TA van Edward Loef – Slechte boodschap?

Beleggers lezen voortdurend bedrijfsnieuws en analistencommentaren. Is goed nieuws ook goed nieuws of juist slecht nieuws?

Galapagos

Het koersverloop van het aandeel Galapagos is in de afgelopen jaren veelvuldig in technische zin besproken. De laatste keer dat de beurskoers van Galapagos onderwerp van publicatie was in deze blogserie, was op 25 maart dit jaar in een bespreking van het thema opwaartse en neerwaartse koersuitbraken. Na de forse daling in februari dit jaar bewoog de beurskoers zijwaarts met elkaar overlappende beurskoersen. De conclusie luidde dat het aanbod won. Dit proces is af te lezen uit de dalende hellingshoeken van de 20- en 120-daags gemiddelden en de koersdaling vandaag. Het feit dat Galapagos vorige week een nettowinst meldde heeft de richting van de trend niet veranderd.

POSTNL vanaf eind 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Een fundamenteel beoordeeld ‘ijzersterk eerste kwartaal’ op basis van gepubliceerde bedrijfscijfers door PostNL gaat vandaag vergezeld met de uitdagende analistenvraag; Hoe de groei vast te houden? Deze vraag geldt mogelijk ook voor de aandeelhouders, want de koersdaling vandaag doet denken aan de uitspraak ‘News known is News discounted’. Is het bezit van de verwachte zaak het einde van het vermaak? De beurskoers van PostNL is immers vooruitgelopen op wat iedere belegger wel kon vermoeden. Langetermijn beleggers zien in het (rode) 120-daags stijgende gemiddelde de rode draad van het (technisch) verhaal. En boven het 20-daags gemiddelde? Dan is een ‘houden’ opstelling nog steeds valide.

AEX-index op uurbasis vanaf eind maart 2021

De AEX-index beweegt sinds eind maart in een zijwaartse bandbreedte op en neer tussen de  indexstanden ca. 700 en 718. Deze bandbreedte bedraagt krap 3%, waarbinnen actieve beleggers hun slag moeten proberen te slaan. De weerstand rond AEX 718 is nu voor een vierde keer getest. Dit terwijl aandelenkoersen van bedrijven die mooie winstcijfers publiceren door winstnemingen worden getroffen. Technisch gedreven beleggers en speculanten weten dat niet het nieuws, maar de acties die volgen op het nieuws een belangrijke boodschap herbergen. Het lijkt er steeds meer op dat de AEX-index nu genoeg vooruit is gelopen op het verwachte economisch herstel. Dat betekent dat risicobeheer in de komende weken/maanden belangrijker wordt dan koopjesjagen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen