TA: ‘Weer een deuk in TESLA’

De 10-jaars rente in de Verenigde Staten neigt flink verder te stijgen. Deze ontwikkeling kan voor een wereldwijde trendomslag in het beurssentiment gaan zorgen.

AEX

Volgens de klassieke Dow Theorie zijn de dagelijkse bewegingen in een tijdbestek tot ca. drie weken aan te duiden als ‘ruis’. Belangrijker is de informatie die uit de grafiek op langere termijn kan worden afgeleid.

De AEX-index heeft op de eerste handelsdag van dit jaar de tweede stijgende steunlijn succesvol getest via een zgn. ‘hamer’-patroon. Het verschil tussen de openings- en slotkoers bleek op 2 januari jongstleden relatief klein. Dit verschil is de spreekwoordelijke kop met de intraday neerwaartse uitschieter naar AEX 540,34 als de bekende steel van de hamer. Dit betekent dat aan deze bodem veel waarde mag worden gehecht. Een neerwaartse doorbraak zou dan ook heel vervelende gevolgen hebben.

Of de kansen op een opwaartse uitbraak naar nieuwe toppen (denk aan het hoogste niveau uit 2007 bij een AEX-indexstand 563,98) nu groter zijn geworden blijft evenwel twijfelachtig. Er tekent zich een zijwaartse consolidatiefase af in de afgelopen twee maanden met als gevolg hiervan afnemend momentum. Dat is af te leiden uit het proces van lagere toppen in de relatieve sterkte index (RSI). Blijf daarom voorzichtig in deze fase van euforie.

Amerikaanse 10-jaars rente

De 10-jaars Amerikaanse obligatierente is recent uitgebroken uit een driehoekformatie en heeft inmiddels de klassieke terugtest voltooid. Driehoekformaties zijn in 75% van de waarnemingen een continuatiepatroon. De hervatting van de rentestijging is dan ook een indicatie voor een verdere koersstijging. De piek in de Amerikaanse rente vorig jaar maart (= 2,6%) lijkt dan ook het eerstvolgende koersdoel te worden. In dit scenario zullen Amerikaanse langlopende obligatieleningen te lijden krijgen van winstnemingen.

TESLA INC. (TSLA)

De fundamentele berichtgeving omtrent het beursgenoteerde TESLA Inc. (TSLA) verslechtert in de afgelopen maanden. De beurskoers van TESLA weerspiegelt de toegenomen zorgen onder investeerders.

Na de dubbele top vorig jaar is er in december een lagere top gevormd en beweegt TESLA tegengesteld aan de beursgraadmeters in Wall Street. Een stijgende steunlijn dreigt te gaan sneuvelen. De psychologische $ 300-grens wordt nu cruciaal. Onder $ 300 ontstaan relatief grote koersrisico’s.

 

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing. 

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws