TA van Edward Loef – Uitklokken voor easyJet en TUI?

De media berichten over een aanstaande nieuwe lockdown in de strijd tegen een tweede golf coronabesmettingen. Dat is heel slecht nieuws voor reisbranche.

TUI AG (in euro’s) vanaf 2018 op weekbasis

TUI Group, gevestigd in Duitsland en multinational actief in de toerismesector, is uiteraard extra kwetsbaar voor de maatregelen die verschillende regeringen nemen tegen een nieuwe golf aan  coronabesmettingen. In september 1999 noteerde de beurskoers nog op recordhoogte boven € 56. Na de financiële crisis in 2008 werd een laagste notering rond € 3,24 bereikt. In de zomer van 2018 werd daarna de hoogste notering bereikt rond € 20. Extrapolatie van het dalende trendkanaal dat vanaf de top in 2018 zichtbaar is, waarschuwt regeringen en aandeelhouders voor spanning, in plaats van ontspanning. Beurskoersen voorspellen meestal de economie (en bijhorende berichtgeving).

easyJet vanaf 2010 (logaritmische schaal)

Vliegen naar toeristische of zakelijke bestemmingen wordt bij een volgende lockdown waarschijnlijk nauwelijks meer mogelijk. Het aandeel easyJet van de gelijknamige Britse lowbudget luchtvaartmaatschappij heeft eerder dit jaar te maken gekregen met een luchtzak. Gelukkig werd de grond niet geraakt en wist de beurskoers te herstellen naar de bodemniveaus van vorig jaar en 2016. Helaas hebben degenen die rond deze bodemkoersen zijn ingestapt besloten om bij deze opleving uit te stappen. Nu zijn de contouren zichtbaar van een hoofdschouderpatroon als continuatieformatie. Dat wil zeggen dat een daling naar GBP 300 de eerstvolgende vluchtbeweging dreigt te worden.

Europese DJ Stoxx 600 Travel & Leisure sector (SXTP) op maandbasis vanaf 2000

De route van de Europese DJ Stoxx 600 Travel & Leisure sector heeft vanaf de bodem in maart 2009 een krachtige opleving doorgemaakt. De stijging naar de top begin 2018 is voltrokken in drie opwaartse impulsgolven. Deze zijn elk opgebouwd uit vijf subgolven (aangeduid met i, ii, iii, iv en v). De correctie na de top in 2018 is een driegolvenstructuur. In de technische Elliott Wave theorie is deze correctie ook wel bekend als een A-B-C-beweging. Mogelijk is de correctie in maart dit jaar definitief voltooid. Maar C-golven doorlopen meestal ook vijf golven. De eerste en tweede golf zijn dan nu voltooid. Indien deze theorie juist is, dan wordt de conclusie ‘over en uit’ met rondtoeren.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen