Artikel laten voorlezen
De hedge funds hebben zonder twijfel iets mysterieus. Ze lijken soms wel de oppergoden van Wall Street. Maar is dit wel zo? Hebben handelaren binnen een hedge fund specifieke skills die een ander niet heeft? Of zijn het mensen van vlees en bloed die ook geregeld fouten maken? De waarheid komt bovendrijven in dit artikel.

De onderwerpen waarover we het zullen hebben:

  • Wat is een hedge fund?
  • Verschillen tussen hedge funds en beleggingsfondsen
  • Risico’s bij het participeren in een hedge fund
  • 2-20 regel
  • Europese hedge funds

hedge fund

 

Hedge fund betekenis

Hedge fund bestaat uit de twee woorden ‘hedge’ en ‘fund’. Wanneer beide woorden afzonderlijk worden bekeken, komen we tot een andere conclusie dat u zou verwachten. Hedge betekent zich indekken voor risico’s. Ondanks deze betekenis hebben Hedge Funds een meedogenloze sfeer over zich hangen. Fund daarentegen betekent het verzamelen van geld bij verschillende individuen om dan de totale som te beleggen in verschillende financiële producten.

Hedge funds bezitten de vrijheid om allerhande financiële producten in portefeuille te hebben. Het stopt niet bij obligaties en aandelen, er kunnen ook futures, opties, swaps, valuta’s en andere producten in het portfolio zitten. Hedge funds kunnen ook aandelen shorten en zo potentieel rendement behalen wanneer de koers van het betreffende effect zakt. Enkele van ’s werelds bekendste hedge funds zijn Bridgewater, Citadel en Soros Fund Management.

Verschil tussen hedge funds en beleggingsfondsen

Er zijn aspecten van een hedge fund die we ook terugvinden bij een beleggingsfonds. Ze verzamelen allebei financiële middelen om deze vervolgens op een professionele manier te gaan beheren.

Maar er zijn ook fundamentele verschillen tussen beide vehikels. Zo zal het management van een hedge fund vaak zelf een grote inleg hebben in het effect. Bij een gemengd beleggingsfonds zal dit minder het geval zijn. Voor hedge funds gelden er ook andere juridische regels dan voor gemengde fondsen. Een doorsnee beleggingsfonds heeft enkel de mogelijkheid om long te gaan. Terwijl hedge funds de vrijheid hebben om ook short te gaan. Maar het idee dat alle hedge funds zowel long als short gaan, moet uit de wereld geholpen worden. Er bestaan zeker hedge funds die enkel long strategieën hanteren.

hedge fund kantoor

Risico’s bij beleggen via hedge fund

Naast het superioriteitsgevoel die bij vele van deze fondsen leeft, zijn er een heleboel valkuilen. Hieronder een greep uit de lijst.

Transparantie
Het is altijd belangrijk om te weten waarin u belegt. Dat is één van de eerste lessen die elke beginnende belegger meermaals te horen krijgt. De transparantie bij hedge funds is niet vanzelfsprekend want er heerst in die wereld een cultuur van geheimzinnigheid. Er moet door het management een evenwicht gevonden worden tussen de vertrouwelijkheid bewaren van de beleggingsstrategie en de transparantie waaraan de beleggers noodzaak hebben. Voor het hedge fund zelf is het, naast vertrouwelijkheid, ook van belang om niet bij elke nieuw ingenomen positie in twijfel te worden getrokken door individuele beleggers die ingestapt zijn in het effect.

Lock up period
Wanneer u ervoor kiest om in zee te gaan met een hedge fund, dan moet u zich realiseren dat er vaak lange lock up periods overgaan alvorens u het geld uit het hedge fund kan halen. Het geld dat u parkeert bij een hedge fund kan niet als liquide beschouwd worden en bovendien is de minimale inleg ook best wel aanzienlijk. Let wel dat de lock up periods bij elk hedge fund verschillen. Deze periodes zijn er om de stabiliteit van de portfolio te garanderen.

Risicovolle beleggingen
Na de crisis van 2008 hebben hedge funds het imago dat ze hoofdzakelijk beleggen in risicovolle assets. Dit zal verschillen van hedge fund tot hedge fund maar het is hun bedoeling om een beter rendement te behalen dan de brede markt. Dit is natuurlijk ook waarom beleggers bij hedge funds aankloppen; Vaak wordt er gekozen voor meer risicovolle of illiquide assets om een hoger potentieel rendement na te streven. Wanneer de performance van verschillende hedge funds naast de performance van de S&P 500 wordt gelegd, valt het op dat de grote meerderheid minder goed presteert dan de brede aandelenindex.

Business model
Managers van een hedge fund worden vergoed op basis van de winst die wordt gemaakt. Dit heeft een pervers effect dat als een groot nadeel kan beschouwd worden van hedge funds. Stel dat een hedge fund 25 procent van de gerealiseerde winst voor zich kan houden als performance fee. Het hedge fund verliest zelf niks als er verlies wordt gedraaid. Dit verlies komt namelijk terecht bij de klanten van het effect. Het management van een hedge fund heeft op deze manier een incentive om risicovolle posities in te nemen. Er is voor hen enkel een opwaarts potentieel in dit business model.

Faillissement
De kans dat een hedge fund out of business gaat, is groot. Volgens de studie ‘Hedge Funds: risk & return’ van Burton Malkiel en Atanu Saha was in 2004 slechts 25 procent van de hedge funds die gestart waren in 1996 nog actief. Recent zijn er niet meer dit soort studies uitgevoerd. Waarschijnlijk zijn er fundamentele wijzigingen geweest na de crisis in 2008/2009. Maar in de financiële wereld wordt nog steeds aangenomen dat er een hoge graad van faillissementen heerst in de hedge fund-wereld.

Hedge fund risico's

2 – 20 regel

Wanneer we het hebben over de vergoeding die vele hedge funds vragen, moet we het hebben over de 2 – 20 regel. Deze vergoedingspolitiek wordt door een groot aantal hedge funds gehanteerd. Een vergoeding van een hedge fund bestaat uit een ‘management fee’ en een ‘performance fee’.

De 2 slaat op de management fee die in rekening wordt gebracht door de hedge funds. Er wordt met andere woorden periodiek, doorgaans jaarlijks, een fee van 2 procent van het beheerd vermogen in rekening gebracht. Een hedge fund dat € 500 miljoen beheert, zal in dit voorbeeld jaarlijks € 10 miljoen aan management fee aanrekenen. De management fee wordt gebruikt om het loon van de werknemers en allerhande administratieve kosten te betalen.

De 20 slaat dan weer op de performance fee. Wanneer het effect een bepaalde benchmark overstijgt in performantie, dan wordt er 20 procent performance fee aangerekend. De magische grens waarbij een hedge fund de performance fee mag aanrekenen, noemt de hurdle rate. Stel dat een hedge fund een hurdle rate heeft van 5 procent. Dan zal het effect pas 20 procent performance fee mogen aanrekenen wanneer de winst de 5 procent overstijgt. Het gedeelte waarop de 20 procent van toepassing is, verschilt van effect tot effect. Soms gaat het over het gedeelte van de winst die boven de 5 procent ligt. Maar andere fondsen nemen gelijk 20 procent over de volledige winst. De performance fee wordt gebruikt om bonussen uit te keren. Het grootste deel hiervan vloeit naar de hedge fund managers.

Hedge funds maken soms hun eigen variant op de 2 – 20 regel. Het meest extreme geval vinden we terug bij de hedge fund manager Steve Cohen. Hij hanteert met zijn effect SAC Capital 3 procent management fee en een duizelingwekkende 50 procent performance fee.

Hedge funds in Europa

Europa is  na Amerika de regio met de meeste hedge funds. Ongeveer 20 procent van de AUM (assets under management) komt uit Europa. Groot-Brittannië is zonder twijfel de absolute nummer één in Europa. Er zijn in Groot-Brittannië 5 keer meer hedge funds dan in Zwitserland, de nummer  twee. Natuurlijk is het moeilijk te voorspellen of de brexit Groot-Brittannië van de eerste plaats zal duwen, maar een daling lijkt niet onwaarschijnlijk. De andere Europese top 5 landen met de meeste hedge funds zijn Zwitserland, Zweden, Frankrijk en Nederland.

Zelf beleggen in aandelen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf te beleggen in aandelen. Bekijk het complete aanbod van LYNX:

 

 

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.