Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 8 minutes

Supply and demand
 Met wat financiële ervaring heeft een belegger in het beste geval voor zichzelf uitgemaakt welke beleggingsstrategie hij of zij volgt. Voor de beginnende belegger is het waarschijnlijk nog een zoektocht naar een toegankelijke strategie.

In dit artikel zal u een geavanceerde strategie leren die steunt op technische analyse. Supply and demand kan zowel de basis vormen van een beleggingsstrategie als een aanvulling zijn hierop.

Supply and demand: uitleg

DEFINITIE
Supply and demand

Supply & demand is de Engelstalige benaming voor vraag & aanbod. Net zoals in de economie, zijn er ook op de grafiek zones terug te vinden van vraag en aanbod.

Supply and demand zijn zones op de grafiek waarbij een groot vermoeden speelt dat er institutionele partijen hebben gekocht of verkocht. Het achterliggende idee is dat institutionele spelers niet de markt kunnen betreden door één koop- of verkooporder te verzenden. Dit zou de prijs namelijk te sterk beïnvloeden. U moet ook onthouden dat institutionele partijen kopen wanneer de prijs zakt en verkopen wanneer de prijs stijgt. Hoewel dit op het eerste zicht onlogisch lijkt, zal dit duidelijk worden aan de hand van enkele voorbeelden.

Waar kopen en verkopen institutionele beleggers?

Wanneer de prijs stijgt en plots een scherpe duik neemt, dan stelt de theorie van supply and demand dat de verkopers sterker waren dan de kopers. Omdat het enorm veel orders en geld vergt om een trend om te keren, kan het niet anders dan dat de grote institutionele partijen de markt zijn betreden. Supply and demand stelt verder dat de institutionele partijen nooit in één beweging alle orders kunnen vullen. Vandaar dat de prijs in de meeste gevallen nogmaals terugkomt. En daar kunnen de particuliere beleggers gebruik van maken om mee te surfen op de rug van de institutionele beleggers. Zoals eerder in het artikel aangegeven, kopen institutionele beleggers wanneer de prijs zakt en verkopen ze wanneer de prijs stijgt. Hun exacte instapmomenten komen later aan bod.

Supply

Een supply zone of aanbodzone in het Nederlands, is de groene candle voorafgaand aan een sterke daling in prijs. Deze zone is de plaats waar we sterk vermoeden dat institutionele beleggers hebben verkocht. Dit vermoeden wordt gebaseerd op twee assumpties.

  1. Enkel grote institutionele partijen kunnen de prijs laten bewegen. Wanneer we een plotse sterke dalende beweging zien, kan dit enkel gebeuren als veel en grote verkooporders in de markt komen.
  2. Institutionele beleggers verkopen niet als de prijs reeds aan het zakken is. Om een zo gunstig mogelijk prijs te hebben, verkopen ze bij stijgende prijzen. Dus idealiter verkoopt de institutionele belegger bij de laatste groene candle.

Sommige traders hanteren de eerste rode candle als de supply zone. Maar de meest gangbare strategie is dat de laatste groene candle gebruikt wordt als supply zone. Omdat beide mogelijk zijn, kan u zelf onderzoeken wat het beste past bij uw strategie. Omdat supply gepaard gaat met een dalende markt, wordt deze zone gearceerd in het rood. Supply kan op elke timeframe worden toegepast. Hoewel het aan te raden is om te starten op de hogere timeframes om zo de strategie volledig onder de knie te krijgen. Hogere timeframes zijn de weekly, daily en 4H.

Supply methode 1: groene candle

Zoals hierboven aangegeven, wordt soms de laatste groene candle gebruikt als supply zone. Hieronder vindt u een recente grafiek van de USD/CAD 4H. Het verhaal dat deze chart u vertelt, wordt eronder uitgelegd.

supply methode 1 groene candle
  1. Sedert 27 augustus zat USD.CAD in een stijgende trend.
  2. Bij punt twee ziet u een gearceerde zone. Het is de laatste groene candle alvorens de sterke beweging naar beneden.
  3. De beweging is zo sterk dat de support gebroken wordt. Traders noemen dit ‘a break of market structure’. Zo’n beweging kan enkel een gevolg zijn van institutionele orders.
  4. De prijs komt terug in de supply zone. We kunnen verwachten dat er een snelle beweging naar beneden komt voor USD.CAD. Op 10 oktober kwam de versnelde daling er ook.

