TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

De berichtgeving omtrent het zeer besmettelijke COVID-19 coronavirus neemt een besmettelijk zorgelijke omvang aan. Het aandeel Novavax profiteert.

Novavax in 2020 op dagbasis

Op 7 juli werd melding gemaakt van een koersinjectie in het aandeel Novavax (NVAX) doordat de Amerikaanse overheid zich als investeerder meldde. De beurskoers schoot toen omhoog tot iets boven $ 100. Zojuist werd een beursnotering gesignaleerd bij $ 189,40. Op 11 februari dit jaar werd op basis van technische analyse vastgesteld dat het coronavirus ook het speculatievirus zou aanwakkeren. Het aandeel Novavax noteerde op dat moment $ 7,00. De afgebeelde koersgrafiek in de TA-blog toonde koersdata op kwartaalbasis vanaf 1995. Daaruit bleek dat in 2001 en 2015 de beurskoers boven $ 175 het meest speculatief was met uitschieters naar $ 300. Trendextrapolatie duidt erop dat het koopvirus onder aandelenbeleggers in Novavax nu gevaarlijk terrein betreedt.

Heineken afgelopen jaar + 20/120-daags gemiddelden

De technische analyse kent een getapte uitspraak. Deze luidt: ‘The Trend is your Friend’. Voor de meeste beleggers geldt hier het idee van stijgende beurskoersen. Als dat niet langer van toepassing is beweren de Duitse chartisten: “Der Trend ist Mir Fremd”. Het aandeel Heineken trekt in negatieve zin de aandacht omdat de beurskoers onder het dalende 120-daags gemiddelde deze week terecht is gekomen en ook het 20-daags gemiddelde weer omlaag werd gedrukt. Om nu een erg bittere smaak te voorkomen lijkt het daarom beter om het aandeel Heineken te mijden. De grafiek wijst nu op een technische conditie die doet terugdenken aan eind februari en begin maart. Sla het aanbod maar af.

Nasdaq-100 index op uurbasis

“The Trend is your Friend” geldt als legitiem uitgangspunt voor een optimistische houding ten aanzien van de Nasdaq-100 index. Het proces van opeenvolgende hogere bodems en hogere toppen laat zich in de afgelopen drie maanden uitstekend kanaliseren. Er is in de loop van de maand augustus zelfs nog stijgingspotentieel binnen het stijgende trendkanaal naar een indexstand rond 11.500. Koersrisico’s voor de Nasdaq-100 en daarmee ook voor het beurssentiment in Wall Street ontstaan pas na een neerwaartse uitbraak onder de stijgende steunlijn (< 10.700). De Nasdaq heeft anders dan het ‘Sell in May’-gezegde een statistische uitlooptijd van twee maanden. Met ingang van deze maand nemen de risico’s op topvorming dus wel toe.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen