TA van Edward Loef – De S&P 100 Index Verdubbelaars

De Amerikaanse S&P 100 index is in de afgelopen 52 weken 21,9% gestegen. De aandelenkoersen van PayPal Holdings en Apple Inc. verdubbelden als enige twee.

PAYPAL HOLDINGS (PYPL) op uurbasis in de afgelopen drie maanden

Eind vorige week blijken twee aandelen die zijn vertegenwoordigd in de S&P 100 index te zijn verdubbeld in het afgelopen jaar. PayPal Holdings is met een koersstijging van ca. 102% de best presterende component. Alleen op 26 januari 2018 werd deze koersprestatie over een periode van 52 weken gedurende één handelsweek overtroffen (lees: +112,2%). Daarna volgde een handelsweek met een felle daling. Op uurbasis is er nog ruimte om de koersprestatie van 26 januari 2018 te evenaren. Degenen die nu geld neertellen voor een aandeel PayPal weten nu welke risico’s er sluimeren.

APPLE inc. (AAPL) vanaf begin oktober 2019

Het aandeel APPLE INC. (AAPL) is het enige andere aandeel in de S&P 100 index dat eind vorige week over een periode van 52 handelsweken verdubbelde (lees: +101,4%). Op 21 augustus dit jaar was er zelfs sprake van 145,5%. De 52-weeks ‘Rate of Change’-indicator (lees: 52-weeks procentuele verandering) noteert zojuist op het laagste niveau sinds de top twee maanden geleden. De vaart is er nu even uit na de 38,2% Fibonacci-correctie in september bij ca. $ 105 en een 61,8% Fibonacci-herstel naar ca. $ 125. Zowel Apple als PayPal Holdings moeten de S&P 100 index op sleeptouw nemen.

S&P 100 index op weekbasis vanaf oktober 2017

De lange termijn koersontwikkeling van de S&P 100 index toont op 28 augustus dit jaar een opwaartse uitbraakpoging boven de stijgende weerstandlijn, maar deze uitbraak mislukte. De hogere top viel samen met een lagere top in een overgekochte relatieve sterkte index (RSI) ten opzichte van begin dit jaar. De weekcandle toont vorige week een doji-patroon. Dat betekent besluiteloosheid over de te vervolgen richting. De recente hogere bodem in september blijkt een terugtest van de koerstop in februari dit jaar. De wil omhoog is duidelijk aanwezig, maar er is iets wat aandelenbeleggers doet aarzelen. Tip: wacht een duidelijke uitbraak af in geval van twijfel.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen