Ichimoku indicator: stap voor stap uitgelegd

De Ichimoku indicator toont u in één oogwenk verschillende aspecten van een grafiek. Het momentum, steun- en weerstandzones en de trend zijn meteen duidelijk. Maar toch kan deze unieke indicator intimiderend overkomen doordat het een heleboel elementen bevat. In dit artikel bespreken we stap voor stap elk aspect en mogelijke handelsstrategie.

De onderwerpen die worden besproken in het artikel over Ichimoku:

 • Waarom gebruik maken van de Ichimoku Kinko Hyo?
 • De bouwstenen van de Ichimoku indicator.
 • De eigenschappen van elk component.
 • De vier populairste Ichimoku handelsstrategieën.
 • Ichimoku bij LYNX.

Ichimoku indicator stap voor stap uitgelegd

Waarom gebruikmaken van de Ichimoku Kinko Hyo?

De Ichimoku indicator of voluit Ichimoku Kinko Hyo werd ontwikkeld door de japanner Goichi Hosoda. Het Ichimokusysteem behoort tot de technische analyse en heeft de intentie om de belegger met één oogopslag cruciale informatie te geven. Welke cruciale informatie? In de hoofdzaak wil de indicator aangeven of het product in balans is (= zijwaartse markt) of het in een trend zit.

De bouwstenen van de Ichimoku indicator

Om het volledige plaatje te begrijpen is het raadzaam om elk facet afzonderlijk te bekijken. Ichimoku bestaat uit vier componenten die we hieronder kort bespreken. Het is aan te raden om alle componenten te gebruiken aangezien u zo het volledige verhaal kunt begrijpen.

Tenkan Sen – conversielijn

Tenkan Sen wordt beïnvloed door de prijsbewegingen op korte termijn. Dit onderdeel van de Ichimoku baseert zich op de hoogste- en laagste prijs van de afgelopen 9 kaarsen op de grafiek. De Tenkan Sen wordt gebruikt voor het korte termijn dimensie van het technische verhaal.

Kijun Sen – bevestiginglijn

De Kijun Sen wordt beïnvloed door prijsbewegingen op middel lange termijn. Dit onderdeel van de Ichimoku baseert zich op de hoogste en laagste prijs van de afgelopen 26 kaarsen op de grafiek. De Kijun Sen wordt gebruikt voor de middel lange dimensie. Dit is een belangrijk onderdeel van de Ichimoku want vele Ichimoku handelsstrategieën zijn opgebouwd rond de Kijun Sen.

Chikou Span

Chikou Span is de huidige prijs 26 periodes terug geplot op de grafiek. Dit wordt ook wel als de momentum indicator van de Ichimoku aanzien. Wanneer de Chikou Span dicht tegen de prijs of tegen de cloud komt, kan dit duiden op steun en/of weerstand.

Senkou Span (A/B)

De Senkou Span vormt de wolk die gezien wordt op de grafiek, ook wel cloud genoemd. De cloud wordt gevormd door Senkou Span A en Senkou Span B en vormt een zone van steun en weerstand. Om het zeer eenvoudig te maken, stellen sommige beleggers dat een prijs boven de cloud, betekent dat er enkel naar koopopportuniteiten mag gekeken worden. Een prijs onder de cloud betekent dat er enkel naar verkoopopportuniteiten (shorten) mag gekeken worden.

De eigenschappen van elk component

Elke indicator is een deeltje van de puzzel en heeft zijn eigen verhaal. Het is de kunst om alles samen te kunnen leggen en vervolgens de juiste conclusies te kunnen trekken. Hieronder vindt u enkele eigenschappen die u alvast goed op weg kunnen zeggen om het Ichimoku-verhaal goed te begrijpen.

Tenkan Sen:

 • Wanneer de Tenkan Sen vlak is, geeft dit aan dat de prijs mogelijks zal beginnen consolideren.
 • Tenkan Sen kan beschouwd worden als een sterke korte termijn steun- of weerstandszone.
 • Wanneer de prijs boven de Tenkan Sen beweegt, duidt dit op een stijgende korte termijn trend. Een prijs onder de Tenkan Sen betekent dat weer een dalende korte termijn trend.

Kijun Sen:

 • Wanneer de Kijun Sen zijwaarts beweegt, duidt dit op een reeds zijwaartse markt.
 • Kijun Send kan beschouwd worden als een middel lange termijn steun- en of weerstandszone. Een doorbraak van deze lijn kan een ommekeer in trend betekenen. Dit is de reden dat bij longposities vaak een stoploss onder de vlakke Kijun Sen wordt geplaatst. Bij shortposities wordt de stoploss vaak boven de vlakke Kijun Sen geplaatst.
 • Bij een gezonde trend ligt de prijs niet zo ver van de Kijun Sen. Wanneer dit toch het geval is, is de prijs zeer snel bewogen. Vaak komt de prijs dan terug in de regio van de Kijun Sen.

Chikou Span:

 • Wanneer de Chikou Span kaarsen uit het verleden of de kumo cloud raakt, kan dit betekenen dat de prijs steun of weerstand zal ondervinden.
 • Wanneer de Chikou Span de volledige ruimte heeft op de grafiek, verhoogt dit de kansen op een werkelijke uitbraak.

Vier populairste Ichimoku handelsstrategieën

De Ichimoku kan op verschillende manieren gebruikt worden. In dit artikel gidsen we u door de vier meest gebruikte handelsstrategieën.

Ichimoku strategie 1: longstrategie

 • Prijs moet sluiten boven de cloud.
 • De meest recente cloud moet een groene kleur hebben.
 • Conversielijn ligt boven de bevestigingslijn (Tenkan Sen > Kijun Sen).
 • Chikou Span kruist de cloud naar boven of bevindt zich boven de cloud.

In onderstaand voorbeeld ziet u de dagelijkse kaarsgrafiek van het aandeel Apple. Deze voldoet om strategie 1 te volgen.

 1. De meest recente cloud was bullish (groene kleur).
 2. De prijs bevond zich boven de cloud.
 3. De conversielijn ligt boven de bevestigingslijn.
 4. De Chikou Span breekt boven de kumo cloud en heeft een grote ruimte om naar boven te bewegen.

Ichimoku handelsstrategie long - ichimoku indicator

Resultaat:

Ichimoku handelsstrategie long - ichimoku indicator

Ichimoku strategie 2: shortstrategie

 • Prijs moet sluiten onder de cloud.
 • De meest recente cloud moet een rode kleur hebben.
 • Conversielijn ligt onder de bevestigingslijn (Tenkan Sen < Kijun Sen).
 • Chikou span kruist de cloud naar beneden of bevindt zich onder de cloud.

In onderstaand voorbeeld ziet u de dagelijkse kaarsgrafiek van ING. Alle voorwaarden zijn voldaan om strategie 2 te volgen.

 1. De meest recente cloud was bearish (rode kleur).
 2. De prijs bevond zich onder de cloud.
 3. De conversielijn ligt onder de bevestigingslijn.
 4. De Chikou Span breekt onder de kumo cloud en heeft een grote ruimte om naar boven te bewegen.

Ichimoku handelsstrategie short - ichimoku indicator

Resultaat:

Resultaat handelsstrategie short Ichimoku - Ichimoku indicator

Ichimoku strategie 3: Kumo Cloud Breakout

Deze strategie wordt veel gebruikt door beleggers die voor het eerst kennismaken met de Ichimoku indicator. Het simplistische aspect aan deze strategie maakt het net zo aantrekkelijk. Er wordt enkel gebruik gemaakt van de cloud. De regels zijn eenvoudig:

 • Wanneer één kaars sluit boven een groene cloud, is dit het signaal om long te gaan.
 • Wanneer één kaars sluit onder een rode cloud, is dit het signaal om short te gaan.
 • De stoploss wordt voor beide scenario’s geplaatst boven (indien short) of onder(indien long) de breakout candle.

Let op dat deze strategie veel valse signalen geeft. Het is aan te raden om uw handelsstrategie niet enkel en alleen te baseren op de kumo cloud breakout. U kan dit wel als extra toevoeging gebruiken bij uw andere bestaande strategie.

Ichimoku strategie 4: TK-crossover

De laatste strategie die in dit artikel wordt besproken noemt de TK-crossover. De afkorting ‘TK’ komt van Tenkan Sen en Kijun Sen. De cloud wordt gebruikt om te zien of er een zwak of sterk signaal wordt gegeven. Hieronder vindt u de regels van de strategie:

 • Zwak koopsignaal: er gebeurt een opwaartse kruising van de Tenkan Sen en de Kijun Sen.
  De kruising vindt plaats onder de kumo cloud.
 • Zwak shortsignaal: er gebeurt een neerwaartse kruising van de Tenkan Sen en de Kijun Sen. De kruising vindt plaats boven de kumo cloud.
 • Sterk koopsignaal: er gebeurt een opwaartse kruising van de Tenkan Sen en de Kijun Sen. De kruising vindt plaats boven de kumo cloud.
 • Sterk shortsignaal: er gebeurt een neerwaartse kruising van de Tenkan Sen en de Kijun Sen. De kruising vindt plaats onder de kumo cloud.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van zwakke en sterke signalen. De sterke signalen hebben een hogere probabiliteit op slagen.

Ichimoku TK crossover strategie

Ichimoku bij LYNX

Via het handelsplatform van LYNX beschikt u niet alleen over de Ichimoku Kinko Hyo, maar ook over meer dan 80 andere technische indicatoren.

In de grafiek waar u de Ichimoku wenst te gebruiken, klikt u op de rechtermuisknop. Vervolgens gaat u naar voeg studie toe en navigeert u met de muis naar Ichimoku Clouds zoals hieronder aangegeven.

Ichimoku indicator bij LYNX

Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Gerelateerde artikelen