Op 20 april 2020 zakte de olieprijs voor het eerst in de geschiedenis onder de 0 dollar. Hoewel de olieprijs al een tijd onder druk stond, slaagde het er toen in om effectief te crashen. Olieproducenten waren bereid om afnemers geld te betalen wegens een tekort aan opslagruimte.

De olieprijs is sindsdien hersteld en heeft zeer recentelijk $ 60 per vat bereikt. Sinds de crash hebben olie-aandelen echter niet zoveel succes gekend als olie zelf. Zou dit een goed moment kunnen zijn om in olie-aandelen te beleggen? En wat zijn de beste olie-aandelen voor 2021? U leest het hier.

Wat u hier te weten komt:

Beleggen in de beste olie-aandelen

De beste olie-aandelen

Waarom stuikte de olieprijs in 2020?

Wat voordien onmogelijk leek werd realiteit: de olieprijs viel voor de eerste keer onder de nul dollar op 20 april 2020. Wie van zijn leverbare WTI-olie af wilde in mei 2020, diende daarbovenop tot 40 dollar bij te betalen. De crash van de olieprijzen zorgde voor hevige schokken in de oliemarkt, die dankzij het coronavirus al reeds onder druk stond.

Naar aanleiding van de wereldwijde lockdown stonden auto’s, vliegtuigen en fabrieken al een tijdje stil. Door de sterk afgezwakte vraag was er veel minder olie nodig dan voorheen, maar de productie bleef hoog. Ook uit de onderhandelingen tussen de OPEC en Rusland vloeide niet veel positiefs voort.

Invloed van olie-ETF’s

Vooral olie-ETF’s, waar privé-beleggers kunnen speculeren over een stijging van de olieprijs, lagen aan de grondslag van de oliecrash. De beursgenoteerde fondsen beschikten over te veel future-contracten. Bij olie-ETF’s geldt er geen fysieke levering van olie, waardoor de posities koste wat kost gesloten moesten worden.

Tezelfdertijd van de massale verkoop waren oliehandelaren niet bereid om op zo’n grote schaal olie op te kopen, waardoor de prijs in elkaar zakte. Verschillende grote ETF’s, zoals de marktleider United States Oil Fund ETF (Ticker: USO), kondigden hun tijdelijke sluiting aan.

Er vloeiden nog steeds enorme bedragen naar de USO ETF, zelfs na de beslissing van de OPEC-landen om de olieproductie terug te schroeven. De dagen na Pasen alleen al vermeerderde de waarde met 1,5 miljard dollar, waardoor het beursgenoteerde effect kortstondig bijna vijf miljard dollar waard was.

Een zwakke dollar ondersteunt de olieprijs

Een belangrijke relatie waarmee beleggers rekening moeten houden, is de omgekeerde correlatie tussen de waarde van de dollar en de prijzen van grondstoffen. Grondstoffen zullen doorgaans in waarde dalen in een sterke dollaromgeving. En als de dollar zwak is, doen grondstoffen het meestal heel goed. Dit is natuurlijk, zoals alles in de financiële markten, slechts een algemene regel. Er zullen momenten zijn dat er geen verband tussen de twee is.

De belangrijkste reden waarom de waarde van de dollar de prijzen van grondstoffen beïnvloedt, is het feit dat de meeste prijzen van grondstoffen in Amerikaanse dollars gedenomineerd staan. De dollar is natuurlijk de reservevaluta van de wereld. Internationale handel tussen grondstoffen gebeurt meestal, zo niet overal, in dollars. Als de waarde van de dollar daalt, wordt het voor de meeste landen een stuk goedkoper om veel grondstoffen te kopen, waardoor de vraag toeneemt.

Dit is ook één van de redenen waarom olie de afgelopen maanden zo een gezond herstel heeft gekend. De waarde van de dollar is sinds april 2020 enorm gedaald. De redenen voor deze daling van de dollar zijn talrijk, maar één belangrijke reden is de overspoeling van de wereldeconomie met dollars door de Amerikaanse Federal Reserve.

Beleggen in olie | Beste olie aandelen | koers olie

De beste olie-aandelen 2021

2020 was een ramp voor olie-aandelen, er is geen ontkomen aan. Exxon, één van de grootste oliemaatschappijen ter wereld, verloor 36 procent in 2020. Maar zal het vooruitzicht van de olie-aandelen voor 2021 anders zijn? De olieprijs is gestaag aan het herstellen, maar de olie-aandelen blijven stagneren. Dit zou een mogelijkheid kunnen creëren om vroeg in olie-aandelen te beleggen voordat ze hoger oplopen

De Energy Select Sector SPDR Fund

De XLE ETF is een van de meest geraadpleegde ETF’s als het gaat om het meten van de kracht van de energiesector. Het is daarom een must om het ook in dit artikel te bespreken. Als we de grafiek op dagbasis van XLE raadplegen, kunnen we zien dat deze niet echt goed heeft gepresteerd sinds de crash. Dit kan echter in de zeer nabije toekomst veranderen. XLE is potentieel bezig uit een weerstandszone te breken. Een breuk van de weerstand duidt op een beter presterende energiesector voor de komende weken. Op basis van deze informatie ziet beleggen in olie-aandelen er  aantrekkelijk uit.

Beleggen in olie | Beste olie aandelen | koers olie

Olie-aandeel ConocoPhillips

Het eerste aandeel in onze lijst van beste olie-aandelen is ConocoPhillips. Het bedrijf is één van de grootste oliemaatschappijen in de Verenigde Staten met heel wat activiteiten in meer dan twaalf landen. ConocoPhillips produceert olie op veel verschillende manieren en van verschillende bronnen. Horizontaal boren, breken van schalie, oliezandwinning en diepwaterboringen zijn de meest gebruikte methodes voor ConocoPhillips om olie te produceren. Het bedrijf gebruikt echter ook een tal van andere methodes en technieken. ConocoPhillips heeft de activiteiten onlangs versterkt door de overname van Concho Resources. Concho Resources heeft activiteiten in Texas en New Mexico waar het bedrijf zeer goedkope olie produceert via schalie-olievelden.

ConocoPhillips is een aandeel dat wel tegen een stootje kan. De bevoorradingskosten van het bedrijf zijn indrukwekkend laag. Een aanzienlijk deel van de oliereserves van het bedrijf zijn tegen $ 40 per vat geproduceerd. Het bedrijf is dus goed gepositioneerd tegen lage olieprijzen. ConocoPhillips kan dus nog steeds een gezonde cashflow genereren met lage olieprijzen.

Naast een gediversifieerd portfolio, heeft ConocoPhillips ook een zeer goede balans. Het bedrijf is één van de weinige oliemaatschappijen met een zeer hoge krediet-rating en met heel veel cash. ConocoPhillips is dus ongetwijfeld goed gepositioneerd om ook bij lage olieprijzen overeind te blijven. Hierdoor is het aandeel ConocoPhillips één van de beste olie-aandelen die het best de volatiliteit van de sector aankan.

Beleggen in olie | Beste olie aandelen | koers olie

Olie-aandeel Phillips 66

Phillips 66 is één van de grootste en misschien ook wel één van de beste raffinagebedrijven. Het bedrijf heeft verschillende vestigingen in Europa en de Verenigde Staten. Het bedrijf produceert niet alleen olie, maar heeft ook een heel netwerk aan investeringen in de transportatie en opslag van olie via Phillips 66 Partners. Het bedrijf heeft ook investeringen in de chemische industrie via een partnerschap met Chevron. Zo gebruikt Phillips 66 een eigen transportatie netwerk om goedkoop olie te vervoeren naar de raffinaderijen en chemische faciliteiten.

Omdat Phillips 66 een grootschalig netwerk aan activiteiten heeft, is het ook één van de bedrijven met de laagste productie kosten in de oliesector. Het bedrijf investeert alleen in activiteiten of projecten die de winstmarges kunnen verbeteren. Zo heeft Phillips 66 zich gericht op het produceren van kwaliteitsvolle producten, zoals diesel met een ultra laag zwavelgehalte. Dit zijn producten die de winstgevendheid van het bedrijf verbeteren.

Ook financieel ziet het bedrijf er zeer aantrekkelijk uit. Het bedrijf heeft een zeer goede controle van de schulden en heel wat liquiditeit om die schulden op tijd af te betalen. Hierdoor kan Phillips 66 investeren in een hoop nieuwe projecten die voor nog meer winstgevendheid kunnen zorgen. Het aandeel Phillips 66 is dus zeker één van de beste olie-aandelen die fors kan profiteren van de hogere olieprijs.

Beleggen in olie | Beste olie aandelen | koers olie

Olie-aandeel Chevron

Chevron is een echte reus in de olie-industrie en hoewel Chevron al meer dan 140 jaar bestaat, heeft het bedrijf zeker de marktomstandigheden in 2020 gevoeld. Toch lijkt het aandeel klaar voor een gloednieuwe opwaartse trend. Het aandeel zal zeker profiteren van een hogere olieprijs.

Een aantrekkelijk kenmerk van Chevron, is de balans van het bedrijf. De verhouding tussen vreemd en eigen vermogen is ongeveer 0,26. Dit is de laagste rating in de olie-industrie. Het bedrijf heeft een zeer goede buffer voor moeilijke tijden. Het bedrijf blijft in staat om kapitaaluitgaven en een zeer gezond dividend uit te geven.

Het is geen verrassing dus dat Warren Buffett’s Berkshire Hathaway op 16 februari hebben aangekondigd dat ze een nieuw belang van 48,5 miljoen aandelen in Chevron hebben genomen. De stap om Chevron te kopen is niet verrassend. Warren Buffett staat bekend om het aanvallen van noodlijdende bedrijven in sectoren die uit de gratie zijn geraakt bij beleggers. Dit in combinatie met een goede balans, is een typische aankoop van Warren Buffett. In dit artikel leest u meer over Warren Buffett en zijn investeringsstrategie.

Chevron bleef niet stilstaan tijdens de oliecrisis. Chevron gebruikte de crisis om het bedrijf te versterken. Ze gebruikten hun liquiditeit om Noble Drilling over te nemen voor 13 miljard dollar. De kapitaaluitgaven zijn echter nog steeds gedaald in 2020, wat gezien de omstandigheden een opmerkelijke prestatie is. Chevron zoekt naar manieren om het bedrijf te versterken terwijl hun concurrenten slechts proberen te overleven.

Ook technisch ziet het aandeel er ongelooflijk aantrekkelijk uit. Het aandeel bevindt zich momenteel in een consolidatiefase die naar boven zou kunnen uitbreken en zo een nieuwe opwaartse trend zou kunnen starten.

Beleggen in olie | Beste olie aandelen | koers olie

Olie-aandeel Euronav

Het laatste aandeel in dit artikel van de beste olie-aandelen, is het Belgische Euronav. Dit bedrijf is eigenlijk geen olieproducent. Het bedrijf biedt alleen scheepvaartdiensten aan, maar dit is toch een aandeel dat zeker in dit artikel van beste olie-aandelen moet worden vermeld.

Euronav kan ook profiteren van een hogere olieprijs. Euronav is een internationale rederij die zich voornamelijk toelegt op het vervoer van olie over zee. Euronav biedt een complete lijndienst aan met hun eigen grote vloot van olietankers. Hoewel de omstandigheden in 2020 niet goed waren, kon het bedrijf toch een ongelooflijke stijging van de omzet en de nettowinst zien. Het gemiddelde spotdagtarief voor VLCC (Very Large Crude Carriers) bedroeg in 2020 gemiddeld $ 54 600. Ter vergelijking: in 2019 bedroeg het gemiddelde $ 35 874. Het zijn dus hoge tarieven waar Euronav zeker van kan profiteren. Dit zijn dagtarieven die aan Euronav worden betaald door oliemaatschappijen voor het huren van hun tankers.

Beleggen in olie | Beste olie aandelen | koers olie

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:


Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart