Aandeel Nvidia; zorgt 2019 voor een koopmoment?

De resultaten die het aandeel Nvidia de laatste jaren op de borden wist te zetten spreken tot de verbeelding. Nvidia beëindigde de consolidatieperiode begin 2015 en wist ononderbroken door te stijgen tot eind vorig jaar. Sindsdien verloor het aandeel Nvidia meer dan 50 procent van haar waarde.

Waarom deze forse correctie? Kan deze correctie fundamenteel onderbouwd worden? Of is dit het koopmoment van het aandeel Nvidia waar iedere buy & hold belegger op zat te wachten?

De onderwerpen die worden besproken:

  • Wie is Nvidia?
  • Hoe is Nvidia zo sterk gegroeid?
  • Aandeel Nvidia.
  • Voorspellingen voor het jaar 2019.

aandeel Nvidia

Wie is Nvidia?

Het technologiebedrijf uit de Verenigde Staten werd opgericht in 1993 en heeft op dit moment haar hoofdkantoor in Californië. Nvidia behoort tot de wereldtop op het vlak van IT Hardware. Grafische kaarten, chips, moederborden en processors zitten o.a. in het gamma. Deze producten worden niet alleen gebruikt in computers, maar ook in tablets, laptops en smartphones. Wereldwijd heeft Nvidia 11.500 werknemers in dienst en is het opgedeeld in twee segmenten.  Enerzijds is er het GPU segment die producten levert aan gespecialiseerde markten, zoals de gaming wereld. Anderzijds is er de Tegra afdeling waarbij de focus ligt op de mobiele sector.

In de beginperiode maakte Nvidia naam en faam binnen de gaming wereld. Zo werd Nvidia verkozen door enkele grote spelers binnen de IT-wereld tot exclusieve partner. Nvidia werd bijvoorbeeld verkozen tot de exclusieve toeleveranciers van Microsoft voor grafische kaarten bestemd voor de X-Box console. Nvidia heeft zonder twijfel de standaard gezet voor grafische kaarten en grafische stuurprogramma’s. Hiernaast is het bedrijf ook wereldleider in de artificiële intelligentie, elektronica voor zelfrijdende auto’s en software & hardware voor datacenters. Voor deze sectoren wordt een enorme groei verwacht het komende decennium. Misschien wat onverwacht, maar ‘gaming’ is het grootste deel van de entertainment industrie. In 2018 was de gaming wereld naar schatting $ 125 miljard waard. Tegen 2021 zou deze sector $ 180 miljard omzet creëren. Nvidia is met andere woorden actief en soms marktleider in grote sectoren met een mooi groeipotentieel.

Hoe is Nvidia zo sterk gegroeid?

In eerste instantie begon het allemaal met de grafische kaarten van Nvidia. In 1995 lanceerde Nvidia hun eerste product de NV1. Deze grafische kaart kwam er in de vorm van PCI-kaart. Een jaar later kwam Nvidia met de eerste Microsoft DirectX. Een API die het mogelijk maakt om eenvoudig games te ontwikkelen op Windows. Doorheen de jaren is het technologiebedrijf haar producten ook aan de man gaan brengen in andere sectoren zoals de automobielsector. Nvidia wist goed in te spelen op de groeiende en opkomende markten. In 2017 wist ze ook ten volle te profiteren van de cryptohype. Voor het mijnen van deze digitale munten zijn krachtige grafische kaarten en processors noodzakelijk. En laat net Nvidia marktleider zijn in deze hardware.

Aandeel Nvidia

NVDA – Het aandeel Nvidia begon te noteren op de Nasdaq in januari 1999 en kan teruggevonden worden via het symbool NVDA. Ook bij grote institutionele investeerders sprong het aandeel Nvidia in het oog de afgelopen jaren. Vanguard Group en BlackRock zijn partijen die zich hebben ingekocht bij Nvidia met respectievelijk 6.78 en 6.21 procent. De CEO van IT-bedrijf heeft met 3.87 procent van de aandelen ook een aardig deel in handen. De Japanse Softbank behoort eveneens tot de institutionele investeerders met inleg van $ 3 miljard. Maar deze laatste partij heeft laten weten hun aandelen Nvidia te verkopen in 2019 (met een mooie winst). Hun winst is deels vastgeklikt via opties. Wie graag de basis van opties onder de knie krijgt, kan starten met het artikel: “Handelen in opties; de basis” te lezen.

Exact vijf jaar geleden stond het aandeel Nvidia aan ongeveer $ 15. Op dit moment staat Nvidia rond de $ 135 en de all time high werd begin dit jaar bereikt op een hoogte van $ 292. Wanneer we de lange termijn grafiek bekijken zien we dat het hier gaat om een gezonde daling. Vaak hebben aandelen een soort reset nodig ,na een stijging die jaren heeft aangehouden, alvorens de stijgende trend zich kan verder zetten. Dit is ook de reden dat u als belegger af en toe tussentijds winst moet nemen.

Analyse langetermijngrafiek aandeel Nvidia

Een technische analyse van het aandeel Nvidia leert ons dat de huidige correctie kan aanzien worden als een koopopportuniteit. Het aandeel is gezakt tot de 61 % – 76 % Fibonacci retracement. Ook lijkt deze zone een steunzone te zijn wanneer we terugkijken naar begin 2017. Gezien de huidige volatiele marktomstandigheden kan geen kwaad om te wachten tot een wekelijkse candle bullish sluit, ter confirmatie. Wie de fibonacci indicator nog niet kent, kan het artikel: “Voorspelt de fibonacci indicator exacte in- en uitstapmomenten?” lezen.

Koers aandeel Nvidia

Aandeel Nvidia versus aandeel AMD

Één van de grootste concurrenten van Nvidia is het bedrijf Advanced Micro Devices (AMD). Het aandeel Nvidia staat op dit moment ongeveer 55 procent onder de all-time-high. Terwijl het aandeel AMD bij benadering 45 procent onder haar all-time-high staat. Hieronder bekijken we via enkele cijfers en ratio’s, hoe het bedrijf is geëvolueerd doorheen de jaren. Wie meer fundamentele cijfers en ratio’s over het aandeel Nvidia wenst te bekijken, kan terecht op de fundamentele pagina van Nvidia.

Omzet in miljoenen

Historische omzet Nvidia

Terwijl AMD haar omzet de afgelopen vijf jaar met 22,7 procent zag stijgen, wist Nvidia haar omzet 129,9 procent te laten stijgen. Ook de verwachte omzet voor 2019 (t.o.v. 2018) zou sterker stijgen bij Nvidia. AMD en analisten verwachten een jaarlijkse omzetstijging dit jaar met 6,5 procent. Nvidia verwacht dit jaar een stijging met 25,7 procent.

Return on sales of operating margin (%)

Return on sales Nvidia

Deze ratio is de verhouding tussen de winst (voor aftrek van interesten en belastingen) en de netto omzet. Deze ratio geeft weer hoe efficiënt het bedrijf is en wordt vaak gebruikt als een vergelijkingsratio tussen bedrijven. Het voordeel van deze vergelijkingsmethode is dat bedrijven van verschillende groottes met elkaar vergeleken kunnen worden. Fundamentele beleggers opteren voor een bedrijf met een hoge operating margin. Uit bovenstaande tabel blijkt dat Nvidia veel efficiënter is dan de concurrent AMD.

Return on average assets (%)

Return on average assets Nvidia

De ROA ratio geeft weer hoe winstgevend een onderneming is ten opzichte van het totaal vermogen dat geïnvesteerd is. Het kengetal wordt dan ook berekend door de nettowinst te delen door het totaal vermogen. Wat de rentabiliteit op het totaal vermogen betreft scoort Nvidia ook hier beter dan de concurrent AMD.

Dividend aandeel Nvidia

Het dividend is niet bij iedere belegger doorslaggevend maar kan een mooie extra betekenen voor het potentieel rendement. Voor de volledigheid vindt u hieronder een vergelijkende tabel van het bruto dividend.

Historisch dividend Nvidia

Voorspellingen voor het aandeel Nvidia in 2019

Wat verwachten de analisten en wat verwacht Nvidia zelf van de toekomst? De top van het IT-bedrijf verwacht in 2019 een omzet van $ 12.21 miljard en dit zou volgens hen in 2020 kunnen doorgroeien tot $ 13.02 miljard. Het management ziet de winst per aandeel voor 2019 op $ 6.88 en voor 2020 op $6.68. Voorspellingen zijn uiteraard maar verwachtingen. Zeker in het huidige beursklimaat waar een handelsoorlog en brexit centraal staan. Meer info over de brexit en de beleggingsopportuniteiten leest u in: ‘Beste brexit aandelen: munt slaan uit de brexit’.

  • Mediakanalen maken steeds meer gebruik van beeld i.p.v. tekst. Hierdoor wordt verwacht dat de vraag naar GPU de komende jaren enkel maar zal toenemen.
  • Steeds meer en meer bedrijven maken gebruik van een cloud. Het gebruik hiervan heeft voordelen op het vlak van schaalbaarheid, kosten en efficiëntie. Deze clouds maken gebruik van datacenters. Nvidia levert rekenkracht voor dergelijke projecten waardoor een stijgend gebruik hiervan kan bijdragen tot betere bedrijfsresultaten van Nvidia.
  • Er wordt verwacht dat de roboticasector tegen 2025 zo’n $ 500 miljard omzet zal genereren. Tegen eind dit jaar zou dit ongeveer $ 100 miljard zijn. Nvidia is één van de eerste bedrijven actief in de halfgeleiders die deze markt penetreert. Doordat Nvidia er vroeg bij is zou dit de prijs in 2019 kunnen ondersteunen eenmaal de bodem gevonden is.
  • Tegen 2020 zal Nvidia producten leveren aan autoproducent Volvo om hen te ondersteunen in de productie van zelfrijdende auto’s. Vermoedelijk kan ook dit positief zijn voor de prijs van het aandeel Nvidia.

Aandeel Nvidia kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel NIO - elektrische auto - er hangt elektriciteit in de lucht
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws