TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

De Europese automobielsector geeft deze week plankgas, geholpen door uitzicht op een beursgang van sportwagenfabrikant Porsche.

Europese DJ Stoxx 600 Automobiles & Parts sector + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600

Veel beleggers combineren fundamenteel nieuws met geruchten en veronderstellingen. De grafiek weerspiegelt wat er uiteindelijk gebeurt met al die kennis. Aan het einde van deze handelsweek blijkt de Europese DJ Stoxx 600 Automobile & Parts index (SXAP) de koerstoppen van 2019 voorbij te rijden. Opwaartse koersuitbraken worden beschouwd als technische koopsignalen. Die koopsignalen zijn vooral interessant wanneer blijkt dat de koersprestaties duiden op betere resultaten dan het brede marktgemiddelde. De stijgende roze relatieve sterkte lijn toont in de afgelopen 12 maanden een aanhoudend proces van hogere toppen en bodems in de Europese autosector. Een reden dus om op zoek te gaan naar individuele outperformers.

Porsche Automobil Holding Pref op weekbasis vanaf 2014

De beurskoers van Porsche Automobil Holding toont deze week een stijging van ca. 14%. De snelheid waarmee de beurskoers wegsprint doet vermoedelijk menig speculant dit weekend mijmeren over de vraag ‘zal ik nu wel of niet?’. Vaak staat een sterke koersbeweging niet op zichzelf, maar wordt de beweging versterkt door de verslaglegging in de media. Bij een koersstijging hoort een positief verhaal, dus de fantasie wordt nog een keer extra gemasseerd om ook deel te nemen aan de race. Als belegger/speculant is niets vervelender dan de buurman snel rijk zien worden. Dit leidt natuurlijk tot kuddegedrag. Risico’s zouden nu beperkt moeten blijven tot het uitbraakniveau (ca. € 70).

Volkswagen AG op maandbasis vanaf 2001

Waartoe kuddegedrag kan leiden toont de koersontwikkeling van het aandeel Volkswagen AG in 2008. Terwijl aandelenbeurzen in oktober 2008 in elkaar stortten, werd er driftig gespeculeerd met shortposities, waarna bleek dat het grootste aantal aandelen in omloop in vaste handen zat. Dat bracht het risico met zich mee dat bij een terugdraai van de geleende en verkochte aandelen er onvoldoende aandelen gekocht konden worden. Na een persbericht brak paniek uit met een explosieve koersstijging tot gevolg en daarna een spectaculaire koersdaling. Misschien dit weekend even de volgende link bestuderen: https://www.lynx.nl/kennis/artikelen/short-squeeze/.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen