Aandeel Colruyt: het vaccin voor uw portefeuille?

Ten gevolge van de uitbraak van het coronavirus kende de BEL20 enkele bloedrode dagen. Ook het aandeel Colruyt werd initieel meegetrokken in de algemene baisse. Toch wist het aandeel Colruyt iedereen te verbazen met stijgingen van enkele tientallen procenten, een lichtpuntje in de BEL20. Het aandeel leek immuun te zijn voor het virus.

Het is niet de eerste keer dat het aandeel Colruyt het buitenbeentje is van de Belgische sterindex. Als zwarte schaap van de BEL20 presteerde het aandeel Colruyt het slechtst in 2019. Ook nu de BEL20’ers weer volop aan het recupereren zijn, daalt het aandeel Colruyt langzamerhand in waarde.

Waarom steeg de koers in tijden van crisis? En waarom presteerde het voordien zo slecht? U leest het hier.

Wat u hier te weten komt over het aandeel Colruyt:

Colruyt aandeel

Aandeel Colruyt: immuun voor coronavirus?

Tijdens de afgelopen horrorperiode waren er enkele aandelen die toch nog goed wisten te presteren. Het aandeel Colruyt wist op één dag 21 procent terug te klimmen, op twee dagen tijd zelfs bijna 40 procent. Proximus is nog zo’n voorbeeld, het kon in deze periode rekenen op meer telefoons en een verhoogd internetgebruik. Tegelijkertijd daalde de koerswaarde van aandelen zoals Sofina en Barco met 11 à 12 procent.

Dat fenomeen valt te verklaren doordat zij volop konden profiteren van situaties zoals deze. Aangezien de bevolking in lockdown zat kon Colruyt rekenen op een grote stroom klanten. Mensen wouden zoveel mogelijk goederen inslaan om deze periode door te komen, de media benoemt het wel eens met de term ‘hamsteren’. Dat verklaart ook de bovengemiddelde vraag naar aandelen van supermarktketens.

Het aandeel Colruyt heeft over het algemeen minder last van crisissen en wordt daarom ook als een anticyclisch aandeel aanzien. Kepler Cheuvreux, een bekend Frans beurshuis, dacht daarbij ook dat de winst per aandeel met vier à zeven procent kon verhogen. Het verhoogde zijn advies naar ‘houden’, met een koersdoel van €42. Ook beurshuis Jefferies veranderde zijn advies van ‘underperform’ naar ‘houden’, het koersdoel bedroeg €39. Let op: beide koersdoelen zijn significant lager dan de huidige koers (€48,30).

Nu de coronastorm deels gaan liggen is, lijkt het erop dat beleggers hun geld weer in andere aandelen stoppen. De koers van het aandeel Colruyt wist de bovengrens van €60 niet te doorbreken, en waardeert momenteel 20 procent lager op €48,30. Dankzij het optimisme inzake corona lijkt het patroon op korte termijn ingezet te zijn.

Opmerkelijk is dat het aandeel Colruyt feller reageerde op het coronavirus dan op de beurscrash van 2008.

Wat is Colruyt?

Colruyt Group werd in 1928 als groothandel in voeding opgericht door Franz Colruyt. Koloniale goederen zoals koffie en kruiden werden in grote hoeveelheden aangekocht en verkocht in Lembeek nabij Brussel. In het begin leverde Colruyt enkel aan lokale kruidenierswinkels in de buurt, maar al snel veroverde hij heel Brussel.

Na het verder uitbouwen van de groothandel stierf Franz Colruyt en nam zoon Jo Colruyt de zaak over. Dankzij hem schakelt Colruyt over naar nieuwe zelfbedieningswinkels in de plaats van het leveren aan kruideniers. Zo werd de eerste ‘Super Boni’ geopend in 1959. Later, in 1976, verandert de naam officieel naar Colruyt.

Door middel van automatisering kreeg Colruyt steeds een competitief voordeel tegenover concurrenten. Voorraadbeheer, leveringen en bestellingen werden constant geoptimaliseerd en zorgen voor een daling in kosten.

Jef Colruyt, zoon en opvolger van Jo Colruyt, breidde het bedrijf verder uit door een overname van Dreamland. Het bedrijf is momenteel internationaal actief in groothandel, export, techniek en automatisering. Ook Eoly, producent van energie via windmolens, behoort tot het portfolio van de Colruyt Group.

Nieuws over aandeel Colruyt

Op donderdag 30 juni nam Colruyt een meerderheidsbelang in dataspecialist Daltix. Daardoor wordt Colruyt hoofdaandeelhouder met maar liefst 65 procent van de aandelen. Op die manier kan Colruyt een beter inzicht krijgen over het consumentengedrag en de prijzen. Daarnaast heeft de groep ook de optie gekregen om 100 procent van de aandelen op termijn te kunnen overnemen.

De jaarresultaten van Colruyt lagen in lijn met de verwachtingen. Door de corona-uitbraak werd het resultaat grotendeels beïnvloed. Dat komt omdat de winkels hogere volumes verwerkten, maar tegelijk deden non-food, foodservice en brandstof het minder goed. Daardoor steeg de omzet met 1,7 procent tot €9,581 miljard. Het bedrijfsresultaat steeg met 5,5 procent tot €511 miljoen.

Wat ook niet onbelangrijk is, is het feit dat Colruyt een deel van zijn marktaandeel verloren is. Dat daalde van 32,3 procent naar 32,2 procent.

Aandeel Colruyt: prestaties 2019

Concurrentiestrijd

Op 19 juni daalde de koers van het aandeel Colruyt het hevigste ooit. Dat komt omdat het bedrijf aankondigde dat het een sterkere prijs- en promodruk verwacht voor het jaar 2019/2020. Onder andere de komst van concurrent Jumbo, een keten van onze noorderburen, zorgt voor problemen. Op korte termijn verloor het aandeel Colruyt een vierde van zijn waarde en zakte later nog verder door. Vlak voor de duik stond het aandeel Colruyt gewaardeerd op zijn hoogste koers ooit.

De Nederlandse supermarktketen Jumbo opende op woensdag 6 november zijn eerste winkel in België. In 2020 wenst het bedrijf 14 tot 17 vestigingen daar aan toe te voegen. Jumbo wenst niet alleen de Belgische supermarktketens het vuur aan de schenen te leggen, maar ook eigen landgenoot Albert Heijn. Volgens de Rijksuniversiteit Groningen zijn Nederlandse supermarkten heel efficiënt georganiseerd en zijn ze op vlak van kostprijs acht à tien procent goedkoper dan Belgische concurrenten. Ook Albert Heijn kondigde eerder al zijn uitbreidingsplannen voor België aan.

Financieel economist Tom Simonts van KBC zei: “Op het moment dat Jumbo aankondigde dat het naar België kwam, kreeg het aandeel van Colruyt een tik, maar het herstelde vrij snel. De resultaten van de distributeurs liggen overigens in lijn met de verwachtingen. Grote marges boeken ze niet, maar ze houden wel stand.”

De toenemende buitenlandse concurrentie brengt echter ook voordelen met zich mee. Op die manier zijn de Belgische warenhuisketens verplicht om in te zetten op vernieuwing en diversificatie van het aanbod.

Aandeel Colruyt vergeleken met andere BEL20-leden

Naar het einde van het jaar toe werd het steeds duidelijker dat het aandeel Colruyt het slechtst presteerde van alle BEL20’ers. Op Telenet na was het aandeel Colruyt de enige daler van dit jaar, het verloor iets meer dan 22 procent van jaar-op-jaar. Hieronder een opsomming.

BEL20-aandeel Ticker Stijging/Daling 2019
Galapagos GLPG 131%
ArgenX ARGX 70%
Barco BAR 63%
Ageas AGS 42%
Aperam APAM 34%
AB InBev ABI 31%
Groupe Bruxelles Lambert GBLB 28%
Umicore UMI 27%
KBC KBC 25%
Cofinimmo COFB 24%
Warehouses De Pauw WDP 24%
Solvay SOLB 24%
ING Group INGA 21%
Sofina SOF 18%
Proximus PROX 15%
Ackermans & Van Haaren ACKB 8%
Ontex ONTEX 6%
UCB SA UCB 2%
Telenet TNET -1%
Colruyt COLR -22,30%

 

Als we de prestaties op drie maanden tijd van het aandeel Colruyt met de BEL20 vergelijken, zien we dat het aandeel Colruyt de index versloeg. Zoals we eerder vermeld hebben, heeft het aandeel Colruyt kunnen profiteren van de toenmalige problemen, terwijl het gros van de andere BEL20-aandelen sterk gezakt waren. De laatste weken zien we terug het omgekeerde verhaal waarbij het aandeel Colruyt bezig is aan ‘underperformance’ ten opzichte van de brede BEL20-index.

Aandeel Colruyt: Fundamentele en technische analyse

Aandeel Colruyt: Fundamentele analyse

Het dividend van het aandeel Colruyt bedraagt €1,31, goed voor een dividendrendement aan de huidige koers van 2,7 procent. De payout ratio bedraagt om en bij de 50 procent. Dat betekent dat de helft van Colruyt’s nettowinst uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders. Sinds de eerste uitgifte van dividenden heeft het aandeel Colruyt nog nooit zijn dividend verlaagd. Daarenboven stelde Colruyt aan zijn aandeelhouders voor om het brutodividend te verhogen naar 1,35.

Colruyt beschikt over een competitief voordeel en slaagt erin om hogere marges te creëren dan diens concurrenten. Op die manier bedraagt de operationele marge van het aandeel Colruyt 5,2 procent. Natuurlijk blijft de hoge competitiviteit in de sector een prijsdrukkend gegeven.

Aandeel Colruyt: Technische analyse

Onlangs verscheen op het Kennisportaal van LYNX een technische analyse van het aandeel Colruyt. U leest het in de sectie ‘Technische analyse BEL20-aandelen’

Vooruitzichten voor Colruyt

Wat de precieze impact zal zijn van de komst van Jumbo valt nog af te wachten. Colruyt kondigde aan dat het in 2019/2020 een verhoogde promotie- en prijsdruk verwacht in de Belgische retailmarkt. Ze continueren hun lange termijnvisie en investeren in hun werknemers, efficiëntie, innovatie, duurzaamheid en transformatieprojecten. De klant wordt steeds de laagste prijs gegarandeerd op elk artikel en op elk moment.

Met de opkomst van het coronavirus kon Colruyt rekenen op een tijdelijke verhoging van de inkomstenstromen. Nu corona geleidelijk aan het verdwijnen is verlies de koers langzaam aan waarde. Toch kan de koers gemakkelijk terug naar het niveau van €60 stijgen mocht er een tweede opstoot van corona uitbreken.

Aandeel Colruyt kopen of verkopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, zo ook in het aandeel Colruyt. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel Colruyt zwarte schaap
Jules Lagay

Jules Lagay

Content Writer

Jules Lagay is student Financie- en Verzekeringswezen aan de Hogeschool Gent. Na verschillende financiële vakken zoals portefeuillebeheer was hij gebeten door de beurs. De kers op de taart was een bezoek aan het Mekka van de financiële wereld: Londen. Zijn columns zijn te lezen op het LYNX Kennisportaal.

Gerelateerde artikelen