Amerikaanse dollar: wat staat u te wachten?

De Amerikaanse dollar is de populairste munt ter wereld en heeft veel aanzien. Maar is dit wel terecht? De geschiedenis leert ons immers dat de Amerikaanse dollar een woelig verleden heeft. Welke rol kan de munt opeisen op het wereldtoneel? En verwachten we de komende jaren een zwakke of net sterke dollar? U leest het hier.

De onderwerpen die worden besproken:

  • De Amerikaanse dollar in omloop.
  • Hobbelige geschiedenis van de greenback.
  • Koning dollar of de-dollarisatie.
  • Koersverloop van de Amerikaanse dollar.
  • Impact van een sterke dollar.

De Amerikaanse dollar in omloop

De bankbiljetten en munten in circulatie zijn doorheen de tijd gewijzigd. Tot een halve eeuw terug had Amerika zelfs een bankbiljet in omloop van $ 100.000. Deze werden geprint doordat de Verenigde Staten gebukt gingen onder een enorme deflatie. Maar sedert 1969 is dit bankbiljet afgeschaft. De Amerikaanse dollar bestaat nu in bankbiljetten van $ 1, $ 2, $ 5, $ 10, $ 20, $ 50, $ 100. Verder zijn de munten beschikbaar in $ 0.01, $ 0.05, $0.10, $ 0.25, $0.50, $1.

Hobbelige geschiedenis van de greenback

De geschiedenis van de Amerikaanse dollar gaat terug naar de 17de eeuw. De kolonie van Massachusetts kende een economische expansie die een aanpassing vergde van het toenmalige betalingssysteem. Ook moesten de vele militaire acties gefinancierd worden. De andere kolonies traden vlug in de voetsporen.

Op vier juli vieren de Amerikanen Independence Day. Vier juli 1776 besliste het Amerikaans congres hun onafhankelijk te verklaren van de Britten. Het congres vaardigde biljetten uit die gedekt werden door goud en zilver. Deze biljetten diende voor de financiering van de oorlog en konden na de onafhankelijkheidsoorlog omgeruild worden in zilver en goud. Helaas duurde het conflict erg lang waardoor van de waarde slechts een fractie overbleef.

In 1862 waren er enkele banken uit de privé sector die de functie van centrale bank hadden. Zij vaardigden namelijk hun eigen biljetten uit die in omloop werden gebracht. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werd een naam gebruikt voor de biljetten die tot op de dag van vandaag nog gebruikt wordt, nl greenbacks. Omdat er zeer veel geld nodig was voor de oorlog kende het geld terug een enorme waardedaling.

De Amerikanen hebben een rijk verleden wanneer het gaat over geldontwaarding. Dit heeft ervoor gezorgd dat in 1879 het Amerikaanse congres ervoor heeft gekozen om de Amerikaanse dollar te koppelen aan goud. Elke dollar zou een goudklompje waard zijn. Hiermee was de goudstandaard geboren. Maar na de Grote Depressie werd ook deze goudstandaard in de prullenbak gegooid omdat de economie de Grote Depressie moeilijk te boven kwam.

Koning dollar of de-dollarisatie

Amerika heeft al een lange tijd een machtige positie op het wereldtoneel. Dit komt omdat het gebruik van de Amerikaanse dollar ingebakken zit in de wereldeconomie. Geopolitiek heeft Amerika dus vele troeven in handen. De Amerikaanse dollar wordt namelijk in vele economische transacties gebruikt. Bijvoorbeeld de verkoop van olieproducten aan eender welk land, gebeurde tot voorkort in Amerikaanse dollar. In 2017 was 22 procent van het mondiale BBP afkomstig uit Verenigde Staten. Echter 80 procent van internationale betalingen gebeurde in Amerikaanse dollar. Hierdoor wordt de dollar ook wel eens Koning dollar genoemd.

Met de de-dollarisatie bedoelt men dat het gebruik van de Amerikaanse dollar daalt op internationaal gebied. De Russische bedrijven staan in ieder geval te springen om internationale transacties af te wikkelen in euro of Russische roebel. Maar is dit een alleenstaand fenomeen of zijn er nog landen die hun schouders zetten onder het proces van de-dollarisatie?

Iran probeert sinds het unilateraal terugtrekken van Amerika uit het nucleair akkoord, de internationale handel met Rusland, China, Turkije en India te voeren zonder betalingen in Amerikaanse dollar. Amerikaanse regulators kunnen via SWIFT, de niet USD transacties tussen Europa en Iran waarnemen. Er gaan Europese stemmen op dat Europa een eigen betalingssysteem moet opzetten waarbij Amerika de transacties niet kan waarnemen via SWIFT. Dit zou ervoor zorgen dat Europa handel kan blijven doen met Iran zonder medeweten van Verenigde Staten. Indien Europa hier werk van maakt zal zij een sterkere speler worden op het wereldtoneel.

Turkije is de laatste tijd ook nogal in aanvaring gekomen met de Verenigde Staten. Voortaan wordt er een invoerheffing geheven op Turks staal en aluminium. Amerika hoopte hiermee een duidelijk signaal te sturen dat de economische grootmacht zich niet kan vinden in de Turkse houding ten opzichte van de situatie in Syrië. Als reactie op de invoerheffingen verklaarde president Erdogan de de-dollarisatie te steunen en meer internationale handel te doen in euro, Turkse lira en Chinese renminbi.

De recente handelsoorlog tussen Amerika en China heeft ervoor gezorgd dat ook de Aziatische economische grootmacht de dollar zoveel mogelijk tracht te vermijden. China lanceerde bijvoorbeeld begin dit jaar termijncontracten voor olie uitgedrukt in Chinese yuan. Op deze manier worden de internationale kracht van de Amerikaanse dollar stap voor stap ondermijnt. Wat de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten exact inhoudt kan u lezen in het artikel ‘Biedt China kansen?’.

De houding van president Trump lijkt de de-dollarisatie in een stroomversnelling te duwen.

Koersverloop van de Amerikaanse dollar

Wanneer we het historische verloop van de Amerikaanse dollar willen bekijken is dit het eenvoudigste door de Amerikaanse dollar index erbij te nemen. Deze index is terug te vinden via het symbool DXY en meet de sterkte van de Amerikaanse dollar tegenover zes andere internationale munten zoals de euro en Japanse yen.

De prijsbewegingen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Hoewel ze zeker kunnen helpen om de prijsbeweging van de komende jaren in te schatten. U hoeft geen valutabelegger te zijn om de impact van een stijgende of dalende dollar in uw portefeuille te voelen. Een eenvoudige Amerikaanse aandelenpositie draagt wisselkoersrisico met zich mee.

In de onderstaande grafiek vindt u de Amerikaanse dollar index terug. Wat opvalt is dat de index in cycli van 7 tot 9 jaar beweegt. Dit is uiteraard niet exact maar een zeer sterke benadering. Hieronder ziet u de cycli uit het verleden. Een analyse van de Amerikaanse dollar index geeft aan dat de daling is ingezet voor de komende jaren. Maar waarom? Het lijkt er namelijk op dat de stijgende cyclus op zijn einde is gekomen eind 2016. Sinds deze top lijkt het erop dat de dalende cyclus gestart is. Indien we terug uitgaan van een dalende cyclus van 7 jaar, zou het keerpunt zich moeten voordoen in 2023.

Impact van een sterke dollar

Een sterke dollar heeft een impact op vele facetten van de economie. Zowel in het voordeel als in het nadeel.

Een sterke dollar is een voordeel voor Amerikaanse consumenten. Zo zullen de Amerikanen minder Amerikaanse dollar betalen voor goederen en diensten uit andere werelddelen. Een tweede voordeel van een sterke dollar zijn de lage energieprijzen. Op dit moment worden de energieproducten zoals olie en gas voornamelijk gehandeld in USD. Dit zorgt voor een neerwaartse prijsdruk van deze grondstoffen.

Amerikaanse bedrijven die exportgericht zijn, zien een sterke Amerikaanse dollar liever gaan dan komen. Voor hen is een sterke Amerikaanse dollar dus een nadeel. In reële termen worden hun producten duurder wat nadelig kan zijn voor de concurrentie positie van de Amerikaanse bedrijven. Dit zorgt ervoor dat Europese en Chinese producten concurrentiële worden ten opzichte van de Amerikaanse en dat er een gebalanceerde markt ontstaat.

De emerging markets zijn een tweede partij die kunnen lijden onder een sterke Amerikaanse dollar. Kijk maar wat er zich de laatste tijd afspeelt in Turkije bijvoorbeeld. Vaak zijn de schulden van bedrijven en overheden uit de emerging markets uitgedrukt in USD. Wanneer de USD stijgt in waarde, wordt de schuld uitgedrukt in de lokale munt een pak hoger. Dit heeft in het verleden al een crisis veroorzaakt in Azië, Latijns-Amerika en onlangs ook in Turkije.

Wanneer we grafiek uit ‘Koersverloop van de Amerikaanse dollar’ volgen. Zou nu een periode aanbreken van dollar depreciatie. In deze situatie kan een omgekeerde redenering gevolgd worden dan hierboven.

Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Profiteer ook van beleggen met een voorsprong

LYNX biedt u vele voordelen en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers van België

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Onze brochure met uitgebreide informatie over online beleggen en daytrading bij LYNX
  • Onze tarievenlijst: aandelen, opties, futures, forex, ETF's & sprinters
  • Uw openingsformulier
Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws