opkomende markten. Deutsche Bank bestaat uit de divisies Corporate & Investment Bank, Private & Commercial Bank en Deutsche Asset Management. De financiële instelling heeft ongeveer 2.500 kantoren verspreid over 60 landen.

De prijs van het Deutsche Bank aandeel

Wanneer we een lange termijn grafiek bekijken van het aandeel Deutsche Bank, kunnen we vaststellen dat het aandeel in een dalende trend zit. Op het hoogtepunt stond Deutsche Bank genoteerd op $ 160 aan de NYSE. Op het moment van schrijven zit het aandeel op een absoluut dieptepunt. De psychologische $ 10 is in zicht. Wanneer het aandeel enige tijd onder deze prijs zal noteren, voorspelt dit weinig goeds voor het verdere verloop van de aandelenprijs.

Europese versus Amerikaanse banken

Een vergelijking van de aandeelprijzen tussen Amerikaanse en Europese banken zou het sentiment en het geloof in de banken moeten weergeven. Het verschil spreekt boekdelen. De blauwe lijn stelt de koers van de ETF voor die de Amerikaanse bankensector volgt. De kaarsen stellen het koersverloop voor van de Europese bankensector. Beleggers hebben zichtbaar meer vertrouwen in de Amerikaanse financiële sector.

De banken in de Verenigde Staten hebben niet meer met negatieve interestvoeten te kampen, in tegenstelling tot de Europese banken. De ECB stelde onlangs dat de verhoging van interestvoeten midden 2019 doorgevoerd zal worden. Een enorme rally van de Europese bankaandelen moeten we dus nog niet meteen verwachten.

Waarom zit Deutsche Bank in de problemen?

Het probleem van Deutsche Bank is dat de grootbank een te grote blootstelling had aan haar activiteiten in de Amerikaanse investeringsbanksector. De CEO van Deutsche Bank komt nu met de boodschap dat de investeringsbankactiviteiten terug in de koelkast gestoken worden. Afgelopen jaar was het een verlieslatende divisie.

Wanneer het niet goed gaat met een bedrijf, is een besparingsronde één van de eerste acties die ondernomen wordt. Dit is niet anders bij de Duitse grootbank. Deutsche Bank voorziet dat er meer dan 7.000 werknemers zullen moeten afvloeien. Hiermee zal de bank haar kosten proberen te verlagen met 1 miljard euro ten opzichte van vorig jaar.

Reactie van de Duitse overheid en de ECB

Deutsche Bank is één van de grootste banken ter wereld. Indien zo’n bank in de problemen zit, trekt dit de aandacht van een heleboel instellingen. De Duitse overheid maakte zich eind 2017 sterk dat er geen Duits belastinggeld naar de grootbank zou gaan. Op dit moment heeft de Duitse overheid nog niet op de recente ontwikkelingen gereageerd. Het is maar de vraag of Duitsland de grootste kredietverlener aan de Duitse economie failliet zou laten gaan (worst case scenario). We mogen er niet aan denken hoe de publieke opinie zou reageren als er ‘Too Big To Fail’ op de voorpagina van de kranten zou staan.

Deutsche Bank

De Europese Centrale Bank heeft enkele maanden geleden gevraagd om een afbouw van de activiteiten als investeringsbankier te simuleren. De resultaten worden kortelings verwacht. De ECB heeft publiekelijk nogmaals het vertrouwen in Deutsche Bank bevestigd. De ECB vroeg wel bijkomende informatie over hoe Deutsche Bank de obligaties, aandelen en derivaten in haar boekhouding waardeert.

Fusie met Commerzbank

De afgelopen tijd kwamen er meerdere geruchten in een nieuws over een fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank. Samen zouden ze van veel schaalvoordelen kunnen genieten, maar Deutsche Bank staat, met de aandelenprijs op een dieptepunt, in een zeer zwakke onderhandelingspositie. De aandeelhouders  van Deutsche Bank staan ook niet te springen om hun nu al laag geprijsde aandelen volledig te zien verwateren door een fusie.

Andere actuele ontwikkelingen

Deutsche Bank stemde in om een boete te betalen in Amerika ter waarde van $ 205 miljoen. Deze wordt de bank opgelegd omdat ze de prijs van bepaalde valuta’s heeft gemanipuleerd.  Het zou gaan om feiten tussen 2008 en 2013. Deutsche Bank is één van de grootste liquiditeitsvoorzieners op de valutamarkt. Volgens een analyse van Bloomberg zou Deutsche Bank de afgelopen tien jaar meer dan $ 15 miljard dollar aan juridische kosten hebben gemaakt.

Deutsche Bank Amerika

Verder kwamen de handelaren van Deutsche Bank in een negatief daglicht te staan door slechte prestaties gedurende een bepaalde handelsdag. In de financiële wereld heeft u misschien al eens de term VAR horen vallen, Valua At Risk. Een VAR-model kan aangeven hoeveel een dagverlies onder normale marktomstandigheden kan zijn. Recentelijk was dit bij Deutsche Bank 12 maal de gebruikelijke VAR. Dit verlies werd opgeheven door winsten uit handelsactiviteiten via andere handelskantoren van Deutsche Bank. Volgens analisten laat dit op zijn minst vragen opborrelen over het risicobeheer bij de bank.

Aandelen handelen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te kopen of te verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

opties handelen
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws