Aandeel AB InBev: een aantrekkelijke belegging?

Aandelen van bedrijven zoals Anheuser-Busch InBev zijn historisch gezien betrouwbare producten om in een portefeuille te hebben. Dat komt omdat het een wereldleider is in zijn sector en het steeds dividenden uitkeert.

Maar het aandeel AB InBev is nog steeds in de ban van het coronavirus. Het aandeel kon al wat herstellen, maar het aandeel AB InBev zag recentelijk toch weer wat moeilijkheden door het coronavirus. Desondanks krijgen beleggers terug moed waardoor het aandeel AB InBev mogelijk het tij kan keren.

Is dit het moment om in te stappen in het aandeel AB InBev? In dit artikel zullen we het bespreken.

Wat u hier te weten komt over het aandeel AB InBev:

Aandeel AB InBev: een aantrekkelijke belegging?

Aandeel AB InBev

Aandeel AB InBev nog steeds in de ban van het coronavirus

Het aandeel AB InBev is het jaar begonnen met een forse daling. Het aandeel is sinds het begin van het jaar 7%  procent gedaald.

Door de nieuwe lockdowns ten gevolge van het coronavirus waren cafés en restaurants genoodzaakt om hun deuren opnieuw te sluiten. Daardoor daalde de verkoop van bier en andere dranken weer drastisch. We kunnen dus zeker stellen dat de lockdown het aandeel AB InBev in een stevige houdgreep vasthoudt.

U moet het aandeel echter nog niet afschrijven. AB InBev is nog steeds een sterk bedrijf met honderden merken op zijn naam en het oplossen van de uitdagingen waarmee het bedrijf momenteel wordt geconfronteerd, zou hun aandeel enorm kunnen versterken.

Schulden

Voordat de pandemie toesloeg, lag het bedrijf AB InBev op schema om hun schulden drastisch te verminderen. De schuld is ontstaan bij de overname van SABMiller in 2016. Maar het virus gooide roet in het eten en AB InBev werd gedwongen een kredietlijn van 9 miljard dollar op te nemen.

Ondanks hoge schulden is het bedrijf er echter in geslaagd hun schulden gestaag en consequent af te betalen. Niet verrassend, want het bedrijf geeft momenteel prioriteit aan het aflossen van hun schulden.

Het bedrijf AB InBev

Anheuser-Busch InBev, beter bekend als AB InBev, is een Belgisch multinational brouwerijketen met thuisbasis in Leuven. Het bedrijf bezit ongeveer 630 biermerken in 150 landen. AB InBev is de grootste beursgenoteerde onderneming van België. In 2019 produceerde het bedrijf maar liefst 561 miljoen hectoliter bier.

Het bedrijf AB Inbev ontstond eerst door een fusie tussen Interbrew, het Belgisch bedrijf en AmBev, een Braziliaans bierbrouwer. Die fusie creëerde het bedrijf InBev. Het bedrijf InBev nam op haar beurt Anheuser-Busch over, een Amerikaans bierbedrijf wat voor AB InBev zorgde.

Interbrew was een Belgisch bedrijf dat ontstond in 1988 uit een fusie tussen twee bekende brouwerijen. Namelijk, Brouwerij Artois en Brouwerij PiedBoeuf (beter bekend als de brouwer van Jupiler). In 2004 fuseerde Interbrew met het Braziliaanse AmBev. Het bedrijf AmBev ontstond in 1999 ook door een fusie tussen de twee grootste Braziliaanse brouwerijen, Antarctica Paulista en Brahma. In 2008 besloot InBev om Anheuser-Busch over te nemen. Het bedrijf Anheuser-Busch was een Amerikaans bedrijf dat in 1852 werd opgericht. De overname van Anheuser-Busch door AmBev maakte het bedrijf één van de grootste bedrijven in consumptiegoederen ter wereld.

Overname van SAB Miller

In 2015 onderhandelde AB InBev samen met SABMiller om tot een fusie te komen. Een heel aantal biedingen van AB InBev werden afgewezen. Toch kwam er in oktober 2015 een overeenstemming tussen de twee partijen. Het bod kwam uit op 44 Britse pond per aandeel. De fusie tussen de twee bedrijven resulteerde in de grootste bierbrouwer ter wereld. Zo kon het bedrijf een marktaandeel van 30 procent realiseren en een jaaromzet van boven 60 miljard.

De toezichthouders keurden de fusie goed, maar er hingen wel een heel aantal voorwaarden aan vast. Zo moest SABMiller een heel aantal merken en activiteiten verkopen aan concurrenten in Europa, de Verenigde Staten, en China.

AB InBev’s merken

AB InBev bezit een heel aantal merken. Het bedrijf classificeert hun merken in drie categorieën: wereldwijde merken, internationale merken en lokale kampioenen. De wereldwijde merken omvatten Budweiser, Corona en Stella Artois. Dit zijn de drie voornaamste merken van InBev die dan ook het meeste succes kennen. De internationale merken omvatten Beck’s, Hoegaarden en Leffe. Dit zijn meestal wel dranken die ook wereldwijd succes kennen, maar die toch steeds specifieke doelgroepen aanspreken. De lokale kampioenen zijn dan de biermerken die enkel populair zijn in bepaalde streken of landen omdat ze daar een sterke traditie hebben, denk maar aan Jupiler in België of Bud Light in de Verenigde Staten.

Cannabisdrank

De plannen van AB InBev om samen met Tilray Inc. een CBD-verrijkt drankje op de markt te brengen, blijven voortduren. AB InBev verbreed op die manier zijn producten door de verkoop van cannabisthee. Concreet is het Labatt, een Canadees dochterbedrijf, dat hiervoor samenwerkt met Tilray, een bekende producent van medicinale cannabis.

Koers AB InBev

AB InBev financiële resultaten

De meest recente financiële resultaten voor AB InBev waren veel beter dan aanvankelijk verwacht, ondanks de impact van de pandemie. Ondanks beter dan verwachte resultaten, nam het bedrijf toch de beslissing om het interim-dividend te schrappen, wat niet goed bij de aandeelhouders viel.

Het bedrijf noemde het doel om schulden af ​​te bouwen de belangrijkste reden om het interim-dividend te schrappen. AB InBev geeft prioriteit aan het afbetalen van schulden ten waarde van 80 miljard dollar.

Het bedrijf rapporteerde een omzetgroei van 4 procent in het derde kwartaal. Een ongelooflijke prestatie gezien het feit dat analisten hadden verwacht dat de omzet met 4 procent zou dalen. De winst daalde echter wel, wat natuurlijk te verwachten was. Het bedrijf rapporteerde in het derde kwartaal een winst van 1,6 miljard dollar. Dit is 35% lager dan in hetzelfde kwartaal in 2019.

Ook de productiekosten stegen met circa 9,5%. Omdat de meeste bars en restaurants gesloten waren, nam de vraag naar verpakkingen voor eenmalig gebruik toe omdat consumenten gedwongen werden om thuis van hun drankje te genieten.

Het bedrijf zal naar verwachting op 24 februari de resultaten van het vierde kwartaal publiceren. De verwachtingen zijn echter beperkt gezien het feit dat er in het vierde kwartaal van 2020 nieuwe beperkingen en lockdowns van kracht gingen.

Resultatenrekening

Balans

Aandeel AB InBev: Technische analyse

Het aandeel AB InBev kende een zeer behoorlijk herstel ondanks de problemen waarmee het bedrijf werd geconfronteerd. Het brak onlangs uit een consolidatie van zes maanden lang in november, waardoor het aandeel AB InBev met 15% steeg. Het aandeel AB InBev begon echter snel zijwaarts te handelen en zakte terug naar de gebroken weerstand die nu als steun fungeert.

Het aandeel bevindt zich momenteel op een belangrijk kruispunt. Als het aandeel AB InBev onder de steun valt, zou dit in de nabije toekomst een verdere neerwaartse beweging voor het aandeel kunnen betekenen. De steunzone is echter buitengewoon sterk, gezien het aantal tests dat het heeft ondergaan. Dus een nieuwe stijging zou heel goed het waarschijnlijkere scenario kunnen zijn.

Als het aandeel AB InBev terugkaatst van het steunniveau, zou een conservatief koersdoel het niveau van € 60 kunnen zijn.

Op de wekelijkse grafiek heeft het aandeel AB InBev nog veel werk om de voortzetting van de opwaartse trend van vóór 2016 weer op gang te brengen. De eerste grote weerstand is het dieptepunt van 2019, dat al een moeilijk niveau voor het aandeel AB InBev is gebleken. En zelfs als het aandeel het dieptepunt van 2019 kan overtreffen, kan de grote zes jaar durende dalende trendlijn het ook moeilijk maken voor het aandeel.

Technisch gezien is het dus een zware strijd, maar het economische herstel zal het bedrijf zeker fundamenteel helpen, wat de nodige kracht zou kunnen geven om het aandeel AB InBev weer omhoog te duwen naar niveaus die sinds 2016 niet meer zijn gezien.

De concurrenten

Heineken

Ook Heineken is stevig toegetakeld door de coronacrisis. Het bedrijf kwam onlangs uit met de jaarresultaten van 2020. Heineken zag een daling van de omzet van bijna 17% en een winstdaling van 17.7%. Wat duidelijk aantoont dat niet alleen AB InBev het moeilijk had. Door de moeilijkheden waarmee Heineken kampt, heeft het bedrijf besloten om ongeveer 8000 banen te schrappen.

Heineken kon ook een daling van 8.1% van het biervolume zien in vergeleken met 2019. Ook het dividend werd hard aangetast. In 2019 bedroeg dit € 1.68 per aandeel, in 2020 bedroeg het slechts € 0.70 per aandeel. Dit representeert een daling van 58%. Het is echter indrukwekkend dat Heineken het dividend niet schrapte.

Carlsberg

Carlsberg is een Deense concurrent van AB InBev dat eveneens één van de grootste brouwerijen is ter wereld. De twee belangrijkste biermerken zijn Tuborg en Carlsberg, en de grootste afzetmarkt is West-Europa.

Carlsberg deed het eigenlijk verrassend goed. Het bedrijf kon beter dan verwachte resultaten neerleggen voor het vierde kwartaal en dat ook nog eens met een plan om het dividend met 5% te verhogen. Hierdoor stegen de aandelen van het bedrijf met 2,5%. Carlsberg meldde dat de Russische markt en de Chinese markt voor heel wat groei hebben gezorgd. Ook alcoholvrije bier was een belangrijk groeifactor, consumptie van alcoholvrije bier steeg 11% in 2020.

China Resources Snow Breweries

Op de Chinese markt zijn er ook nog thuisspelers, China Resources Snow Breweries is daar één van. Deze onderneming heeft zo’n 20% van de Chinese biermarkt in handen. Buiten China is het bedrijf niet zo gekend, maar aangezien AB InBev ook op de Chinese markt bier verkoopt is het interessant te vermelden.

Binnen een tweetal maanden zal het bedrijf zijn jaarresultaten uitbrengen. Uit een interim mededeling op 22 januari 2021 is te lezen dat het bedrijf een winst stijging van niet minder dan 50% zal zien. Dat staat in schril contrast met de dalende verkoop en winst bij AB InBev.

Dit Chinese aandeel heeft een mooi traject kunnen verwezenlijken in 2020. Beleggers in het aandeel konden een stijging van 133% realiseren. Het is dus zeker een aandeel dat in de gaten moet worden gehouden.

Bedrijf Koers Markt-kapitalisatie Winst per aandeel P/E Ratio
Heineken EUR 86.82 € 51.23b € 2.12 26
Carlsberg DKK 963.00 € 18.95b € 45.40 21.1
China Resources Snow Breweries HKD 72.30 € 24.79b HKD 0.79 105.23

 

Wat zeggen analisten over het aandeel AB InBev?

Analisten geven een koersdoel aan voor het aandeel AB InBev van € 72.94. Aan de huidige koers van € 53.60 betekent dat dat het nog flink wat marge heeft om te stijgen. Hieronder enkele van de meest recente beoordelingen.

Beurshuis Advies Koersdoel Datum
UBS Houden € 57.00 05-Feb-21
KBC Securities Kopen € 80.00 02-Feb-21
Goldman Sachs Houden € 54.00 01-Feb-21
HSBC Houden € 57.00 22-Jan-21
Societe Generale Verkopen € 50.00 21-Jan-21
Investec Kopen € 63.00 20-Jan-21
Deutsche Bank Houden € 55.00 16-Jan-21
Berenberg Kopen € 72.10 16-Jan-21
BNP Paribas Houden € 62.00 13-Jan-21
Sanford C. Bernstein & Co Kopen € 71.00 12-Jan-21
JP Morgan Houden € 55.00 11-Jan-21
Jefferies & Co. Kopen € 70.00 08-Jan-21
Credit Suisse Houden € 61.00 08-Jan-21
DeGroof Petercam Kopen € 70.00 28-Dec-20
Kepler Capital Markets Kopen € 67.00 10-Dec-20
Citigroup Kopen € 62.00 02-Dec-20
Morgan Stanley Houden € 61.00 27-Nov-20

 

Hoewel het lijkt alsof er een sterk koopadvies wordt aangeraden dienen beleggers voorzichtig te zijn. Het aandeel AB InBev is nog steeds erg onder invloed van de maatregelen die genomen worden om het virus te bestrijden.

Vooruitzichten aandeel AB InBev

Desondanks de zeer sterke marktpositie, kan het aandeel AB InBev de komende weken nog zwaar onder druk staan. De pandemie heeft ongetwijfeld de vooruitzichten voor het bedrijf op korte termijn verzwakt en het is dan ook geen verrassing dat de financiële cijfers er op dit moment niet al te aantrekkelijk uitzien. Het bedrijf heeft ook een aantal uitdagingen op de lange termijn. AB InBev zal op zoek moeten gaan naar een nieuwe CEO, Carlos Brito zal naar verwachting ergens volgend jaar met pensioen gaan. De verwachting is echter dat het bedrijf de tegenwind zal doorstaan en er sterker zal uitkomen dan vóór de pandemie. Ondanks al deze uitdagingen blijft het bedrijf een zeer interessante belegging. Zodra bars en restaurants weer opengaan, zal dit het aandeel AB InBev zeker ten goede komen.

Aandeel AB InBev kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, ook het aandeel AB InBev. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel Ab Inbev

Editorial credit: rafapress / Shutterstock.com –  Thierry Hebbelinck / Shutterstock.com

Hirgent Cekaj

Hirgent Cekaj

Content writer

Hirgent Cekaj is content writer voor LYNX en student International Business. Naast het schrijven van artikelen voor LYNX, is hij zelf ook al enkele jaren actief in de valutamarkt en aandelenmarkten.