Beleggers geven geen krimp om tegenvallende winkelverkopen

De Amerikaanse indices openden gisteren lager, maar wisten ondanks negatieve berichtgevingen toch hoger te sluiten. Het was de 5e dag op rij dat de indices met winst de dag uitgingen en dat gebeurt voor het laatste in september afgelopen jaar. De S&P 500 steeg 0,45% tot 2.596 punten en de NASDAQ Composite sloot 0,42% hoger op 6.986 punten. Heel even doken de indices nog in het rood na de opmerkingen die Jerome Powell maakte op een bijeenkomst in Washington. De voorzitter van de Fed zei dat de Amerikaanse centrale bank geduldig kan zijn met het verder verhogen van de rente en dat zijn grootste zorg de afzwakkende wereldeconomie is. Verder zei hij dat de Fed een afwachtende houding zal aannemen en voorlopig de situatie gaat aankijken. Daarbij wordt bekeken hoe de wereldwijde economische risico’s invloed hebben op de Amerikaanse economie. Opvallend was dat hij zei dat de “financiële markten pessimistischer zijn over een mogelijke economische recessie dan de Fed.” Hierna wisten de beurzen weer te herstellen en sloten ze op het hoogste punt van de dag.

Het was tevens opmerkelijk dat het positieve sentiment niet werd verpest door de stevige daling bij verschillende winkelketens. Verschillende aandelen kregen rake klappen op Wall Street. De Amerikaanse retailers Kohl’s en Macy’s beleefde namelijk een tegenvallende feestdagenperiode en verloren gisteren respectievelijk 6,7% en 18,7% op de beurs. Ook L Brands, het moederbedrijf van lingeriemerk Vitcoria’s Secret, moest 7,2% inleveren.

Shutdown: Dag 21

Powell benoemde ook nog even de shutdown die vandaag dag 21 ingaat. Dit is een evenaring van het record uit 1995 onder president Clinton. Volgens Powell heeft de gedeeltelijke sluiting van de overheid op korte termijn weinig impact op de economie. Wel heeft de Fed een minder duidelijk beeld van de economie doordat cijfers over bijvoorbeeld de groei en winkelverkopen van het ministerie van Handel niet worden gepubliceerd vanwege de shutdown. Op lange termijn kan de shutdown uiteraard wel negatieve gevolgen hebben volgens Powell. Hij zei zich wel grote zorgen te maken over de alsmaar groeiende Amerikaanse schuld. Opvallend is dat kredietbeoordelaar Fitch eergisteren waarschuwden dat de triple-A status omlaag kan gaan als er niet snel een oplossing komt. Fitch waarschuwt hierbij voor de Amerikaanse schuld die blijft stijgen en daarmee ook de rentebetalingen. Een deal tussen de democraten en Trump lijkt echter nog ver weg, op woensdag liep de Amerikaanse president nog boos weg uit een overleg,

Azië herstelt

De beurzen in China staan momenteel op bescheiden plussen met een winst van 0,42% voor de Hang Seng index en 0,67% voor de binnenlandse Shanghai index. Beleggers in China lijken het wat rustiger aan te doen nu een concrete handelsdeal uitblijft. Enkele analisten wijzen erop dat een deal noodzakelijk is voor beide partijen, maar dat het nog wel even kan duren voordat beide partijen een akkoord bereiken. In Japan steeg de Nikkei 225 index met 0,97% tot 20.359 punten ondanks tegenvallende consumentenuitgaven. De uitgaven onder ‘gezinnen’ viel voor de 3e maand op rij, en is nu 0,6% lager op jaarbasis. De uitgaven zijn een belangrijke indicatie voor de stand van de Japanse economie. Consumentenuitgaven maken circa 50% uit van het Japanse Bruto nationaal product.

Europa opent licht hoger

In Europa gaan de beurzen een licht hogere opening tegemoet. De future van de Amsterdamse beurs staat momenteel 0,22% hoger waarmee de index vlak onder de 499 punten gaat openen. Rond de 500 punten bevindt zich wel een weerstand, zowel op de grafiek als psychologisch. Mocht de AEX daarboven breken dan kan de index nog oplopen richting de 510 punten waar de index de dalende trendlijn tegen zal komen. De oosterburen doen het iets beter en gaan openen met een winst van bijna een half procent.

Beleggers krijgen vanmiddag nog de inflatiecijfers uit de VS te verwerken. Verder staat er vrij weinig op het programma en lijkt het een relatief rustige beursdag te gaan worden. Beleggers houden wellicht hun kruit droog in aanloop naar het kwartaalcijferseizoen dat volgende week van start gaat.

Wat zijn de top aandelen van 2019?

Op  16 januari organiseert LYNX voor het 8ste jaar op rij hét grootste online beleggersdebat van Nederland

Live vanuit het Bimhuis in Amsterdam presenteren vier beleggingsexperts hun favoriete aandelen voor het jaar 2019. U kunt het debat gratis volgen vanaf uw eigen computer, tablet of mobiel. Vooraf aan het debat heeft u de mogelijkheid uw persoonlijke vragen te stellen aan de beleggingsexperts. Alle informatie en inschrijven voor het debat kan via de volgende link: LYNX Debat

Financiële agenda

  • 00:30 uur: JPY Uitgaven gezinnen
  • 00:30 uur: JPY Lopende rekening
  • 14:30  uur: VS Consumenten Prijs Index (CPI)
  • 18:00 uur: VS Rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (WASDE)
  • 20:00 uur: VS Federale begroting

Koersen (8:00 uur)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.

Profiteer ook van beleggen met een voorsprong

LYNX biedt u vele voordelen en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers van België

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Onze brochure met uitgebreide informatie over online beleggen en daytrading bij LYNX
  • Onze tarievenlijst: aandelen, opties, futures, forex, ETF's & sprinters
  • Uw openingsformulier
Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker