Een inleiding tot de Dow Jones-future

Een future kan soms afschrikwekkend zijn. Meestal komt dit doordat de belegger wat in het duister tast.

Wie dit artikel leest, zal al het nodige weten over de Dow Jones future en met veel vertrouwen kunnen starten met handelen.

De onderwerpen die besproken worden:

 • Dow Jones-index
 • De Dow Jones-future
  • Verhandelbaarheid
  • Liquiditeit
  • Verschil tussen bied- en laatprijs
  • Hefboom
 • Technische analyse YM
 • Dow Jones future bij LYNX
Dow Jones

Dow Jones-index

Een van de meest bekende indexen ter wereld is de Dow Jones Industrial Average. Deze index werd vernoemd naar de uitvinders Charles Dow en Edward Jones en kent al sinds 1896 een notering. Oorspronkelijk bestond de Dow Jones uit 12 bedrijven, die actief waren in alle Amerikaanse sectoren. Deze 12 groeiden in 1929 verder uit naar een groep van 30 bedrijven. Tot op de dag van vandaag bevat de Dow Jones-index nog steeds 30 aandelen. Meer informatie over de Amerikaanse index leest u in  ‘Waarom verschilt de Dow Jones van andere indices?

De Dow Jones-future

Er bestaan meerdere futures van de Dow Jones, maar in dit artikel bespreken we de meest populaire: het mini-contract. Het is belangrijk om de eigenschappen en specificaties van een future grondig door te nemen. Deze verschillen namelijk van future tot future. Het termijncontract dat verderop besproken wordt, is dat van de Dow Jones en heeft symbool YM.

Dow Jones Future

Verhandelbaarheid

Het is zeer belangrijk dat u weet waar en wanneer de Dow Jones-future verhandelbaar is. De notering van de YM-future vindt plaats op de ECBOT of voluit Electronic Chicago Board of Trade. Deze beurs staat bekend voor haar agrarische futures, die vaak worden gebruikt door landbouwers als hedge. Beleggers hebben de mogelijkheid om de Dow Jones-future te verhandelen van zondagnacht tot vrijdagavond. De beurs gaat telkens open om 00.00 uur en sluit om 22.15 uur. Na 15 minuten gaat de handel terug van start van 22.30 uur tot 23.15 uur. Dan is er opnieuw een onderbreking van 45 minuten, tot de beurs opnieuw open gaat om 00.00 uur. Het grote voordeel van zo’n ruime handelstijden is dat zo het risico op gaps wordt geminimaliseerd.

Liquiditeit

Een liquide future betekent dat een future eenvoudig aan te kopen is, maar ook weer eenvoudig van de hand gedaan kan worden. Omdat een future steeds een hefboom bevat, is het zeer belangrijk dat u kiest voor een liquide future. Gemiddeld worden er op dagbasis tussen de 150.000 en 200.000 Dow Jones-futures verhandeld. Vergeleken met de AEX- en CAC-future is dit veel, maar wanneer we dit vergelijken met de S&P 500-future en de Eurostoxx 50, verdwijnt dit in het niets. Deze laatste twee draaien makkelijk een volume van 1 miljoen contracten per dag.

Verschil tussen bied- en laatprijs

Voor een actieve handelaar is het belangrijk dat de spread klein is. Dit betekent dat het verschil tussen de bied- en laatprijs zo klein mogelijk moet zijn. De Dow Jones heeft een kleine spread die in normale marktomstandigheden één punt bedraagt. Een spread moet eigenlijk gezien worden als een niet-rechtstreekse kost en kan dus behoorlijk oplopen wanneer u actief handelt.

Hefboom

De Dow Jones YM heeft een hefboom van 5, zoals u hieronder kan zien. Dit is een lage multiplier vergeleken met andere futures. De index noteert op dit moment rond de 25.000 punten. De nominale waarde van de YM future ligt dus rond de $ 125.000. De vereiste marge intraday ligt tijdens het schrijven van dit artikel op € 3.873. Indien we de notionele waarde vergelijken met de margevereiste, komen we op een hefboom van rond de 27.

Technische analyse YM

Een grote correctie wordt veelal voorafgegaan door een RSI-divergentie op de weekly chart. Op dit moment is dat nog niet het geval. Hierdoor kunnen we vermoeden dat de Dow Jones-index nog niet klaar is voor een grote correctie.

YM lijkt uit een consolidatie te zijn gebroken en op weg te zijn naar de stippellijnen. Na een uitbraak gaat technisch gezien de prijs veelal naar de voorgaande toppen in geval van een bull market.

Deze analyse is gemaakt voor educatieve doeleinden en is dus geen beleggingsadvies. Voor uitgebreide informatie over technische analyse lees ‘Het geheim achter technische analyse’.

Dow Jones-futures handelen bij LYNX

Via LYNX heeft u als belegger de mogelijkheid om te handelen in de Dow Jones-future. Voor de actieve futurehandelaar bieden wij tools aan die een eerste opzet naar winstgevendheid kunnen zijn. Bij LYNX kunt u met één muisklik handelen vanaf de grafiek. Ook het orderboek is beschikbaar, zodat u de beste vij laat- en biedprijzen in één oogopslag kan zien. Bekijk wat LYNX u nog meer kan bieden.

opties handelen
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Profiteer ook van beleggen met een voorsprong

LYNX biedt u vele voordelen en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers van België

Information package image
Inhoud informatiepakket
 • Onze brochure met uitgebreide informatie over online beleggen en daytrading bij LYNX
 • Onze tarievenlijst: aandelen, opties, futures, forex, ETF's & sprinters
 • Uw openingsformulier
Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws