De langverwachte beursgang van Coinbase is een feit. De cryptocurrency beurs opende veel hoger dan de referentiekoers, maar de koers zakte ook weer snel weg. Bitcoin en andere cryptocurrency raken steeds meer verbonden met de reguliere markt. Het aandeel Coinbase geeft u via een omweg de mogelijkheid om te profiteren van de handel in cryptocurrency.

 

Aandeel Coinbase

Koers volatiel na beursgang Coinbase – update 16 april

Op woensdag 14 april was het aandeel Coinbase naar de beurs gegaan. Het aandeel is onder het symbool “COIN” te vinden in het handelsplatform en staat genoteerd aan de Nasdaq. De referentieprijs lag rond de $ 250, maar de koers opende op maar liefst $ 381 en daarmee lijkt de beursgang van Coinbase zeer succesvol. Na een korte stijging tot bijna $ 430 ging de koers echter weer hard omlaag. Momenteel staat de koers circa 25% lager dan het hoogtepunt van de eerste dag. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat beleggers na zo’n spectaculair hogere opening wat winst zijn gaan nemen. Bovendien koos het bedrijf voor een direct listing, waarbij bestaande aandeelhouders hun stukken direct kunnen verkopen.

Ook vroegen beleggers zich al snel af of $ 400 per aandeel niet een beetje te veel van het goede is. De beurswaarde was daarmee opgelopen tot boven de $ 80 miljard. Daarmee bleek het bedrijf in één klap meer waard te zijn dan de reguliere beurs-exploitanten New York Stock Exchange (NYSE) en Nasdaq bij elkaar. Op de huidige koers van $ 327 is het bedrijf circa $ 60 miljard waard. Veel analisten zetten vragen bij de waardering. Ze denken dat de waardering te hoog is en wijzen op de (potentiële) concurrentie.

Coinbase ipo beursgang koers aandeel 16-04-2021

3 redenen waarom de beursnotering van Coinbase niet enthousiast wordt ontvangen door de Bitcoin community

1. Coinbase heeft weinig Bitcoin in bezit

Je kunt je direct afvragen of een belegging in Coinbase zin heeft als je ook gewoon Bitcoin kunt kopen, maar uit de prospectus blijkt opvallend genoeg dat Coinbase slechts 4.487 bitcoins in zijn bezit heeft. De bitcoin op de balans van Coinbase vertegenwoordigt dus slechts 0,33% van de waardering van het bedrijf. Zelfs Tesla heeft met een bezit van 48.000 bitcoins (0,4% van de waardering van het bedrijf) meer bitcoins in zijn bezit.

Als u via een aandeel blootstelling wil krijgen aan bitcoin bent u wellicht beter af bij Microstrategy, dat 91.579 bitcoin in zijn bezit heeft, wat maar liefst 82% van de waardering van Microstrategy uitmaakt. Als je belegt in Coinbase profiteer je simpelweg van het aantal transacties dat via het platform van de beurs wordt uitgevoerd. Tijdens de bearmarkt in 2019 werd er bijvoorbeeld verlies geleden.

2. Coinbase doet aan KYC

De cryptobeurs dient zich aan de wet te houden en u moet dan ook heel veel informatie achterlaten bij Coinbase alvorens u cryptocurrent kunt aanschaffen. De zogeheten “Know Your Customer” is zeer uitgebreid en gaat dus tegen het anonieme en decentrale van Bitcoin/crypto in. Bovendien is al deze informatie een doelwit van criminelen en hackers.

3. Coinbase is een centrale exchange

Not your keys, not your coins” is een bekende uitspraak in de cryptowereld. Met een decentrale wallet heb alleen jij toegang tot je cryptomunten en kan niemand anders daarbij. Ze kunnen dan simpelweg alleen verloren gaan als jij je wachtwoord verliest. Indien je crypto op een centrale beurs hebt staan, is het net als geld op je bankrekening. Je geld en cryptomunten zijn in bezit van Coinbase en als de beurs gehackt wordt of failliet gaat, kun je je geld/crypto kwijtraken. Het toevertrouwen van je cryptomunten aan een exchange is in die zin simpelweg gewoon in strijd met waar Bitcoin voor is ontworpen; als instrument voor financiële zelfbeschikking.

Coinbase beursgang
 Editorial credit: Useacoin / Shutterstock.com

Beursgang Coinbase

Het gerucht hing al wat langer in de lucht, maar nu is het officieel: Cryptobedrijf Coinbase heeft op donderdag 25 februari een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. De aandelen zullen eerdaags op de technologiebeurs Nasdaq te vinden zijn onder de ticker: COIN. 

Coinbase gaat overigens niet naar de beurs via de gebruikelijke manier. In plaats van een Initial Public Offering (IPO) kiest het bedrijf voor een Direct Listing Process (DLP). Dit houdt in dat Coinbase helemaal zelfstandig haar aandelen aan het publiek aanbiedt. Eerder zagen we dat deze strategie onder meer werd gebruikt door Spotify en Slack.

Voordelen Direct Listing Process

Het voordeel van een DLP is dat het bedrijf geen dure banken hoeft in te huren om de beursgang te begeleiden. Er hoeven namelijk geen nieuwe aandelen te worden gecreëerd, wat ook fijn is voor de aandeelhouders, omdat er geen verwatering optreedt. Bovendien omzeilt Coinbase hiermee zogeheten lock-up periodes voor aandeelhouders. Zo’n lock-up periode voorkomt normaal dat aandeelhouders hun aandelen direct verkopen op de eerste handelsdag, wat doorgaans weer voor verkoopdruk zorgt.

Coinbase bepaalt dus deels zelf hoeveel aandelen het naar de beurs brengt en alle bestaande aandeelhouders kunnen hun stukken meteen aanbieden aan het grote publiek. Een DLP wordt ook wel gezien als een meer democratische en gedecentraliseerde beursgang.

Risico’s DLP

Een DLP kent ook risico’s, zowel voor Coinbase als beleggers. Zo zijn er dus geen banken om de koers te ondersteunen of voor volatiliteit te zorgen. Tevens zal Coinbase zelf de vraag naar de aandelen goed moeten inschatten om zo de juiste prijs te bepalen voor de aandelen. Coinbase lijkt er dus vertrouwen in te hebben dat er genoeg vraag naar de aandelen is.

Redenen beursgang Coinbase

Vaak wil een bedrijf naar de beurs om kapitaal op te halen en naamsbekendheid te creëren. Ook maakt het een aantal zaken gewoon gemakkelijker, zoals de bepaling van de waarde van het bedrijf. Bij een IPO worden normaal gesproken nieuwe aandelen gecreëerd en deze worden dan verkocht aan grote financiële instellingen (banken en pensioenfondsen) die het op hun beurt aan de particuliere beleggers verkopen.

Bij een Direct Listing (DLP) worden er echter geen nieuwe aandelen gecreëerd, maar worden de reeds bestaande aandelen verkocht aan het publiek. Een DLP is dus eigenlijk een soort exitstrategie voor de durfkapitalisten. Coinbase heeft dus niet echt kapitaal nodig, maar wil vooral de aandeelhouders laten cashen. Nu de bitcoin recentelijk ruim boven de $ 50.000 noteerde en de hype rondom cryptocurrency weer helemaal terug is, lijkt dit het uitgelezen moment om de stap naar de beurs te maken.

In 2020 besloten Y Combinator en Greylock Partners al om $ 500 miljoen in het bedrijf te investeren. In 2018 haalde het bedrijf nog eens $ 300 miljoen op bij een financieringsronde geleid door het bekende Tiger Global Management. Deze grootaandeelhouders zullen ongetwijfeld willen cashen, en dat kan dus gemakkelijk omdat er geen lock-up periode is.

Activiteiten Coinbase

Coinbase is een beurs waarop je bitcoin en allerlei andere cryptocurrencies kunt aankopen. Het bedrijf heeft een erg overzichtelijke site en is bij uitstek geschikt voor beginners. Via de browser kunt u namelijk een account aanmaken en vervolgens via bijvoorbeeld een bankstorting of creditcard geld storten. Het grote voordeel van Coinbase is dat uw aangekochte cryptovaluta direct in een veilige wallet (portemonnee) worden opgeslagen.

Het basic platform kent echter ook enkele nadelen. Zo is het aantal beschikbare crypto’s beperkt tot 43 verschillende coins en zijn de transactiekosten relatief hoog. Die hoge transactiekosten zijn tegelijkertijd het uitstekende verdienmodel van het bedrijf. Afgelopen jaar haalde Coinbase zo’n 96% van de omzet uit transactiekosten. De overige 4% komt uit de directe verkoop van crypto activa en rente-inkomsten.

Coinbase kent echter ook een geavanceerd platform genaamd Coinbase Pro, waarbij de transactiekosten veel lager liggen. Daarbij krijgen gebruikers toegang tot een geavanceerder platform met meer mogelijkheden. Dit platform is echter ingewikkelder voor de beginner, waardoor veel beginnende gebruikers coinbase basic blijven gebruiken. De meer ervaren trader zal bovendien sneller overstappen naar concurrenten zoals Binance, dat momenteel het meest gebruikte crypto platform is.

Indrukwekkende cijfers Coinbase

  • Coinbase werd al in 2012 opgericht
  • Het platform kent ruim 43 miljoen gebruikers in ruim 100 verschillende landen
  • Er is voor ruim $ 455 miljard aan volume verhandeld
  • Er staat voor ruim $ 90 miljard aan crypto’s op de exchange
  • Coinbase heeft ruim 1200 medewerkers

Cryptocurrency verhandelen op de beurs

Waardering aandeel Coinbase

Tijdens de laatste investeringsronde van 2018, waarbij $ 300 miljoen werd opgehaald, werd de waarde van de exchange geschat op circa $ 8 miljard. De afgelopen tijd liep die waardering steeds verder op en begin januari werd de waarde op circa $ 50 tot $ 75 miljard geschat.

De aandelen van Coinbase worden af en toe al verhandeld via de grijze markt en de aandelen zijn daar onlangs van handen gewisseld voor een bedrag van $ 373. Door die transactie wordt de waarde van Coinbase momenteel geschat op circa $ 100 miljard. Hoogstwaarschijnlijk heeft de opmars van de bitcoin en de huidige populariteit bijgedragen aan de groei.

Financiële cijfers

De omzet van Coinbase heeft net als de Bitcoin een grillig koersverloop. De resultaten hangen namelijk nauw samen met de prestaties en de populariteit van cryptocurrency. Bij veel beweging gaan mensen meer handelen en zullen de inkomsten stijgen. Een dalende cryptomarkt kan tijdelijk veel geld opleveren door de hoeveelheid transacties, maar uiteindelijk is het concern wel gebaat bij goede prestaties van de cryptomarkt.

In 2019 werd bijvoorbeeld een nettoverlies geleden van $ 30,4 miljoen bij een omzet van $ 483 miljoen. In 2020 ging het veel beter met de cryptomarkt. De omzet steeg tot $ 1,2 miljard en er werd een nettowinst van $ 322,3 miljoen gegenereerd.

Het aantal gebruikers steeg in het afgelopen jaar met 34% tot 43 miljoen. Het aantal maandelijkse transacties steeg met 180% tot 2,8 miljoen. Het merendeel van de omzet kwam van transacties in de twee grootste cryptomunten Bitcoin en Ethereum.

Beursgang Coinbase: is het aandeel Coinbase interessant?

Het plan van Coinbase om naar de reguliere beurs te gaan is opvallend, aangezien het idee juist is dat cryptocurrency decentraal is. Coinbase is overigens ook gewoon een centrale exchange, wat betekent dat uw cryptovaluta in bezit zijn van Coinbase. Je bent dus niet zelf in het bezit van je digitale valuta.

De beursgang van Coinbase zorgt er in ieder geval wel voor dat institutionele beleggers blootstelling kunnen krijgen aan de cryptocurrency-markt zonder daadwerkelijk cryptocurrency’s te hoeven kopen. Bovendien kunt u geld verdienen zonder een mening te hebben over de markt. De cryptobeurs is gebaat bij volatiliteit. Als mensen handelen, komen er meer transactie-opbrengsten binnen.

Bitcoin lijkt ook steeds breder omarmd te worden. Onder andere Grayscale, Microvision en Tesla investeerden miljarden in de populaire cryptomunt. Verder zijn er meerdere ETF’s beschikbaar die investeren in bitcoin of bijvoorbeeld ethereum.

Waardering Coinbase

Bij een beurswaarde van $ 60 miljard en een nettowinst van $ 322 miljoen heeft Coinbase een K/W-verhouding van circa 180. Het bedrijf behaalde $ 1,2 miljard omzet en dat betekent dat het aandeel dan voor circa 50 keer de omzet van 2020 wordt verhandeld. Het aandeel is daarmee schrikbarend duur, maar de winsten zouden in het huidige jaar veel hoger kunnen komen te liggen. Zeker gezien de snelle stijging van het aantal klanten en de toenemende massa-adoptie van de Bitcoin. De uitdaging voor Coinbase zit wel in het feit dat er veel concurrenten actief zijn in de markt.

Ter vergelijking: De waarderingen van andere recentelijk naar de beurs gebrachte fintech bedrijven zijn ook hoog. Financieel technologiebedrijf Affirm wordt verhandeld op pakweg 40 keer de omzet. Online factureringsdienst Bill.com wordt verhandeld tegen 48 keer de omzet en Lemonade, de New Yorkse schadeverzekeraar, wordt verhandeld voor 84 keer de omzet. Deze bedrijven zijn echter allemaal niet winstgevend.

Mis nooit meer een beursintroductie met de IPO Kalender.

Beleggen in aandeel Coinbase (COIN) via LYNX

Via het TWS Handelsplatfor kunt u beleggen in aandelen, opties, futures, ETF’s en Sprinters.
Na de beursgang kunt u ook beleggen in het aandeel Coinbase (COIN). Bekijk ons aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.