U ziet dat u soms geduld moet hebben alvorens de prijs terug in de supply zone komt. Echter, u kunt deze strategie ook toepassen op de intraday charts. Hoewel dit enkel aan te raden is voor de trader die al ervaring heeft met de supply and demand strategie. Het voordeel van deze strategie is dat u de risk:reward sterk in het voordeel speelt.

Supply methode 2: rode candle

Zoals hierboven aangegeven, wordt soms de eerste rode candle gebruikt als supply zone. Hieronder vindt u een recente grafiek van de USD/CAD 4H. Het verhaal dat deze chart u vertelt, is de volgende:

supply methode 2 rode candle
  1. Sedert 27 september zat USD/JPY in een stijgende trend.
  2. Bij punt twee ziet u een gearceerde zone waarbij de eerste grote rode candle wordt gebruikt als supply zone.
  3. De dalende trend is ingezet en er wordt een eerste support zone gebroken.
  4. De dalende trend is zo sterk dat ook een tweede support zone wordt doorbroken. We hebben zonder twijfel te maken met een ‘break of market structure’.
  5. Wanneer de prijs uiteindelijk terug aan de supply zone komt, zien we meteen een reactie omlaag.

Demand

Een demand zone, of vraagzone in het Nederlands, is de rode candle voorafgaand aan een sterke stijging in prijs. Sommige traders hanteren de eerste groene candle als de demand zone. Omdat beide mogelijk zijn, moet u zelf onderzoeken wat het beste past bij uw strategie. Omdat een demand zone gepaard gaat met een stijgende markt, wordt deze zone gearceerd in het groen. Demand kan op elke timeframe worden toegepast. Het is echter aan te raden om te starten op de hogere timeframes om zo de strategie volledig onder de knie te krijgen. Hogere timeframes zijn weekly, daily en 4H.

Demand methode 1: rode candle

Zoals hierboven aangegeven, wordt soms de laatste rode candle gebruikt als supply zone. Hieronder vindt u een recente grafiek van de USD/JPY daily. Er kunnen bij de supply & demand altijd meerdere zones actief zijn. Om dit duidelijk te maken, toon ik u graag aan de hand van onderstaande grafiek meerdere demand zones.

Demand methode 1: rode candle
  1. Op 20 augustus maakt USD/JPY een sterke beweging opwaarts waarbij een top wordt doorbroken. We spreken hier over een ‘break in market structure’. Daarbij wordt de rode candle voorafgaand aan deze sterke stijgende beweging gearceerd.
  2. De koers van USD/JPY komt terug in deze zone en begint terug te stijgen. De prijs komt vervolgens een tweede maal in de zone en stijgt terug sterk.
  3. De prijs komt na een lange stijgende trend terug in de zone die gecreëerd is bij punt 2. Meteen zien we terug een ‘break of market structure’. Waarbij terug een demand zone ontwikkeld wordt.
  4. De koers van USD/JPY komt terug in een daily demand zone en vervolgens zien we terug een sterke stijging.

Als bij wijze van oefening, kan u voor uzelf de demand zones proberen te achterhalen waarbij de eerste groene candle wordt gebruikt.

Deze strategie kan toegepast worden op alle producttypes en ook alle timeframes. Hoewel de hogere timeframes zullen zorgen voor relatief veel sterkere bewegingen.

Supply & Demand

Als laatste onderdeel van de supply & demand strategie gaan we nu beide zones arceren op de grafiek. Alle sterke supply en demand zones zijn aangeduid op de grafiek. De demand zones zijn zoals hiervoor aangeduid in het groen, terwijl de supply zones zijn aangeduid in het rood. De prijs van USD/CAD zit op dit moment in de groene demand zone. Tijdens het schrijven van dit artikel kunnen we dus een stijgende prijs verwachten. Mocht de prijs zakken door de demand zone waar de prijs zich nu bevindt, kan de prijs verder zakken richting 1.3050 alvorens we een volgende stijging verwachten.

supply demand zones

Zelf beleggen via LYNX?

Via LYNX heeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.