Aandeel Sogou | Biedt China kansen – Deel 3

Hierbij mijn derde en laatste bijdrage in deze minireeks over Chinese aandelen. Vandaag stel ik u kort de Chinese zoekrobot Sogou voor. Is het aandeel Sogou koopwaardig?

Wang Xiaochuan – aandeel Sogou

Mijn interesse voor Sogou is er gekomen vanwege de excentrieke CEO Wang Xiaochuan. Wang Xiaochuan heeft de transitie gemaakt van een technologisch genie naar een succesvol ondernemer.

In 2014 werd hij verkozen tot meest beloftevolle ondernemer van China. Zelf zegt hij dat zijn bijdrage aan de geschiedenis van de mensheid wil leveren via constante innovatie en via het durven exploreren van het ongewone. Dit kadert in een bredere human resources trend waarbij werknemers meer en meer worden geselecteerd op ‘afwijkend denken’ (lees: het tijdperk van het ja-knikken en lijdzaam de directieven van het management volgen, is voorbij. ‘Gekke’ ideeën worden nauwkeurig onderzocht i.p.v. meteen verworpen).

aandeel Sogou

In de pers wordt Wang Xiaochuan steevast vernoemd als iemand die constant stenen verlegd in de internetindustrie. En ook het bedrijf dat hij leidt, Sogou, wordt een game changer genoemd. Niet verwonderlijk, want als u Wang Xiaochuan hoort praten dan vallen er zowat om de drie zinnen de begrippen ‘AI’ (kunstmatige intelligentie), ‘machine learning’ en ‘natural language processing’.

We gaan pivotale jaren tegemoet wat betreft de impact van de technologie op ons leven. Er is een point of no return ontstaan in het brengen van AI naar the next level. Wang Xiaochuan wil een voorlopersrol spelen in artificiële intelligentie en data-analyse die de drijvende kracht wordt achter het allesomvattende internet of things.

De troonpretendent van Baidu ?

Zoekrobot Sogou, een pupil van internetmogol Tencent, is nu nog een relatief kleine speler in China. Baidu is de mastodont, gevolgd door Shenma (geruggensteund door Alibaba). Wat een powerduo om tegen te vechten, zeg! Maar … als twee honden vechten om één been, gaat soms de derde er mee heen. En dat ís de ambitie van Sogou: niet minder dan de Google van China worden! De CEO van Sogou is héél ambitieus: ‘Binnen 3 jaar zijn we de gelijke van Baidu wat mobile search betreft.’

Op 9 nov. 2017 kwam het aandeel Sogou naar Nasdaq tegen een prijs van $ 13. Wang Xiaochuan verkocht geen aandelen, integendeel, een maand na de introductie dreef hij zijn participatie met 2 miljoen aandelen op (van 4,9 % naar 5,3 %). Sogou zit op een berg cash van $ 1 miljard (t.o.v. beurskapitalisatie $ 2,25 miljard) en de eerste beursgenoteerde kwartalen lieten een bevredigende omzetstijging zien.

Er is wel een perceptieprobleem bij de beleggers: de R&D kosten worden opgedreven (wat ook de bedoeling is van Wang: het IPO-geld moet aan het werk gezet worden) en dit zal nog een tijd wegen op het totale operationele winstplaatje en zal op korte termijn niet meteen tot grote euforie leiden bij beleggers. Maar kopen moet u doen in luwe periodes, toch?

Conclusie Sogou

Het aandeel is zeker en vast nog een post-IPO evenwicht aan het zoeken. Logisch, want beleggers en analisten moeten het nog relatief onbekende aandeel Sogou écht nog leren kennen. Daarom denk ik dat er zich aan de huidige prijzen een verdedigbaar instapmoment aandient. Dit is géén tradingaandeel, maar een aandeel dat u een langetermijnkans moet gunnen.

Lees hier deel 1 van Jacky’s column over kansen in China en deel 2 over het aandeel iQIYI.

Jacky De Donder

Jacky De Donder

Jacky De Donder is een bekend belegger met decennia ervaring en de oprichter van Beursbubbels, een wekelijkse beursnieuwsbrief met duizenden abonnees. Lees zijn columns bij LYNX

Gerelateerde artikelen