Geschatte leestijd: 6 minutes

roc indicator
De Rate of Change Indicator wordt door veel traders gebruikt om het momentum van een aandeel in kaart te brengen.  
Traders en ervaren gebruikers van technische analyse hebben deze indicator wellicht al gezien of gebruikt in het bekroonde TWS Handelsplatform.

In dit artikel bespreek ik hoe de Rate of Change indicator werkt en de verschillende manieren waarop de ROC kan worden gebruikt.
definitie
Rate of Change (ROC) Indicator

De ROC meet als het ware de snelheid waarmee de prijs van de onderliggende waarde verandert. De indicator meet de procentuele verandering tussen de huidige prijs, ten opzichte van de prijs van een aantal periodes daarvoor.

Rate of Change (ROC) Indicator betekenis?

De Rate of Change (ROC) indicator staat ook wel bekend als de momentum indicator. De ROC meet als het ware de snelheid waarmee de prijs van de onderliggende waarde verandert. De indicator meet de procentuele verandering tussen de huidige prijs, ten opzichte van de prijs van een aantal periodes daarvoor. De ROC-indicator vormt een lijn en draait als het ware om het 0-punt heen, en zal opwaarts bewegen als de prijs stijgt. De stand van de ROC zal dalen indien de prijs van de onderliggende waarde neerwaarts beweegt.

Deze momentum indicator (ROC) wordt gebruikt om de procentuele verandering in waarde over een bepaalde periode te beschrijven en geeft als het ware de dynamiek van een variabele weer. De berekening voor ROC is vrij eenvoudig in de zin dat het de huidige waarde van een aandeel of index neemt en daar de slotstand van de vorige periode vanaf haalt. Deze waarde wordt vervolgens gedeeld door de waarde van deze eerdere periode. De uitkomst kan vervolgens vermenigvuldigd worden met 100 om het een procentuele weergave te geven.

De formule van de Rate of Change indicator is als volgt:

Rate of change formule | RT berekening | rate of change berekening
ROC Indicator – formule

De meest gebruikte periode voor ROC-berekeningen is 14 dagen, hoewel deze kan worden verhoogd of verlaagd om zo de volatiliteit van de indicator aan te passen.

Hoe gebruikt u de ROC indicator?

Er zijn verschillende manieren om de ROC indicator te gebruiken. Ik zal er hieronder 3 behandelen.

Kruising van 0-lijn

e eerste methode van de ROC indicator is vrij simpel. Bij een opwaartse kruising van de 0-lijn treedt er een koopsignaal op. Een neerwaartse crossing van de 0-lijn geeft een verkoopsignaal. Deze methode is simpel toe te passen, maar u dient met enkele aspecten rekening te houden. Deze methode geeft vrij veel signalen af waardoor de kans op een vals signaal toeneemt. U kunt daarom het beste ook de trend analyseren. Deze methode zal het namelijk goed doen in een stijgende of dalende trend. In een zijwaartse trend zal de ROC voortdurende het 0-punt kruisen en daarmee voor onnodig veel foute signalen zorgen.

In de onderstaande daggrafiek van Apple ziet u de koopsignalen volgens deze methode met een groene pijl aangegeven, en de verkoop(short)signalen met een rode pijl. Indien u de indicator aanpast naar een hogere tijdsperiode zal het aantal signalen afnemen. Hierdoor neemt de betrouwbaarheid van het signaal toe, maar zullen signalen ook steeds later en minder frequent aanwezig zijn.

Kruising van 0-lijn bij de ROC indicator
Kruising van 0-lijn bij de ROC indicator

Overbought en oversold

De ROC indicator kan ook gebruikt worden om de zogeheten overbought en oversold condities te signaleren. Voor de meeste aandelen is het goed om de 10 en -10 te nemen als signaalgebieden. Voor wat meer volatiele aandelen is een ruimere bandbreedte aan te raden. In theorie kan de ROC oneindig omhoog en neerwaarts kan de ROC theoretisch gezien op -100 eindigen als het aandeel op 0 staat.

In dit voorbeeld hieronder zie je een aantal situaties waarbij de ROC indicator overbought en oversold signalen geeft voor het aandeel ING. De overbought en oversold indicaties lijken in dit voorbeeld goed te werken, maar deze methode is zeker niet altijd betrouwbaar. Zeker aangezien deze indicator niet echt duidelijke overbought en oversold ‘regels’ kent zoals bij de RSI indicator, is deze methode omstreden. Wel kunt u kijken naar bijvoorbeeld divergentie, die zal ik hieronder nader toelichten.

Overbought en oversold bij de Rate of change indicator
Overbought en oversold bij de ROC indicator

Divergenties met de Rate of Change (ROC) indicator

Divergenties zijn naar mijn mening het belangrijkste onderdeel van zowel de RSI- als de ROC indicator. Het signaleren van divergenties geeft tevens het beste resultaat bij het gebruikmaken van de indicator. In de technische analyse wordt bij verschillende indicatoren gebruik gemaakt van deze divergenties. Er bestaat zowel positieve divergentie als negatieve divergentie. Hieronder zal ik deze twee toelichten.

Positieve divergentie treedt op wanneer de ROC stijgt, terwijl de koers van de onderliggende waarde daalt. Deze divergentie signaleert een mogelijk bodem en trendomkeer van het aandeel. In de onderstaande grafiek ziet u twee voorbeelden van positieve divergentie die goed hebben uitgepakt.

Negatieve divergentie ontstaat wanneer de ROC daalt, terwijl de koers van de onderliggende waarde nog stijgt. Deze divergentie signaleert een mogelijk top en trendomkeer van het aandeel. In de onderstaande grafiek zien we slechts eenmaal een duidelijk negatieve divergentie. Het aandeel daalt enkele dollar, maar zet de correctie niet door. Deze negatieve divergentie werkt dus logischerwijs ook niet altijd.

In onderstaande grafiek van Tesla zien we hoe negatieve divergentie tweemaal een mooi verkoopsignaal heeft afgegeven. Bovendien ontstond er bij de bodem van begin mei een mooi koopsignaal afgegaan op de positieve divergentie.

Divergenties met de Rate of Change indicator
Divergenties met de Rate of Change (ROC) indicator

Rate of Change (ROC) Indicator bij LYNX

Via het handelsplatform van LYNX heeft u als trader de beschikking over ruim 120 technische indicatoren. Hieronder laat ik zien hoe u de ROC indicator toevoegt.

In de grafiek waar u de Rate of Change (ROC) Indicator wenst te gebruiken, klikt u op de rechtermuisknop. Vervolgens gaat u naar ‘Voeg indicator toe’ en navigeert u met de muis naar naar ‘Momentum Studies’. U kiest vervolgens voor Rate of Change en de indicator verschijnt direct in uw handelsplatform. Indien uw platform in het Nederlands staat ingesteld, zult u de ROC indicator vinden onder de naam: ‘Snelheid van Verandering’.

Rate of Change indicator via het TWS Handelsplatform
Rate of Change indicator via het TWS Handelsplatform

Bekijk een LYNX Masterclass over Technische Analyse:

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.