TA: ‘Beleggen met een Franse slag’

Aandelenbeleggers en analisten moeten er juist nu voor waken om iets te haastig te handelen. Slordig omgaan met trendanalyses levert meestal half werk op.

Franse CAC-40 index vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden + Fibonacci-retracements

Normaal gesproken besteedt de ‘market timer’ grote zorgvuldigheid in het kiezen van de juiste momenten voor aan- en verkoop in effecten. Dat begint met het bepalen van de trendrichting en het kiezen van de daarvoor geschikte technische middelen en technieken. Denk hierbij aan de combinatie van twee koersgemiddelden. Sinds de negatieve kruising in het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde in de Franse CAC-40 index bij een indexstand op 5361,10 op 5 maart dit jaar is de trend negatief. Verkopen scheelt ongeveer 17% koersverschil. Nog niet de helft van de koersdaling dit jaar is ingelopen. Er moet nog harder aan de weg worden getimmerd om het champagneglas weer halfvol te beschouwen.

SODEXHO op maandbasis vanaf 2000 + relatieve sterkte t.o.v. CAC-40 index

De lockdown maatregelen dit jaar als gevolg van het coronavirus wordt vanuit de fundamentele invalshoek als verklaring genoemd voor de vrije val van de beurskoers van het Franse Sodexho. Toch moet worden vastgesteld dat de stijgende steunlijn langs de bodems van 2004, 2009 en 2015 een jaar geleden al sneuvelde. Aan de receptie en bij de catering waren toen nog geen coronaklachten bekend. In relatieve zin werd de koerstop in 2017 ook al niet meer bevestigd door een hogere top. Kortom, de hoogtijdagen waren technisch beschouwd al voorbij. Het hoofdschouderpatroon dat  zich tussen € 123,60 en € 76 heeft gevormd duidt op een neerwaarts koersrisico van ca. € 47 onder de gebroken neklijn. Als u een aandeel Sodexho wilt inboeken houdt dat een koersdoel rond € 33 in gedachten.

HERMES INTERNATIONAL vanaf mei 2010 (logaritmische schaal + relatieve sterkte t.o.v. CAC-40)

Een aandeel dat geen halfwerk oplevert qua koersontwikkeling in het Franse Hermès International. De beurskoers bevindt zich nog steeds keurig in een meerjarig stijgend trendkanaal en is tijdens de recente herstelbeweging weer boven haar afgeleide 24-weeks gemiddelde gestegen. De (roze) relatieve sterkte meet dit jaar ook een duidelijke outperformance ten opzichte van de Franse CAC-40 index. De RS-meting komt tot stand door dagelijks de beurskoers van Hermès International te delen door de indexstand van de Franse beursgraadmeter. Het nieuwe hoogtepunt in de RS-lijn bij de opmaak van deze TA-blog toont aan dat hier geen sprake is van het spreekwoordelijke halve werk. Dit is geen haastige conclusie.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen