Aandeel AB Inbev: een nieuwe reus voor uw portefeuille

U hebt al zeker gehoord van het aandeel AB Inbev. Het is al jaren een reus en een leider in de drankensector. Het bedrijf keert ook regelmatig dividend uit waardoor het dus een parel kan zijn voor uw portefeuille. Het aandeel zat echter wel een paar jaar in een kleine neerwaartse trend en het coronavirus bracht ook wat schade toe. Desalniettemin kan het zo zijn dat het aandeel AB Inbev zijn kracht kan tonen in de beurs en een nieuwe langdurige opwaartse trend kan laten beginnen. In dit artikel zullen we dus dieper ingaan op het aandeel AB Inbev en waarom dit een geweldige belegging zou kunnen worden.

De volgende onderwerpen worden besproken over het aandeel AB Inbev:

aandeel Ab Inbev advies

AB Inbev (HOLD, 2% neerwaarts potentieel) is het meest winstgevende en snelst groeiende ‘Fast-Moving Consumer Goods’ (FMCG) bedrijf ter wereld met een EBITDA generatie van niet minder dan $ 22 miljard. Zo zijn ze winstgevender dan Nestlé ($ 20 miljard) en P&G ($ 17 miljard). Het is ook met voorsprong de grootste bierproducent ter wereld met een totale productie van 613 miljoen hectoliter, goed voor een (groeiend) wereldmarktaandeel van 27% (2015: 21%).  Dagelijks worden hun producten gekocht door meer dan 50 miljoen mensen. 170.000 werknemers hielpen mee aan het behalen van een omzet van $ 55 miljard in 2019.

Een gigantisch succesverhaal voor het aandeel AB Inbev

We gaan niet in detail treden over de volledige historie van het bedrijf, maar vele Belgen zullen zich wel herinneren dat AB Inbev gedeeltelijk afstamt van het Leuvense Interbrew. Het bedrijf met zijn sterke merken zoals Stella Artois, Leffe, Hoegaarden en Budweiser fusioneerde in 2004 met het Braziliaanse Ambev. De combinatie Inbev was geboren, de toen al grootste bierbrouwer ter wereld. In 2008 fusioneerde dat bedrijf op zijn beurt met Anheuser-Busch en ontstond AB Inbev. Alsof het nog niet genoeg was, kocht het bedrijf in 2016 SABMiller voor een recordbedrag van maar liefst $ 107 miljard.

Aan de beurskoers van het aandeel AB Inbev te zien, vonden beleggers het allemaal zeer goed gaan tot de overname van SABMiller (die achteraf te duur bleek te zijn). Het aandeel AB Inbev kon bijna onafgebroken, buiten een ‘hickup’ tijdens de chaos van 2009, stijgen van € 6,56 in 2003 naar een hoogtepunt van € 107,9 in november 2015. Maal 17 voor een bierproducent, is niet slecht denken we dan. Toen het nieuws van de overname van het Zuid-Afrikaanse SABMiller bekend gemaakt werd, en met name ook de overnameprijs, was het duidelijk dat beleggers het niet eens waren met de deal.

Het aandeel AB Inbev zakte tot € 54,9 eind december 2018, om daarna toch weer fors terrein goed te maken toen het bedrijf een reorganisatieplan had aangekondigd. Het aandeel AB Inbev steeg opnieuw tot € 89,5 in juli 2019 alvorens terug te zakken en al helemaal te crashen wanneer de pandemie uitbrak en al snel duidelijk werd dat de horeca sector zwaar getroffen zou worden. Het is niet goed zichtbaar op de grafiek hieronder, maar het aandeel is toch alweer +63% hersteld sinds zijn dieptepunt van 18 maart 2020 op € 29,8 en noteert vandaag aan € 48,62. Maar, dat is nog steeds meer dan de helft beneden zijn recordniveau van vijf jaar geleden natuurlijk…

Het is de schuldenlast die zwaar doorweegt in de waardering van het aandeel AB Inbev

Los van het feit dat dit één van de grootste cash machines ter wereld is, is het ook een van de grootste schuldenaars ter wereld. Door alle overnames van de voorbije vijftien jaar torst het bedrijf maar liefst netto $ 95 miljard schulden met zich mee. Voor de technici onder ons, dat is 4,9 keer de EBITDA van 2019. Dat is een ratio waarmee ieder normaal bedrijf op het randje van het faillissement zou staan. Nu krijgt deze cash genererende mastodont voorlopig het voordeel van de twijfel van de beleggers, maar wel aan een fors lagere koers dan die van vijf jaar geleden.

Er wordt nog steeds $ 6 miljard aan vrije kasstroom gegenereerd op jaarbasis, terwijl gemiddeld de helft daarvan naar schuldeisers dient te gaan. Echter wil het management de schulden sneller dan moet afbouwen, waar niemand iets op tegen kan hebben, behalve natuurlijk de mensen die hadden gehoopt op een hoger dividend. Dat zit er volgens ons niet meer in. Zeker nu het erop lijkt dat de pandemie de wereld nog voor een tijdje gaat domineren en het de vraag is of de consumptie van bier ooit nog terugkomt naar het niveau van voor de pandemie.

Aandeel AB Inbev dividend

De opportuniteiten en bedrijfscultuur maken alles goed voor het aandeel AB Inbev

Een andere reden waarom beleggers dit bedrijf nog niet de dieperik ingestuurd hebben, is de wereldklasse van het bedrijf inzake efficiëntie. Dit is een machine en weinig concurrenten kunnen in een dergelijk sneltempo de wereld veroveren zonder ook maar één fout te maken in de supply chain. FMCG blijft een genadeloze sector en klanten appreciëren het enorm dat AB Inbev elk jaar opnieuw zijn enorme volume van 613 miljoen hectoliter bier, zonder hapering kan blijven leveren. Het feit dat de 213 brouwerijen gespreid staan over de hele wereld, en dus dicht bij de klant zitten, helpt natuurlijk wel mee. Maar, ook dát is een slimme zet geweest van het management.

Daarnaast heeft dit bedrijf het voordeel aan zijn omzet die voor maar liefst 70% afkomstig is uit groeilanden zoals China, Brazilië, Mexico, en India – om de grootste maar op te noemen. Dit zijn landen waar de consumptie van bier per consument slechts op één derde van het niveau van Europa of Noord-Amerika ligt. Mochten al die landen op het niveau van de Westerse Wereld komen te liggen, dan betekent dat er een consumptie van 2,3 miljard hectoliter erbij komt. Met een wereldmarktaandeel van 27% betekent dit dat AB Inbev zijn volume zou zien verdubbelen. Stel u voor wat een immense impact op de cash generatie dit zou betekenen. We dromen even van een bedrijf dat $ 44 miljard cashflow op jaarbasis genereert. Dan lijkt de schuldenlast van $ 95 miljard plots veel minder bedreigend. Maar we zijn daar nog lang niet.

Tot slot, zonder te veel in detail te willen treden, willen we u nog meegeven dat de toekomst voor het bedrijf vooral ook in premium producten zal zitten. Toch zeker betreft de meer mature markten. Het marktaandeel van het bedrijf is nog relatief laag met 3% voor premium bier en 20% voor super premium, zoals Stella Artois, Corona, Bluefire, Beck’s en Ribeirão Lager. Nu maakt het bedrijf die achterstand wel razendsnel in, met dank aan China waar het bedrijf zich enorm snel ontwikkelt en nu zelfs al de #1 is voor beide categorieën.

Management en Raad Van Bestuur: niet onafhankelijk genoeg

Het is jammer dat zo’n dergelijk groot bedrijf slechts één vrouw in zijn zeer groot management team van zeventien personen plaatst. Daarnaast bestaat het vijftienkoppige Raad Van Bestuur uit niets minder dan twaalf niet-onafhankelijke leden, wat ook niet helemaal de bedoeling kan zijn. Het is dus duidelijk dat de kleine aandeelhouder absoluut te weinig vertegenwoordigd wordt, en dan krijgt u onvrede bij beleggers. We zeggen niet dat dat de oorzaak is van de dalende beurskoers, maar positief is het niet.

AbInBev aandeel - kwaliteitsparameters

Dus wat is de conclusie voor het aandeel AB Inbev? Het meest winstgevende FMCG bedrijf ter wereld heeft enkele enorme troeven om er aandeelhouder van te willen zijn. Zo mag het bedrijf één op de vier verkochte bieren in de wereld, op hun naam schrijven. Het potentieel is er zelfs dat dit getal verdubbelt wordt, dankzij de groeilanden waar het bedrijf zo sterk vertegenwoordigd is. Maar, de schuld van $ 95 miljard is een zware last om dragen. Bovendien weet niemand wat corona (het virus dan) nog van plan is. Nu al worden bepaalde landen terug nerveus. Zo ging Israël reeds volledig in lockdown, moeten bars in Nederland om 22:00 sluiten, en zelfs volledig voor de komende twee weken in Frankrijk. Ook België kondigde vandaag strengere maatregelen aan. Voorlopig houden we het dan ook bij een HOLD aanbeveling en koersdoel van € 47,3. We kopen opnieuw in vanaf € 40,2.

Disclaimer: dit artikel is geen aanzet tot het uitvoeren van een transactie maar is wel bedoeld uw eigen beslissing te ondersteunen. U bent de uiteindelijke verantwoordelijke van uw transacties.

 

Editorial Credit: rafapress / Shutterstock.com

Bonconsul

Bonconsul

Bonconsul is een one stop shop solution voor mensen die hun zoektocht naar de juiste aandelen gemakkelijk en boeiend willen maken. Het platform is 24/7 online bereikbaar en u krijgt bovendien én nieuwsberichten én waardering én dagelijkse beurstips direct in uw mailbox. Gedaan dus met wachten op dat wekelijkse magazine.

Daarnaast kan u perfect de  transacties vrijwillig volgen indien u dat wenst. Dankzij de samenwerking met LYNX kost een jaarabonnement slechts €199 in plaats van €299. Meer info op www.bonconsul.be of contacteer Bonconsul voor een één op één rondleiding op het platform.

Gerelateerde artikelen