Beursgang – IPO kalender

Mis nooit meer een beursintroductie

Een beursgang, beursintroductie of IPO zijn drie synoniemen voor het moment waarbij een bedrijf voor de eerste keer aandelen te koop aanbiedt aan het publiek. Veelal kunnen particuliere beleggers zich inschrijven om aandelen aan te kopen aan de introductieprijs. Let wel dat het geen zekerheid is dat u alle aandelen kan kopen waarvoor u heeft ingetekend. Na de beursgang heeft u als belegger de kans om de aandelen te kopen op de secundaire markt.

Een beursgang wordt veelal gebruikt als exitstrategie door een venture capitalist of durfkapitaalverstrekkers. Ook kleine bedrijven die net voor de expansiefase staan, kunnen gebruikmaken van een beursintroductie om de expansie te financieren.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste aankomende IPO’s. De IPO-kalender zorgt ervoor dat u geen enkele beursgang mist.  De selectie bevat IPO’s van 2020. Onder de kalender vindt u een uitgebreidere uitleg over de werking van een beursgang of IPO terug.

IPO kalender 2020

BedrijfsnaamTickerBeursVerwachte IPO-prijsWaarderingVerwachte IPO-datum
Ant GroupHKSE & Shanghai$ 350 miljard05-11-2020
AirBNBNasdaq$ 38 miljard2021 - Q4
CasperNasdaq$ 1,1 miljard2020
Didi ChuxingHKSE$ 62 miljard2020
GitLabNasdaq$ 2,75 miljard2020
PostmatesNasdaq$ 1,85 miljard2020
PalantirNasdaq$ 15 miljard2020 - Q4
RobinhoodNasdaq$ 7,6 miljard2020*
SnowflakeNasdaq$ 1,5 miljard2020
WeWorkWENasdaq$ 5 miljardUnknown
WishNasdaq$ 10 miljard2020

Wat is een beursgang of IPO precies?

Een beursgang is een proces die enige maanden in beslag neemt. Er hangt hier dan ook een stevig prijskaartje aan vast. Het bedrijf wordt altijd bijgestaan door een zakenbank. Deze begeleidende bank noemt een underwriter in het financieel jargon. De underwriter zal op een actieve wijze (mogelijke) investeerders benaderen.

De zakenbank zal samen met een team van juristen, accountants en begeleidend personeel van de markt waarop het aandeel zal noteren, een prospectus opstellen. Deze is bedoeld om een eerlijk en duidelijk beeld te scheppen voor de toekomstige aandeelhouders. Er gelden strenge voorwaarden voor het opstellen van een prospectus. In de Verenigde Staten moet elke prospectus goedgekeurd worden door de SEC. Dit is de Amerikaanse toezichthouder en staat voluit voor Securities and Exchange Commission.

De prijs bij een beursgang is primordiaal om belangstelling te wekken . Mocht het aandeel onder de geschatte waarde geprijsd worden, kan dit potentiële kopers overtuigen om alsnog de aandelen aan te kopen. In vele gevallen geeft dit een enorme boost aan het aandeel de eerste noteringsdagen.  Echter is een te lage prijs ook niet goed. Want zo misloopt het bedrijf potentieel kapitaal. Het is aan alle belanghebbende partijen om een optimale prijs te bepalen.