Beleggers positief gestemd in afwachting van handelsdeal

De aandelenmarkten zijn de laatste dagen positief gestemd. Voor het eerst sinds november lukte het de Amerikaanse indices weer om 3 dagen op rij te stijgen. De S&P 500 sloot 0,97% hoger op 2.574 punten en de NASDAQ wist met een winst van 1,08% de dag af te sluiten. Techreuzen Apple (+2%), Amazon (+1,68%) en Facebook (+3,4%) behoorden tot de grootste stijgers. Ook zwaargewicht Boeing (+3,79%) deed het goed nadat de vliegtuigmaker bekendmaakte in 2018 voor een recordaantal commerciële vliegtuigen heeft afgeleverd. In 2018 werden 806 toestellen verkocht, tegen 763 vliegtuigen een jaar eerder. Ook ziet Boeing het orderboek flink toenemen met netto 893 bestellingen tot bijna 5900 stuks.

Chipmakers hadden het gisteren juist zwaar, NVIDIA en Applied Materials verloren respectievelijk 2,5% en 4,05% nadat Samsung met een omzetwaarschuwing kwam. De waarschuwing kwam vlak nadat Apple ook al haar verwachtingen neerwaarts moest bijstellen. De waarschuwingen geven een belangrijk signaal af aan beleggers. Voor de bedrijven betekent het in ieder geval dat de marges zullen afnemen, en dat prijzen en dus winsten eventueel zullen dalen door toenemende concurrentie.

Over het algemeen waren beleggers gisteren positief gestemd nadat er hier en daar positieve geluiden verschenen over de handelsgesprekken tussen de VS en China. Uiteraard liet ook de Amerikaanse president via Twitter weten hoe de gesprekken verlopen. Zoals altijd gaat het erg goed, van concrete afspraken is het echter tot op heden niet gekomen. De gesprekken worden overigens vandaag voortgezet.

De S&P 500 is de laatste dagen flink hersteld maar komt nu een aardige horde met weerstand tegen. Rond de 2600 punten liggen meerdere oude koersbodems. Deze oude koersbodems zullen voorlopig voor weerstand zorgen. Ik verwacht dan ook niet dat de markten op korte termijn nog veel verder zullen herstellen.

Azië toont herstel

In het oosten waren beleggers vannacht positief gestemd. Beleggers lijken hier een beetje vooruit te lopen op een handelsdeal tussen de VS en China. De Nikkei 225 index en de Shanghai index staan ruim 1% hoger. Opvallend is dat Samsung (+3,54%) en andere chipmakers uit Korea fors omhoog gingen ondanks de recente omzetwaarschuwing van eerstgenoemde. De Hang Seng Index staat momenteel zelfs 2,54% hoger geholpen door zwaargewicht Tencent dat ruim 3% steeg. De Chinese techreus maakte bekend te gaan samenwerken met Visteon Corporation aan zelfrijdende auto’s. Ook maakte het bedrijf een personal voice assistent bekend op een WeChat conferentie. Nieuwkomer Xiaomi daalde met 2,88% na een koersdoel verlaging van JP Morgan. Alles over dit bedrijf leest u in het LYNX Kennisportaal: Beursgang Xiaomi 

Europa omhoog

Na de stijging in de VS en de groene dag in het oosten gaan de beurzen in Europa hoger openen. Ook de olieprijs zit te laatste dagen weer flink in de lift, Brent noteert inmiddels weer boven de $50. Uiteraard heeft dit een gunstig effect op Shell waardoor de AEX straks opent met een winst van 0,82% rond de 497 punten. Overigens vind het herstel van de AEX nog altijd plaats binnen de dalende trend. Rond de 500 punten komen we de eerste weerstand tegen gevormd door de voorgaande koersbodem. Iets daarboven rond de 512 punten ligt momenteel de dalende trendlijn. Ook Heineken kan vandaag voor beweging zorgen op het Damrak. Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor de bierbrouwer.

Om 11:00 uur krijgen we het werkloosheidscijfer van de EU. Beleggers letten vooral op een eventuele uitkomst van de onderhandelingen tussen de VS en China. De DAX staat voorbeurs 0,67% hoger, maar deze index zou flink kunnen bewegen op een eventuele deal. Veel autobedrijven zijn namelijk hard getroffen door de handelstarieven.

Financiële agenda

  • 06:30 uur: NL industriële productie nov
  • 08:00 uur: Vervoerscijfers Air France-KLM
  • 11:00 uur: EU Werkloosheidscijfer
  • 14:20 uur: VS FOMC-lid Bostic spreekt
  • 16:30 uur: VS Olievoorraden
  • 20:00 uur: FOMC Notulen

Koersen (8:00 uur)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.

Profiteer ook van beleggen met een voorsprong

LYNX biedt u vele voordelen en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers van België

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Onze brochure met uitgebreide informatie over online beleggen en daytrading bij LYNX
  • Onze tarievenlijst: aandelen, opties, futures, forex, ETF's & sprinters
  • Uw openingsformulier
Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker