TA van Edward Loef – Dynamiek in US dollar en bitcoin ETN

De bewegingen in het valutapaar EUR/USD worden toegeschreven aan de uitrol van het coronavaccin en de Amerikaanse stimuleringsmaatregelen. De bitcoin ETN profiteert.

EUR/USD op uurbasis afgelopen drie maanden

Het technische verhaal in het valutapaar EUR/USD oogt vrij helder. Een opgaande trend in de laatste twee maanden van 2020 is afgebroken na een stijgende wig in de tweede helft van december. Stijgende wigpatronen krijgen na de neerwaartse trendbreuk de benaming ‘ending diagonal’. De bodems voorafgaand aan de laatste rally zijn neerwaarts gepasseerd en oplevingen eindigen in lager gelegen toppen. Er is mogelijk zelfs een (H)oofd(S)choudertop in ontwikkeling. Dit scenario dringt zich op bij een daling onder $ 1,21 en vooral onder $ 1,2050 waar de neklijn zich bevindt. Onder $ 1,2050 kan de bodem van begin november rond $ 1,1650 weer worden opgezocht.

USD/EUR op maandbasis

In het afgelopen decennium werd de Amerikaanse dollar tegenover de euro gaandeweg duurder, maar daar is eind 2020 verandering in gekomen. Het stijgende trendkanaal vanaf de bodem in 2008 bood enige tijd aan de onderzijde rond USD/EUR 0,85 nog enkele maanden steun, maar dit niveau is als gevolg van de meerjarige trendbreuk nu de nieuwe weerstand geworden. Dit betekent dat oplevingen in de US dollar tijdelijk van aard zijn en nabij de weerstand waarschijnlijk een nieuwe dalingsfase inzet richting USD/EUR 0,7250 in de loop van 2021 of 2022.

VanEck Vectors Bitcoin ETN (VBTC) / ISIN: DE000A28M8D0 vanaf introductie

Er lijkt in toenemende mate discussie over de waarde van de Amerikaanse munt en de Bitcoin. De technische analyse waagt zich echter niet aan de fundamentele pro- en contra-argumenten. Het enige dat uiteindelijke telt is de uitkomst van vraag en aanbod. Beleggers die willen profiteren van een verwachte waardestijging van de bitcoin kunnen sinds kort via VanEck Vectors Bitcoin ETN (VBTC) indirect deelnemen aan de koersschommelingen van de bitcoin. Van belang voor de optimisten is het proces van hogere bodems. Vooralsnog is er boven € 14 sprake van een consolidatiefase in een opgaande trend.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen