De beste game aandelen voor 2019

Klopt het cliché dat gamen voor kinderen is? De entertainment industrie en ook de beleggers denken alvast van niet. De game industrie is geëvolueerd van buitenbeentje tot volwaardige sector die de interesse heeft opgewekt van de doorsnee belegger. Het klimmen van meerdere game aandelen de afgelopen jaren, lijkt het startschot te zijn van een ongebreidelde belangstelling. Beleggers zijn op zoek naar de beste game aandelen.

De onderwerpen die worden besproken in dit artikel over gaming:

  • Evolutie van de game-sector.
  • Engagement in de lift.
  • Extra inkomsten voor de industrie.
  • De beste game aandelen 2019.

Beleggen in game aandelen

beleggen in game aandelen 2019

Evolutie van de game-sector

In het verleden was het zo dat een gamebedrijf slechts één inkomstenstroom had, nl: de verkoop van een spelletje. Dit had tot gevolg dat het moeilijk was om een verwachte omzet te becijferen. Alles hangt namelijk af van de hype rond de game. Maar vandaag de dag is de aankoop van een game maar één deel van de omzet die de gamebedrijven realiseren. Frequent worden er toernooien georganiseerd door de gamesector waarbij het prijzengeld vaak oploopt in de miljoenen. U kan zich voorstellen welke aantrekkingskracht dit heeft op gamers die maar al te graag wat inschrijvingsgeld neertellen om te participeren.

Engagement in de lift

De algemene betrokkenheid was nog nooit zo hoog. Wie denkt dat de game-industrie enkel de focus legt op de kinderen en jongeren slaat de bal volledig mis. Wist u dat er professionele gamers zijn die vaak nog eens een niet te versmaden sponsorcontract in de kast hebben liggen? Ook komen er nieuwe populaire diensten uit. Een voorbeeld hiervan is Twitch.

Twitch is een dienst van Amazon waarbij u met een eenvoudig bezoek van de website, kan meekijken hoe andere spelers gamen. Alles is live en er is de mogelijkheid om te chatten met spelers en kijkers. Twitch heeft per dag meer kijkers dan de Amerikaanse televisiezender CNN. Dit om maar aan te tonen hoe groot de betrokkenheid is in de gamesector. En het lijkt erop dat dit op zijn minst zal aanhouden, om niet te zeggen stijgen.

Extra inkomsten voor de game-sector

Het probleem van de gamesector was dat de bedrijven afhankelijk waren van de moeilijk te voorspellen verkopen. Maar hier werd goed omheen gewerkt door middel van in-game-aankopen. Hierbij gaat het vaak om extra features die zijn toegevoegd in het spel en kunnen worden aangekocht. Doel van deze toevoeging is om het spel persoonlijker te maken, meer betrokkenheid te realiseren en uiteraard als hoofddoel meer omzet voor de ontwikkelaar.

Wat houden de features in? Er kunnen extra levels worden gespeeld wanneer u beslist de features te kopen. Vaak kan u bovenop de extra levels ook het personage, waarmee u speelt, personaliseren. Denk maar aan een andere gevechtsuitrusting, andere wagens,… De gameproducenten komen gebruikelijk met deze features wanneer het spel al enkele maanden op de markt is. Het ‘nieuwe’ is er dan af en vaak is het spel reeds uitgespeeld. Een geniale zet van de game-industrie om dan met nieuwe levels en nieuwe features voor de dag te komen. En dit alles brengt extra geld in het laatje voor in wezen hetzelfde spel.

beleggen in game aandelen - beste game aandelen 2019

Wat wordt verwacht van de game aandelen en game-industrie?

Indien u zich afvraagt hoe groot de game-industrie is, kan ik u de volgende cijfers meegeven. In 2016 was de omzet uit de sector goed voor $ 100 miljard. Vorig jaar (2018) werd afgeklokt op $ 137 miljard volgens ‘Global Games Market’ van Newzoo. De gigantische cashflow die deze bedrijven realiseren dragen bij aan de snelle evolutie van de industrie. Het online magazine Venturebeat berekende dat tegen 2021 de wereldwijde omzet voor de game-sector uitkomt op $ 200 miljard. Dit is vergelijkbaar met een jaarlijks bruto nationaal product van landen zoals Griekenland, Nieuw-Zeeland en Algerije.

De beste game aandelen 2019

Aandeel Tencent – 700

Tencent is een Chinese holdingmaatschappij die actief is in de entertainment- en mediasector. Het bedrijf haalt ongeveer de helft van de inkomsten uit haar game-activiteiten en is één van de grootste technologiebedrijven ter wereld.  De oprichting gebeurde 30 jaar terug en in 2004 was er een beursgang op de Hong Kong Stock Exchange.

Het Chinese bedrijf heeft heel wat belangen in innovatieve bedrijven zoals Snap Inc, Spotify en Tesla. Het feit dat 50 procent van de werknemers op de R&D-afdeling werken, doet vermoeden dat Tencent alles op alles zet op het vlak van innovatie. Tencent is de ontwikkelaar van de populaire chatapplicatie WeChat, de Whatsapp van Azië. Maar WeChat gaat verder dan louter een applicatie, u kan ook producten zoals bijvoorbeeld vliegtuigtickets kopen. Het risico is wel dat er grote bemoeienissen zijn van de Chinese overheid. Zo is het al vaker gebeurd dat games van Tencent werden verboden. Het Chinese conglomeraat commercialiseert de games via het distributieplatform WeGame.

Het aandeel Tencent is bij de beste game aandelen 2019 met een koersstijging van meer dan 20 procent.

Aandeel Take-Two Interactive – TTWO

Take-Two is een interactief softwarebedrijf met haar hoofdkantoor in New York. De spelletjes die worden ontwikkeld door het bedrijf worden gecommercialiseerd via de labels Rockstar Games, Private Division en 2K. één van de populairste games van Take-Two Interactive is Grand Theft Auto. Het bedrijf stelt zelf in haar jaaroverzicht 2018 dat de afhankelijkheid van Grand Theft Auto een risico inhoudt. 39.7 procent de gecreëerde omzet kwam in oorsprong van het spel Grand Theft Auto (GTA). De laatste versie GTA 5 was één van de populairste games in de geschiedenis van de game-industrie. Er wordt onder de gamers en beleggers sterk uitgekeken naar GTA 6. Maar volgens de verwachtingen zou dit pas tegen 2022 uitkomen.

Vorig jaar behoorde Take-Two Interactive tot de top 5 beste game aandelen. Helaas doet het aandeel het dit jaar minder. Hoewel er op de onderstaande grafiek een mogelijke bodem wordt opgetekend. Tot nog toe staat het aandeel Take-Two Interactive op min 6 procent voor 2019.

Aandeel Ubisoft Entertainment – UBI1

Ubisoft is een Franse ontwikkelaar van videogames. Het is eerder een klein bedrijf met een beurswaarde van ongeveer € 9 miljard. Maar desondanks heeft Ubisoft wel al enkele schotten in de roos gemaakt. Het bedrijf is namelijk de maker van het immens populaire Assassin’s Creed en Far Cry. Ze weet ook een mooie extra omzet te creëren door de in-game-aankopen. Verder ligt er een grote focus op China. Doordat de game-industrie in China zo groot is, heeft Ubisoft een samenwerking met Tencent. Op deze manier heeft Ubisoft een sterke Chinese marktpenetratie.

Voor 2019 staat het aandeel Ubisoft Entertainment op 18 procent winst.

Aandeel Nintendo – 7974

Het bedrijf Nintendo is van Japanse makelij en het aandeel wist in 2016-2017 enorm te profiteren van de Pokémon-Go-hype. In enkele weken tijd wist het aandeel Nintendo te verdubbelen in waarde. Maar toen de storm ging liggen, corrigeerde het game aandeel naar het startniveau. In 2018 werd Switch het best verkochte spel/console van 2018 met 14.49 miljoen verkochte units. Hierdoor steeg de omzet jaar op jaar met 16 procent. De totale omzet van het game-bedrijf kwam uit op $ 9.2 miljard. Het lijkt erop dat Nintendo met de lancering van de nieuwe console het tij heeft kunnen doen keren. Het aantal verkochte units zit in de lift en ook de hoeveelheid spelletjes die er kunnen worden op gespeeld neemt toe.

Voor 2019 staat de koers van het aandeel Nintendo op 19 procent winst.

Beleggen in game aandelen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus in game aandelen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

beleggen in blockchain technologie - blockchain aandelen - ETF voordelen
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Gerelateerde artikelen

Profiteer ook van beleggen met een voorsprong

LYNX biedt u vele voordelen en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers van België

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Onze brochure met uitgebreide informatie over online beleggen en daytrading bij LYNX
  • Onze tarievenlijst: aandelen, opties, futures, forex, ETF's & sprinters
  • Uw openingsformulier
Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker