Economie Frankrijk zit nog niet in de finale

Over anderhalve maand wordt in het Stade de France de openingswedstrijd van het EK Voetbal 2016 gespeeld. Niet alleen de sportievelingen kijken uit naar dat evenement, ook vanuit economisch perspectief wordt het een interessante periode. De Fransen hopen immers dat het kampioenschap de lokale economie van Frankrijk een extra duw in de rug geeft. Hoewel die enkele lichtpuntjes vertoont, kan ze dat extraatje goed gebruiken.

De jongste weken borrelt af en toe wat positief nieuws op. De stemming in het bedrijfsleven verbetert. Bovendien verminderde de werkloosheid in maart met 60.000 eenheden, meteen de grootste daling in een maand in meer dan vijftien jaar.

Maar echt zwaar weegt de verbetering nog niet. De barometer van het onderzoeksbureau Markit steeg in diezelfde maand slechts van 50 naar 50,5 punten. Bij 50 punten is er sprake van een status-quo in de activiteiten, bij een cijfer boven de 50 van een groei. Veel rek zit er dus niet op. De stijging van de index kwam overigens vooral op rekening van de dienstverlenende branches, de activiteit in de industrie liep verder terug.

Werkloosheid blijft wegen op de Franse economie

Dit maakt ook dat de verbetering van de werkloosheidsstatistieken nog niet meteen als structureel wordt gezien. De jongste maanden is er sprake van een jojo-effect. In januari was er een lichte verbetering, maar in februari verslechterde de toestand opnieuw. De werkloosheid schoot daardoor opnieuw door naar een record. Het herstel in maart was bijgevolg een welgekomen correctie.

Bovendien neemt de verbetering niet weg dat de werkloosheid nog steeds boven 10 procent uitkomt en er nog steeds 3,5 miljoen Fransen zonder werk zitten. Voegt men er de deeltijdsen bij, dan loopt de werkloosheid zelfs op tot 5,4 miljoen mensen. Voor een land waar de president van het creëren van jobs zijn missie had gemaakt, moet dat een lelijke tegenvaller zijn.

Een werkloze zit trouwens gemiddeld nog altijd 580 dagen zonder job, wat nog steeds een weinig benijdenswaardig record is. Dit maakt dat de impact op het consumentenvertrouwen nog steeds beperkt is.

Vooruitzichten economie Frankrijk zijn maar flauwtjes

In haar winterrapport van februari was de Europese Commissie trouwens niet zo uitbundig voor Frankrijk. Voor dit jaar gaat ze uit van een toename van de economische activiteiten met 1,3%. Voor 2017 verwacht ze een groei met 1,7%. Dat zou dan al het zesde jaar op rij zijn dat de economie met minder dan 2% groeit.

De andere parameters zijn nauwelijks beter. Zo gaat de Commissie voor dit jaar nog uit van een werkloosheidsgraad van 10,5%, die volgend jaar maar zou afnemen naar 10,3%.

Van de overheid moeten weinig impulsen worden verwacht. Het verwachte begrotingstekort voor Frankrijk wordt voor dit jaar nog op 3,4% geraamd, voor volgend jaar op 3,2%. Het zorgt ermee voor dat de totale schuldenlast van het land zou oplopen tot 97,1% in 2017.

Veiligheid zet rem op EK-bijdrage aan economie Frankrijk

Of het nakende voetbalfeest voor een duw in de rug kan zorgen, moet ook worden afgewacht. De huidige veiligheidssituatie kunnen ertoe leiden dat de verwachte inkomsten lager kunnen uitvallen en de kosten tegelijk hoger kunnen oplopen.

Hopelijk voor de Fransen gaan ze Brazilië niet achterna. Dat land had veel verwacht van het recente WK dat het mocht organiseren, maar dat viel lelijk tegen. Niet alleen zat het land op het feestmoment in een diepe economische malaise, bovendien keek de Seleção aan tegen een vroegtijdige uitschakeling. Dat de Fransen een soortgelijke ervaring staat te wachten, is niet uitgesloten.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Johan Van Geyte

Johan Van Geyte

Freelance financieel journalist.

Johan Van Geyte is freelance financieel journalist. Zijn blogs zijn te volgen op het kennisportaal van LYNX en via onze Twitterpagina.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws